Lemon Curd – Een Engelse Specialiteit

“Wordt gegeten bij Scones tijdens de High Tea„

Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei. Het 1e recept van lemon curd is te vinden in een kookboek uit 1844 “The Lady’s Own Cookery Book”.
Lemon curd is typisch Engels en wordt vaak gegeten bij Scones tijdens de High Tea. Maar je kan het natuurlijk ook in taarten verwerken (zoals in een citroen-meringuetaart), op een madeleine of pannenkoek doen, over je ijsje verdelen, door een topping, slagroom of yoghurt doen óf dus op de traditionele manier op een heerlijke Engelse scone doen. Yummy in my tummy! Het kan dus geen kwaad om er een grotere hoeveelheid van te maken. Het is verslaaaaavend lekker!

KlassiekDessert400 grEngeland │ Koud

Benodigdheden

  • Eieren – 2 L
  • Citroenen – 2 st (bio – tip 1)
  • Ultra fijne suiker – 200 gr
  • Maïszetmeel – ½ el
  • Echte boter – 125 gr (ongezouten)
Bereiding: /
Keukengerei
Rasp; Citruspers;
Bolzeef; Au-bain-marie pan; Mengkom; Garde
xxx

Voorbereidend werk

  • Rasp de 2 citroenen met een citrusrasp (tip 2) en pers ze daarna uit met een citruspers (± 125 ml). Zeef het sap om eventuele velletjes en pitjes te verwijderen.

Bereiding

  • Verwarm de suiker en de boter au bain marie op een laag vuurtje (tip 3).
  • Roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Als het goed gemengd is kun je het citroensap en de citroenrasp erdoor roeren.
  • Haal de kom van het vuur en laat even afkoelen.
  • Klop ondertussen in een mengkom de eieren op samen met het maïszetmeel.
  • Voeg dan de opgeklopte eieren toe aan het suikermengsel en blijf roeren. Je kunt de kom nu weer terug zetten op het vuur (niet laten koken!).
  • Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel een goede dikte bereikt heeft (tip 4 en 5).
    • Dit duurt ongeveer een 12 à 15 minuten.
  • Haal de kom hierna van de pan af en laat het afkoelen.
  • Giet de curd eventueel nog door een zeef als je geen enkel citroenrasp meer terug wilt vinden.
  • Giet vervolgens de lemon curd in een bokaaltje, sluit ze goed af en bewaar deze in de koelkast (hier zal ze nog flink opstijven – tip 6, 7 en 8).

Serveren

  • Onder andere lekker bij de Engelse scones.

Tips

  1. Geen bio citroenen, neem dan gewone en schrob de citroenen proper met een schuurborsteltje en spoel het af onder stromend koud water.
  2. Kies flinke citroenen uit en rasp de citroenschil zo fijn mogelijk.
  3. Au-bain-marie: je zet een kom boven een pan licht kokend water. De kom mag het water niet raken.
  4. De lemon curd is klaar
    • Als het de dikte van yoghurt of vla heeft.
    • Of als je een lepel in dipt en op de achterkant met je vinger een lijn trekt, hoort het zichtbaar te blijven.
  5. De curd mag niet koken, maar moet indikken door de warmte, als je gebruik maakt van thermometer, dan zal het temperatuur rond 75C moeten zijn.
  6. Door het gebruik van eieren kun je de lemon curd niet langer dan twee weken in de koelkast bewaren.
  7. Wanneer je de lemon curd in een bokaaltje giet en het dekseltje erop draait, kun je het bokaaltje op de kop zetten en vacuüm laten trekken. Zo is het meerdere weken houdbaar. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten is dit minder lang houdbaar dan gekochte Lemon curd. Je kunt de lemon curd natuurlijk ook gewoon invriezen (gebruik dan wel een bakje dat in de diepvries mag)! De Lemon curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit snel.
  8. Je kunt deze fruit curd ook van andere soorten fruit maken, zoals van limoen, sinaasappelen, grapefruit, mandarijn, passievruchten, mango, veenbessen, frambozen, braambessen …, allemaal heerlijke variaties.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Fruit curd (Wiki/En)

Ook interessant


Crème Anglaise

Cream Cheese Frosting

Royal Icing
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s