Café D.O.M.

“Koffie met een kruidendrank„

Café D.O.M. of Kloosterkoffie is sterke koffie op smaak gebracht met Bénédictine.
Special coffees of speciale koffies zijn geen kopjes koffie gemaakt met een speciale koffiesoort (zoals Yrgacheffe, Blue Mountain of Maragogyp – vers gebrande gearomatiseerde koffie). Het zijn gewoon kopjes koffie, maar met een extraatje, een scheutje likeur (koffies met alcohol). En wat is er nu heerlijker dan een mooie avond of een diner af te sluiten met een speciale koffie? Of heb je eens zin in iets meer dan een gewoon bakje troost, dat we vaak genoeg drinken, kan je hier terecht voor de lekkerste warme dranken, maar mét alcohol! Maak daarom eens speciale koffies, ze zijn het zeker waard om uitgeprobeerd te worden!
Speciale koffies worden bereid met vers gezette koffie, gemengd met alcohol en suiker, en afgetopt met half-opgeklopte slagroom.

Klassiek │ Special Coffee │ 1 persoon │ Frankrijk │ Warm

Benodigdheden

  • Espresso – 1,5 dl (sterke koffie)
  • Bénédictine – 5 cl (tip 1)
  • Suiker –  1 el
  • Slagroom – 5 cl (half opgeklopt)
  • Cacaopoeder (optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje;
Koffieglas, tas of mok
(hittebestendig); Eetlepel

Bereiding

  • Warm de likeur op in en pannetje.
  • Voeg suiker naar smaak toe en laat smelten in de likeur.
  • Vul een hittebestendig glas op met de sterke koffie en de opgewarmde likeur.
  • Giet voorzichtig met de bolle kant van een lepel de room bovenop de koffie (de room moet dus bovenop de koffie blijven liggen. Niet roeren!).

Serveren

  • Strooi eventueel wat cacaopoeder over de room en serveer.

Tips

  1. Bénédictine is een kruidendrank met een alcoholpercentage van 40% uit de Franse kustplaats Fécamp. Er wordt beweerd dat een Venetiaanse monnik (Dom Bernardo Vincelli) van de ‘Benedictijner Abdij van Fecamp’ in Haute-Normandië ten tijde van de Renaissance, een geneeskrachtig aromatische kruidendrank van 27 verschillende planten en kruiden had ontwikkeld, die door de Benedictijners ook werd geproduceerd tot de abdij verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. Door de verwarring en chaos tijdens deze Revolutie was het recept bijna verloren geraakt. In 1791 kocht een notabel uit Fécamp een 16e-eeuws manuscript met het recept voor het elixer. Het manuscript kwam in zijn bibliotheek terecht, waar Alexandre-Prosper-Hubert Le Grand (een ver familielid) in 1863 het recept bij toeval terugvond. Het lukte hem om het recept te ontcijferen en de likeur opnieuw te maken. Hij moderniseerde het recept (dat nu nog steeds gebruikt wordt) en noemde het Bénédictine. B & B, dat minder zoet is dan Bénédictine, is het resultaat van zorgvuldige mix tussen de kracht van een oude Franse cognac en de aromatische smaak van benedictijnse likeur. Serveer straight up, on the rocks, of in diverse cocktails. Geniet op verantwoorde wijze.

Ook interessant

coffee-glas43
Café Normand
coffee-glas43
Café Parisien
coffee-glas43
Café Liégeois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s