Piadina Sfogliata – Gebladerde piadina

“Gebladerde piadina„

Piada sfogliata of piadina sfogliata is een Italiaans plat brood uit de regio Emilia-Romagna en wordt als lunch of tussendoortje gegeten. Ze worden gemaakt van bloem varkensvet en gist of zuiveringszout. Je kunt ze net als tortilla’s kant en klaar kopen bij sommige supermarkten en bij Italiaanse delicatessezaken. Kun je de originele piada niet kopen gebruik dan grote wraptortilla’s.

KlassiekLunch8 broodjesItalië │ Warm

Benodigdheden

  • Bloem – 500 gr
  • Reuzel – 100 gr (tip 1)
  • Bakpoeder – 1 tl
  • Eieren – 1 M
  • Melk, volle – 80 ml
  • Water – 120 ml
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Keukenmachine; Plasticfolie;
Deegroller; Pannenkoekenpan (antiaanbak)

Voorbereidend werk

  • Laat de reuzel op kamertemperatuur komen.

Voorbereiding

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve reuzel, daar neem je maar 50 gr van) in een kom van een keukenmachine, plaats de kom in de machine en kneed het met een deeghaak.
  • Werk kort bij lage snelheid totdat je een glad, zacht en stevig deeg hebt (je kunt het natuurlijk ook met de handen kneden).
    • Als het weer vochtig is, kan het zijn dat je meer bloem moet toevoegen.
    • Als het deeg te droog is, voeg je wat melk toe.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 6 porties (ongeveer ±130 gr/stuk) en vorm er ballen van die je vervolgen in een schaal legt gedurende 10 minuten afgedekt met plasticfolie.
  • Neem de eerste bal en legt het op een licht met bloem bestoven houten plank en rol het dun uit (± 3 mm) met behulp van een deegroller.
  • Neem een ​​theelepel zachte reuzel en verspreidt het dun en gelijkmatig over het gehele oppervlak van de pannenkoek.
  • Rol daarna de pannenkoek op en rol de opgerolde pannenkoek nog ééns op, zodat er een ronde spiraal ontstaat.
  • Plaats de spiraal in een schaal en werk alle ballen verder af op dezelfde wijze.
  • Als alle spiralen zijn afgewerkt, dek de schaal af met plasticfolie en plaats in de koelkast gedurende minstens 1 uur (maar beter is 2 uur).

Bereiding

  • Haal de spiralen terug uit de koelkast.
  • Verhit een antiaanbakpan (pannenkoekenpan) op een middelhoog vuur.
  • Neem een spiraal uit de schaal, leg deze op een licht met bloem bestoven aanrecht of plank en rol de spiraal weer uit met een deegroller tot een tortilla (ongeveer 3 mm dun).
  • Bak ze ongeveer een minuut per kant. De kant is klaar als er kleine donkere vlekken op het oppervlak verschijnen.
  • Draai de piadina vervolgens met een spatel om en bak de ander kant ook goudbruin.

Serveren

  • Op dit moment kan je kiezen om het te vullen met je favoriete ingrediënten!

Hartige vulling

  • Beleg met stracchino (een zachte roomkaas), wat plakjes Coppa di Parma en een beetje rucola
  • Beleg met taleggio (een zachte gewassen roodkorstkaas), wat plakjes Prosciutto di Parma en een beetje rucola
  • Beleg met squacquerone (een verse roomkaas) en prosciutto crudo
  • Beleg met gegrilde courgette, mozzarella en tomaat
  • Beleg met roomkaas, rauwe ham, mortadella en veldsla
  • Beleg met Parmaham, mozzarella en rucola en/of tomaat en basilicumblaadjes (of pesto)
  • Beleg met Prosciutto Cotto, mozzarella, kerstomaatjes en rucola
  • Beleg met Parma Ham (crudo di Parma), parmezaanse kaas, gegrilde aubergine en rucola.
  • Beleg met mozzarella, gegrilde aubergine, rucola, parmezaanse kaas en tomaat.
  • Beleg met mozzarella, gegrilde aubergine, pesto en tomaat
  • Beleg met salame Milano, gegrilde paprika’s, rucola en jong belegen kaas.
  • Beleg met met Porchetta, gegrilde paprika’s, ui en mayo.
  • Beleg met met mozzarella, gorgonzola, jong belegen kaas, geitenkaas, parmezaanse kaas, rucola en tomaat.
  • Beleg met groene pesto en mozzarella, en dan nog even onder de grill.
  • Beleg met gerookte zalm, tonijn, ei, feta, augurk, kipfilet, rosbief …

Zoete vulling

  • Beleg met Nutella….. echt, goddelijk!
  • Beleg met honing, confituur…

Tips

  1. Je kunt de reuzel ook vervangen door roomboter.
  2. Je kunt de spiralen
    • gedurende vele uren in de koelkast houden in een hermetisch afgesloten doos
    • of een paar weken in de diepvries en eenmaal ontdooid, uitrollen met deegroller en afbakken.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Piadina (Wiki/En)

Ook interessant


Sodabrood

Chapati

Naanbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s