Frambozenroomtaart

“xxx„

Het is een roomkaastaart met frambozen die eenvoudig te bereiden is, zonder dat er een oven aan te pas komt. En bovendien ziet het er ook nog eens fraai uit.
Lekker als afsluiter van een gezellige maaltijd of als culinair gezelschap bij de koffie.
Frambozen zijn, net zoals de aardbei en de braam, schijnvruchten. Ze bestaan uit kleine vruchtjes die op een kern samengepakt zitten. De kleur van frambozen kan variëren van rozerood tot dieprood. Frambozen zijn beschikbaar van maart tot december. Frambozen worden altijd in kleine plastic of kartonnen doosjes verkocht. Dit beschermt de delicate vruchten tegen beschadigingen.

KlassiekDessert4 personen │ Koud

Benodigdheden

  • TAARTBODEM
  • Volkoren biscuitjes – 250 gr (tip 1)
  • Amandelschaafsel – 2 el (tip 2)
  • Echte boter – 100 gr
  • FRAMBOZENMOUSSE
  • Gelatine – 3 blaadjes
  • Citroen – 1/2 st
  • Frambozen – 250 gr (diepgevroren – tip 3)
  • Roomkaas, naturel – 500 gr
  • Ultrafijne suiker – 100 gr
  • AFWERKING
  • Frambozen – 125 gr (om te garneren)
  • Muntblaadjes (om te garneren)
Bereiding: 4 u 30 m
Keukengerei
Blender of hakmolen; Springvorm (Ø 23 cm); Spatel; Mengkom; Steelpannetje; Foodprocessor; Handmixer; Garde; Gebogen paletmes

Voorbereidend werk

  • Laat de diepgevroren frambozen alvast wat ontdooien en uitlekken in een vergiet.
  • Doe de boter in een steelpannetje, laat het smelten op een zacht vuurtje (enkel smelten, niet laten bruisen of kleuren) en laat vervolgens afkoelen.
  • Was de citroen onder stromend water en rasp de schil van een halve bio-citroen met een rasp of zesteur.
    • Geen bio-citroen, neem dan een gewone citroen en schrob ze met een schuurborstel af onder stromend water.
  • Pers de halve citroen uit met een citruspers en vang het sap op in een mengkommetje.

Bereiding

  • TAARTBODEM
  • Smeer de bodem en de rand van de springvorm met een bakkwast in met een laagje boter.
  • Knip een rondje uit een vel bakpapier, ter grootte van de bodem van de springvorm. Kleef het papier op de ingevette bodem.
  • Maal de koekjes fijn met een blender of hakmolen en roer de amandelschaafsel en gesmolten boter erdoor.
    • De boter zorgt voor binding.
  • Stort de kruimels in de springvorm. Strijk het oppervlak glad en druk dit goed aan op de bodem van de springvorm.
  • Laat het afgedekt met plasticfolie in de koelkast opstijven.
  • FRAMBOZENMOUSSE
  • Week intussen de gelatine circa 10 minuten in een laagje koud water.
  • Verwarm het citroensap met 1 eetlepel water in een steelpannetje tot het heet is en neem van het fornuis.
  • Knijp de gelatine uit en laat de blaadjes al roerend oplossen in het warme citroensap.
  • Pureer 200 gr frambozen met een blender of foodprocessor.
  • Giet de coulis in een bolzeef en gebruik een spatel om het gemixt fruit erdoor te roeren.
    • Gooi de achtergebleven pitjes weg.
  • Roer de frambozencoulis door het gelatinemengsel.
  • Klop met een elektrische mixer de roomkaas met de ultrafijne suiker luchtig.
  • Giet het frambozenmengsel erbij en klop tot een egaal roze mengsel.
    • Proef of het mengsel zoet genoeg is (zoniet, voeg dan suiker toe).
  • Schep de overige frambozen voorzichtig door het roomkaasmengsel en giet dit op de koekbodem.
  • Spatel de bovenkant glad met een gebogen paletmes, dek af met plasticfolie en laat de frambozenmousse minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • AFWERKING
  • Neem de frambozentaart met roomkaas uit de koelkast.
  • Maak de springvorm voorzichtig los. Je kan vooraf ook even langsheen de rand snijden met een warm mesje of een warm paletmes.
  • Garneer de frambozenroomtaart met extra frambozen en munt

Serveren

  • Snij de taart in punten met een warm en scherp mes. Gebruik voldoende kracht om door de koekjesbodem heen te snijden.

Tips

  1. Je kunt ook petit-beurrekoekjes gebruiken.
  2. Of 2 el kokosrasp.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Avocado Pie

Aardbeien Parfait

New York Cheesecake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s