Cubanos – Cubaanse Sandwich

“Deze Cubaanse sandwich is een variatie van het broodje ham en kaas„

De sandwich is gemaakt met gekookte ham, mojo-gebraden of mojo-gestoofde varkensschouder, Zwitserse kaas, augurken, mosterd en soms salami op een Cubaans broodje (een 20 à 30 cm lange baguette, maar met een zachte korst i.p.v. een krokante).
Mojo (van het Portugese molho [ˈmoʎu], wat “saus” betekend) is de naam of afgekorte naam van verschillende soorten sauzen of marinades, gevarieerd in kruidigheid, voornamelijk bestaande uit olijfolie, pepers, zout, knoflook, paprikapoeder, komijn, koriander en andere kruiden. In andere landen bestaan er ook soortgelijke Mojo- recepten waar men ook zure ingrediënten aan worden toegevoegd (zoals beschreven in onderstaand recept).

KlassiekLunch4 personenCuba │ Warm

Benodigdheden

  • MOJO GESTOOFDE VARKENSSCHOUDER (tip 4 en 5)
  • Varkensschouder – 1 kg (zonder been)
  • Komijnpoeder – 1 el
  • Oregano, gedroogde – 1 el
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Gele ui – 1
  • Sinaasappelsap – 2,5 dl
  • Limoensap – 1 dl
  • Kippenbouillon – 2,5 dl
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Olijfolie – 4 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • CUBANOS
  • Baguette, zachte – 4 (20 à 30 cm lang – tip 1)
  • Gekookte beenham – 400 gr (in dunne plakjes)
  • Gebraden varkensgebraad – 400 gr (in dunne plakjes)
  • Zwitserse kaas – 200 gr (in dunne plakjes – tip 2)
  • Roomboter
  • Mosterd (gele – tip 3)
  • Augurken, zoetzuur – 2
Bereiding: /
Keukengerei
Braadpan; Broodmes;
Snijmachine;
Grillpan of Contactgrill

Voorbereidend werk

  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze vervolgens op een snijplank in fijne stukjes.
  • Pel de gele ui, snij ze middendoor en hak ze vervolgens grof.
  • Haal de roomboter op tijd uit de koelkast, zodat de boter zacht en smeerbaar wordt.
  • Snij de zoetzure augurken in dunne plakjes.

Voorbereiding

  • MOJO GESTOOFDE VARKENSSCHOUDER
  • Kruid het gebraad met peper, zout, komijn en oregano.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan (tip 6), leg het gebraad in de pan en bak het vlees op middelhoog vuur aan alle kanten bruin aan.
  • Voeg de ui en knoflook toe (tip 7) en fruit de ui tot ze glazig is.
  • Voeg het sinaasappelsap, limoensap, bouillon en laurierblaadjes toe.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en stoof het vlees op een zeer zacht vuurtje, met deksel op de pan, gedurende 2 à 3 uur of tot het vlees mals en gaar is (tip 8).
  • Haal de pan van het vuur, laat afkoelen in het kookvocht, vooraleer het in dunne plakjes te snijden met een snijmachine (voor het broodje heb je 400 gr nodig).

Bereiding

  • CUBANOS
  • Snij de baguettes in de breedte doormidden met een broodmes (horizontaal).
  • Smeer boter op de gesneden zijden van elke baguette en toast in een hete grillpan of contactgrill op matig vuur tot ze lichtbruin zijn (1 à 2 minuten).
  • Bestrijk daarna de onderste helft van de broodjes (op de gesneden zijden) royaal met mosterd (Yellow mustard).
  • Beleg vervolgens elk broodje met sneetje ham, sneetje varkensgebraad (tip 9), sneetje Zwitserse kaas (1 of 2 soorten) en sneetjes augurken (in deze volgorde of niet). Dek af met de bovenste helft van de broodjes.
  • Bestrijk met een bakkwast de buitenkant van de broodjes met boter (onder- en bovenkant – tip 10) en leg ze in een grillpan of tussen een contactgrill.
    • Bij gebruik van een bak- of grillpan (of op een bak- of grillplaat) de broodjes afdekken met een bakplaat met gewicht erop (bijvoorbeeld zware blikjes).
  • Bak de broodjes op een matig vuur tot ze bruin en krokant zijn aan de buitenkant en de kaas gesmolten is:
    • 2 à 3 minuten per kant in een pan of op een bak/grillplaat
    • of 2 à 3 minuten in totaal in een contactgrill

Serveren

  • Snijd de Cubanos doormidden in de lengte (verticaal en een beetje diagonaal) en serveer warm.

Tips

  1. Ga voor panini-broodjes, zo niet neem gewone baguettes.
  2. Zwitserse kaas zoals Emmentaler of Gruyère of beide.
  3. Mag natuurlijk met eender welke gele mosterd of zelfs met Dijon mosterd, graanmosterd …
  4. Dit recept schrijft 1 kg varkensschouder voor, maar je hebt maar 400 gr nodig. De rest kan je nog gebruiken als hoofdmaaltijd met groentekrans en kroketjes.
    • Je kunt natuurlijk ook gaan voor plakjes gebakken varkensgebraad van de slager!
  5. Je kunt de varkensschouder ook eerst mojo-marineren en daarna braden in de pan of oven. Ga hiervoor als volgt te werk:
    • Meng alle ingrediënten in een mengkom, behalve peper, zout en varkensschouder. Meng er nog 1 tl peper en 1 tl zout onder. Leg de varkensschouder in een schaal (dat iets groter is als het vlees) en giet er de marinade over, zodat het vlees volledig onder komt te staan. Dek af met plasticfolie en zet minimum een nacht (maar liefst 24 uur) in de koelkast.
    • Haal het vlees uit de marinade, dep het droog met keukenpapier, leg het in een braadpan (of braadslede als je het in de oven wilt braden) waarin een paar el bakolie is aan te gevoegd en bak het aan alle zijden mooi bruin aan, verminder het vuur en bak het gedurende 2 uur op een zeer laag vuurtje (of plaats de braadslede in een op 190°C voorverwarmde oven) of tot het vlees gaar is. Haal, eenmaal gaar, uit de pan of oven, plaats op een snijplank en laat 30 minuten rusten alvorens aan te snijden.
  6. Je kunt dit ook klaarmaken in een snelkoker en dit slechts gedurende 20 à 25 minuten.
  7. Wil je het iets pittiger, voeg er dan ¼ à ½ tl gedroogde rode chilivlokken aan toe.
  8. Je kunt het ook gaarbakken in een op 150°C voorverwarmde oven.
  9. Je kunt de plakken ham en varkensschouder koud gebruiken of eerst even opbakken. Leg hiervoor de plakken ham en varkensvlees in een bakpan en bak ze op matig vuur (draai ze een keer om) tot de randjes bijna bruin worden (ongeveer een minuutje).
  10. Je kunt ook ipv de broodjes te bestrijken met boter, de platen van de contactgrill (onder- en bovenkant) in boteren met een bakkwast.

Drankadvies

  • /

Musictips

Cubaansa muziek

Filmtips

Chef
(2014) – Trailer

InfoEdge

Meer info over
Cuban sandwich (Wiki/En)
Cubanos
(inwoners van Cuba – Wiki/Es)
Cuba
(Wiki/Nl)

Ook interessant


Worstenbrood

Broodje kipburger

Southern Fried Chicken
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s