Stoverij van Varkenswangetjes

“Varkenswangetjes zijn de kaakspieren van een varken.„

Stoofvlees/stoofkarbonade/stoverij van Varkenswangetjes. Misschien zijn varkenswangetjes voor veel mensen nog een onbekend product, maar ze zijn zeer de moeite om uit te proberen. Het zal wellicht niet bij die ene keer blijven, want het vlees is smaakvol en boterzacht als je het gebruikt in een stoofschotel.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgië │ Warm

Benodigdheden

  • Varkenswangetjes – 750 gr (ontvliesd – tip 1)
  • Gele uien – 2 st
  • Bakboter
  • Bloem – 2 el
  • Bruin bier – 2 x 33 cl (tip 2)
  • Bruine suiker – 2 el (tip 3)
  • Natuurazijn – 2 el
  • Kruidentuiltje (2 tijmtakjes, 2 peterseliestengels en 2 laurierblaadjes)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: 2 uur
Keukengerei
Stoofpot; Bakpan;
Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Ontvlies de varkenswangetjes zelf of vraag het aan uw slager. Snij de varkenswangetjes eventueel in evengrote stukken als het klassiek stoofvlees.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Kruidentuiltje: bind de tijmtakjes, peterseliestengels en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).

Bereiding

  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en stoof er de ui in
  • Kruid de wangetjes met peper en zout.
  • Smelt een klontje boter in een pan en schroei alle kanten van de varkenskaakjes mooi dicht.
    • Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder baksels (beurten)!
  • Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui, overstrooi met bloem en roer het eens goed om.
  • Leg het kruidentuiltje bij in de stoofpot.
  • Giet wat bier in de pan waarin het vlees werd gebakken en roer de aanbaksels los (deglaceren).
  • Giet het aanbaksel in de stoofpot met het vlees.
  • Voeg de azijn en de rest van het bier toe: het vlees moet net onder staan, zo niet aanvullen met wat vleesbouillon. Het geheel eens goed omroeren en aan de kook brengen.
  • Deksel op de pot leggen en laat gedurende 1 ½ à 2 uur op een zacht vuurtje sudderen tot het vlees zacht en gaar is (tip 4).
  • Het laatste kwartier van stoven de suiker toevoegen.
  • Voor serveren kruidentuiltje verwijderen, saus eventueel laten inkoken tot de gewenste dikte of binden met maizena of andere sausbinder.
  • Proef en breng verder op smaak met suiker, azijn, peper en zout (we willen een zoetzure stoofvleessaus).

Serveren

  • Dien de varkenswangetjes op met aardappelpuree, kroketjes, frietjes of tosti’s.

Tips

  1. Varkenswangen zijn de kaakspieren van een varken. Net als bij andere dieren, is bij varkens de kaak het meest uitgelezen stukje. Ze hebben zeer veel smaak en net genoeg vet om mooi te bakken en te stoven. Ze zijn niet ‘te’ taai, maar het is ook weer geen mals vlees. Ze hebben dus best wat meer zorg nodig bij de bereiding en het duurt echt wel iets langer om te garen. Maar het loont de moeite! Varkenswangen vind je zeker niet bij elke slager of iedere supermarkt. Een goede slager kan ze echter wel voor je bestellen. En de betere slager verkoopt ze gewoon in grote hoeveelheden aan restaurants en fijnproevers.
  2. Bruin bier zoals Rodenach, bruin tafelbier, St. Bernardus Abt 12, Westmalle donker …
  3. Je kunt ook kristalsuiker nemen.
  4. Je kunt dit proces versnellen in een snelkookpan.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Vlaams Stoofvlees

Belgische gerechten

Gentse Stoverij
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s