Djuveč – Paprika-Tomatenrijst

“Één van de pijlers van de Servische keuken„

Deze djuvec-rijst is één van de pijlers van de Servische keuken. het is heerlijk als bijgerecht bij vlees of vis, maar kan ook heel goed op eigen beentjes staan, bv als lichte vegetarische lunch, misschien met nog een kleine salade erbij.
Djuvec rijst is heel eenvoudig te maken, nog simpeler dan risotto. Je hoeft er niets aan te doen, alleen het deksel op de pan laten zitten. Als de rijst gaar is, hebben ook de groenten tijd genoeg gehad om van je pannetje rijst een pannetje djuvec te maken.

KlassiekBijgerecht4 personenBalkan │ Warm

Benodigdheden

  • Rijst – 250gr (langgraanrijst)
  • Rode ui – 2 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Paprika, rode – 1 (zie tip 1)
  • Paprika, gele – 1
  • Olijfolie – 4 el
  • Tomaten – 2 à 3 (zie tip 2)
  • Tomatenpuree – 70 gr (zie tip 3)
  • Erwten – 200 gr (diepvries, niet ontdooid)
  • Runder- of groentebouillon (zie tip 4)
  • Paprikapoeder – 1 tl (zoet, mild of scherp)
  • Ajvar – 4 el (mild of scherp)
  • Zwarte peper – 1 tl (versgemalen)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan met deksel; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Pel de rode ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze op een snijplank fijn.
  • Schil de paprika met een dunschiller (optioneel), snij de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s verder in blokjes.
  • De tomaten emonderen (pellen), snijd vervolgens de gepelde tomaten in partjes, en verwijder de pitjes en zaadlijsten met een lepeltje.
  • Breng de bouillon in een steelpannetje aan de kook.

Bereiding

  • Verhit de olie in een bakpan op matig vuur, fruit er de ui en knoflook glazig.
  • Doe er dan de rijst bij en roer het goed om, zodat de rijst alle olie opneemt.
  • Voeg de tomaten en tomatenpuree toe.
  • Giet er de warme bouillon over (2 maal meer hoeveelheid bouillon dan rijst – zie tip 4) en meng goed door elkaar.
  • Kruid het geheel af met peper, zout, ajvar en paprikapoeder (beide kan je kiezen uit mild of scherp).
  • Doe er de paprikablokjes en diepvrieserwten bij en roer alles nog eens goed om.
  • Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur op de allerlaagste stand en laat alles op een zacht vuurtje (zie tip 5) met het deksel op de pan 15 à 20 minuten garen (gaar stomen) tot alle vocht is opgenomen en de rijst en erwten zacht zijn (zie tip 6).
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Deze klassieke paprikarijst wordt in meestal geserveerd bij Ćevapčići (kruidige worstjes), maar past in feite bij nagenoeg alle gegrilde vlees-, gevogelte- en visgerechten.

Tips

  1. Snijd de paprika in blokjes, ze moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als de doperwten.
  2. Tomaten kunnen vervangen worden door gepelde tomatenblokjes uit blik.
  3. De hoeveelheid tomaten puree is naar eigen smaak, dus het mag meer of minder! Je kunt de tomaten en tomatenpuree ook vervangen door gepelde tomatenblokjes uit blik (400 gr).
  4. De hoeveelheid bouillon is volgens de 1-2 methode of 1 deel rijst met 2 delen vocht. Dus giet de rijst in een mok of maatbeker, zodat je de hoeveelheid kunt afmeten. Heb je het afgemeten in de maatbeker, gebruik dan dubbel zoveel bouillon.
  5. Zet de hittebron zo laag mogelijk, gebruik bij gas een vlamverdeler. Leg een goed sluitende deksel op de pan en laat de rijst gaar worden: laat tijdens het garen het deksel dicht en roer niet in de rijst!
  6. Het is nergens voor nodig om in je rijst te staan roeren, kijken of schudden. Het gaat helemaal vanzelf en als het vuur laag genoeg staat, brandt het beslist niet aan. Afgieten hoeft ook niet: als je de verhouding rijst/bouillon juist hebt (2 delen bouillon voor 1 deel rijst), heeft de rijst aan het einde van de kooktijd al het vocht opgenomen. Zet het vuur uit, een keertje goed omroeren, nog 5 minuutjes laten staan en je rijst is perfect. Als je het deksel op de pan laat zitten, blijft de djuvec-rijst nog een hele tijd warm.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Arroz Congri

Geelrys

Risotto alla Milanese
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s