Kaassaus Of Mornaysaus – Met Maïzena

“Bechamelsaus Met Kaas„

Geraspte-kaas43Kaassaus, Mornaysaus of gratineersaus is een bechamelsaus met toevoeging van geraspte kaas.
Een zelfgemaakte verse kaassaus is van uitstekende kwaliteit en oneindig veel lekkerder dan een pakje droge saus die je moet bereiden. En daarenboven garandeert het je een perfect eindresultaat, terwijl het toch op een vrij eenvoudige manier klaar te maken is.

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

Bereiding: /
Keukengerei
Kommetje; Sauteuse;
Garde; Puntzeef of bolzeef
(optioneel)

Bereiding

  • SAUS met MAÏZENA (of ander maïszetmeel/sausbinder – tip 2 – 3)
  • Doe 1 dl koude melk in een kommetje en los hier 2 à 3 afgestreken eetlepels maïzena in op.
  • Breng de resterende melk aan de kook.
  • Voeg geleidelijk en al roerend het koude maïzenapapje aan de kokende melk toe.
  • Gedurende 2 minuten laten doorkoken om de bloem te garen en de bloemsmaak te neutraliseren.
  • Ondertussen blijven roeren tot de saus de gewenste dikte heeft: een vla consistentie.
  • Zie verder “Saus Afwerken.
  • SAUS AFWERKEN
  • Eventueel de saus nog door een puntzeef en een fijne bolzeef halen.
  • Meng de geraspte kaas met een garde goed door de saus en warm eventueel nog even op: de saus mag evenwel niet meer koken, anders gaat ze onherroepelijk schiften.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg ook een klein beetje citroensap toe aan de saus: zorgt voor frisheid en helpt de vertering.

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. Liefst Gruyère of Emmentaler of een mengeling van beide. Men ook andere kazen gebruiken, zoals Parmezaanse kaas, belegen gouda kaas, … , maar liefst geen te sterke kaas zoals Roquefort, Gorgonzola, …
  2. Pas de dosering van de roux naar eigen inzicht aan, in functie van de gewenste sausdikte.
  3. Basisregel:
    • Warme roux -> koude melk overgieten.
    • Koude roux ->warm melk gebruiken.

Variaties

* Witlloof met ham en kaassaus
* Macaroni met ham en kaassaus
* Macaroni met tonijn, courgette en kaassaus
* Tortellini (met ricotta en spinazie) in kaassaus
* Spirelli, met broccoli, ham en kaassaus
* Kippenfilet met champignonkaassaus
* Broccoli en/of bloemkool met kaassaus

Ook Interessant

Boter43
Hollandaise saus
Melk-43
Bechamelsaus
room43
Mousselinesaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.