Frambozen en Room

“xxx„

Frambozen zijn net zoals de aardbei en de braam schijnvruchten. Ze bestaan uit kleine vruchtjes die op een kern samengepakt zitten. De kleur van frambozen kan variëren van roze- tot dieprood. Omdat ze rijp geplukt worden, zijn frambozen erg kwetsbaar. Eet ze best meteen op wanneer je ze gekocht hebt. Goed rijpe frambozen zijn zacht en ruiken lekker zoet. Was ze voorzichtig en laat ze uitlekken in een zeef. Bewaar ze -hooguit één à twee dagen- onderaan in de groentelade van de koelkast. Het hoogseizoen van frambozen is in juli en augustus.

KlassiekDessert4 personenKoud

Benodigdheden

  • Frambozen – 250 gr
  • Kristalsuiker – 1 el
  • Slagroom – 2,5 dl (gekoeld)
  • Bloemsuiker – 2 el
  • Vanille-extract – 1/2 tl
  • Pistache noten – 4 el
Bereiding: /
Keukengerei
Grote mengkom; Kleine mengkom; Keukenrobot of Elektrische mixer; Spuitzak met ronde spuitmond

Voorbereidend werk

  • Hak de pistachenoten fijn.
  • Plaats een grote kom (tip 1) in de koelkast voor enkele minuten.

Bereiding

  • Doe de frambozen in een kleine mengkom en bestrooi ze met het kristalsuiker en meng het onder elkaar. Laat de frambozen marineren terwijl je de slagroom maakt.
  • Doe de slagroom, de bloemsuiker en het extract in de gekoelde mengkom.
    • Gebruik een niet te kleine mengkom, zodat genoeg lucht in de room kan geklopt worden. Ook verdubbelt het volume van de room.
  • Mix het geheel met een mixer (keukenrobot of mixer – zie tip 2) op de hoogste stand tot de slagroom helemaal stijf is (tip 3 en 4 ).
  • Verdeel de helft van de frambozen over vier glazen en verdeel vervolgens de helft van de slagroom (met een spuitzak) over de frambozen.
  • Verdeel de rest van de frambozen over de glazen en eindig met de slagroom (dus frambozen/slagroom/frambozen/slagroom).

Serveren

  • Strooi er nog wat gehakte pistachenoten over de slagroom en serveer.

Tips

  1. Het best is een vetvrije kom te gebruiken. Je kunt een kom vetvrij maken, door allereerst ze goed uit te wassen met een afwasmiddel en vervolgens de binnenkant van de kom nog eens met wat azijn of citroensap en een proper doekje na te vegen.
  2. Als je een garde gebruikt, moet je snel slaan om veel lucht door de slagroom te kloppen. Dit vergt wel enige oefening en uithoudingsvermogen.
  3. Slagroom is stijf genoeg als er zich lange, stabiele pieken vormen, wanneer je de garde eruit haalt. De room zal dan ook niet meer uit de kom druipen als je hem scheef of onderste boven houdt. Als men dan nog verder door klopt, wordt de room boterachtig en onsmakelijk. Te kort kloppen is ook niet goed: de slagroom zakt dan snel uit en de volle, romige smaak ontbreekt.
  4. Het zal in begin wat oefening kosten om te weten wanneer de room stijf genoeg is en wanneer je dus moet stoppen met mixen. Heb je nog niet genoeg ervaring hiermee, zeker als je een mixer of keukenrobot gebruikt, stop je best met mixen als de slagroom ‘bijna’ helemaal stijf is. Klop vervolgens de room verder op met een garde tot helemaal stijf.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Mango Banaan Smoothie

Blueberry Muffins

The Poor Knights Of Windsor
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s