Koolrabisoep met Croutons en Gorgonzola

“xxx„

Een koolrabi is een knolvormig verdikte stengel met dunne steeltjes en bladeren. De dunne schil is lichtgroen. U kunt koolrabi rauw of gekookt eten. Rauw smaakt hij lekker in salades. Gekookt kunt u de koolrabi gebruiken in soep, eenpansgerechten, gegratineerd of gevuld.

KlassiekSoepen4 personen │ Warm

Benodigdheden

  • Koolrabi – 2 st
  • Gele ui – 1 st
  • Knoflook – 1 teentje
  • Bleekselder – 1 stengel
  • Preiwit – 1 st
  • Aardappel – 1 st
  • Bakboter – een klontje
  • Groentebouillon – 1,5 L
  • Oud stokbrood – 1/2
  • Gorgonzola – 160 gr (tip 1)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Staafmixer; Bolzeef

Voorbereidend werk

  • Verwijder de steeltjes en bladeren van de koolrabi, schil en was ze onder stromend water en snij ze in blokjes.
  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller en snij ze in evengrote blokjes als de koolrabi.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank fijn.

Bereiding

  • Smelt een klontje boter in een ruime kookpot en stoof de ui en knoflook hierin glazig.
  • Voeg de selder, prei en koolrabi toe en laat even meestoven.
  • Overgiet met de bouillon  en breng aan de kook. Dek af en laat 30 minuten sudderen, of tot de groenten zacht zijn.
  • Mix de de soep fijn met de staafmixer en haal door een bolzeef.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout (oppassen met zout, want de gorgonzola bevat ook redelijk wat zout).
  • Snij of scheur het stokbrood in grove stukken, besprenkel ze met olijfolie, kruid met peper en zout en laat goudbruin kleuren onder een hete grill.

Serveren

  • Serveer de soep in voorverwarmde kommen met grote croutons en een stuk gorgonzola.

Tips

  1. Gorgonzola kan ook vervangen worden door roomkaas.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Aardappelsoep

Preisoep

Kikkererwtensoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s