Panzanella – Italiaanse Broodsalade

“Speelse salade„

Panzella is ontstaan in de volkskeuken van Toscane en Umbrië en is een ideale bereiding om je oud brood in te verwerken. Zoals wij broodpap hadden voor onze restjes brood, was er in ‘La cucina povera’, de arme keuken in Italië panzanella om alle kliekjes brood op te maken.
Als basisingrediënten kies je oud brood, tomaten, olijfolie, knoflook en basilicum en de rest vul je aan met overschotjes uit de koelkast, zoals rode ui, ansjovis, olijven, (appel)kappertjes, gegrilde paprika (300 gr), mozzarella (1 bol) …
Maak de panzanella een uurtje of twee op voorhand: zo komen de smaken nog meer tot hun recht.

KlassiekSalade4 personenItalië │ Warm

Benodigdheden

  • Oud wit brood – 1 (bv. ciabatta – tip 1)
  • Tomaten – 4 rijpe (tip 2)
  • Rode ui – 1 st
  • Knoflook – 1 klein teentje (geperst)
  • Olijven, gehalveerd – 100 gr (kalamata)
  • Kappertjes, kleine – 2 el
  • Ansjovis – 50 gr (op olie – tip 3)
  • Olijfolie – 3 el (extra vergine)
  • Balsamicoazijn – 1 el (tip 4)
  • Basilicum, verse – 1 bosje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Broodmes; Snijplank (wit en groen)
Keukenmes; Mengkom;
Slabestek; Vergiet

Voorbereidend werk

  • Snij het oud brood in dobbelstenen of scheur het in stukken.
  • Was de groenten onder stromend water.
  • Snij de tomaten in twee, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snij de tomaat verder in grove stukken of in partjes. Vang het sap op in een kom.
  • Schil de komkommer en snij de groente overlangs in lange kwarten. Nu kan je gemakkelijk de waterige zaadlijsten wegsnijden. Snij het vaste vruchtvlees in grove stukken.
  • Pel de rode ui en snij ze middendoor. Snij de ui vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen), of in fijne snippers (grote stukken rauwe ui smaken niet in een salade). Doe in een kommetje, giet er kokend water over en laat uitlekken in een vergiet.
  • Ontpit de olijven en hak ze grof.
  • Laat de ansjovis uitlekken en snij de visjes grof.
  • Spoel de basilicum en scheur er de blaadjes af.

Bereiding

  • MANIER 1
  • Vul een kommetje met koud water en week daarin de stukken broodkruim.
  • Knijp na een paar minuten het water uit het geweekte broodkruim. Doe het gesopte brood in een ruime schaal.
  • MANIER 2
  • Leg het brood eventueel op een bakplaat en plaats het in een op 180°C  voorverwarmde oven totdat ze krokant zijn.
  • Doe het brood in een ruime schaal (zonder het te weken – tip 1).
  • AFWERKING
  • Doe de tomaat met het opgevangen sap, komkommer en rode ui in de schaal met het brood en voeg er de kappertjes aan toe.
  • Doe ook de olijven en ansjovis in de schaal en meng de salade zorgvuldig met slabestek, zodat er geen te grote stukken brood in achterblijven.
  • Schenk er de olijfolie over de salade, samen met de balsamico, peper en een snufje zout.
  • Dek de salade af met plasticfolie en zet ze 1 à 2 uur in de koelkast, zodat alle smaken goed in het brood trekken.
  • Tot slot maak je het, vlak voor serveren, af met verse basilicumblaadjes.

Serveren

  • Serveer koud.

Tips

  1. Als je geen restjes oud brood hebt of het is nog niet krokant genoeg, scheur of snij dan een verse focaccia of ciabatta in stukken en bak zo’n kwartiertje op 175 graden in de oven (zonder olie!).
  2. Als tomaten kies je voor lekker rijpe, zoetige en vlezige tomaten, die nat genoeg zijn om het brood wat zompiger te maken (dat is de bedoeling). Je kunt ook kerstomaten gebruiken in verscheidene kleuren.
  3. Als je de ansjovis weglaat en vervangt door blokjes mozzarella, kan je het evengoed zien als een vegetarische maaltijdsalade.
  4. Je kunt de vinaigrette ook eenvoudiger maken, namelijk met witte of rode wijnazijn ipv met balsamicoazijn.

Drankadvies

  • Santa Rita, Sauvignon wit Chili

InfoEdge

Meer info over
Panzanella
(Wiki/EnWiki/It)

Ook interessant


Caesar Salade

Huzarensalade

Salade Niçoise
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.