Yorkshire pudding

“Een klassiek bijgerecht bij een traditioneel Engelse roast„

Yorkshire pudding is een streekgerecht dat aanvankelijk uit Noord-Engeland kwam, maar tegenwoordig in het hele Verenigd Koninkrijk bekend is. Het bestaat uit een pudding- of pannenkoekbeslag van melk, bloem en eieren, waarin geroosterd vlees (meestal rund of schapenvlees) verwerkt zit. Dit wordt gedrenkt in jus. Het Engelse woord pudding dient men niet met het Nederlandse pudding te verwarren; in Noord-Engeland verwijst pudding veelal naar een nagerecht in het algemeen en is dus een synoniem voor ‘dessert’. De maaltijd bestaat zodoende uit ‘starters’, ‘mains’ en ‘puddings’. Yorkshire pudding kan echter ook als voorgerecht gegeten worden. Het vormt een traditioneel onderdeel van een Sunday roast (zondagsgebraad). Yorkshire pudding wordt gewoonlijk in een ramekin (soufflé-kommetje) of andere cirkelvormige recipiënt gebakken, zoals een muffin pan. Als richtlijn geldt dat per ei een derde kop bloem en een derde kop melk-eimengsel gebruikt wordt.

KlassiekBijgerecht± 12 Yorkshire puddingsNoord-Engeland │ Warm

Benodigdheden

 • Eieren – 1 deel (4 stuks = ± 200 ml – tip 1, 2 en 3)
 • Melk/water – 1 deel (175 ml/25 ml – tip 4)
 • Bloem – 1 deel (125 gr = ± 200 ml)
 • Zwarte peper (versgemalen)
 • Zeezout – 1/2 tl
 • Bakvet – ± 1 dl (tip 5)
Bereiding: /
Keukengerei
Yorkshire Pudding bakvorm (4 à 12 st); Maatbeker; Mengkom; Garde; Handmixer
Ovenwanten; Serveerschaal

Voorbereidend werk

 • Meet je ingrediënten in een maatbeker: gebruik van elk ingrediënt evenveel, namelijk van elk 1 deel (tip 1 en 2).

Bereiding

 • Klop de eieren heel goed los en luchtig, samen met de melk. Wanneer het goed is gemengd, begin de bloem in het beslag te zeven terwijl je blijft kloppen, om ervoor te zorgen dat er geen klonters in het beslag zitten.
  • Gebruik bij voorkeur een elektrische mixer om het luchtiger te maken.
 • Kruiden met peper en zout en klop het nog eens zo glad mogelijk op.
 • Laat het mengsel minstens 30 minuten rusten in de koelkast, maar beter nog is over nacht (zie afbeeldingen – tip 6).
 • Doe een beetje olie (± 3mm) in elk kopje van de Yorkshire Pudding bakvorm (tip 7) en verwarm ze voor in een op 180°C voorverwarmde oven (hete lucht, ongeveer 5 à 10 minuten). De olie en de bakvorm moeten heet zijn (tip 8)!
  • Dit is een belangrijke stap daar de super hete bakvorm de pudding zal helpen te bakken en te rijzen.
  • De olie is heet genoeg als de olie begint te roken.
 • Giet het beslag in een maatbeker (of kan, karaf, pitcher … zolang het maar een schenktuit heeft).
 • Zodra de olie gloeiend heet is (als de olie begint te roken), haal je de bakvorm uit de oven (ovenwanten!).
 • Giet snel een gelijke hoeveelheid beslag in elke kopje van de bakvorm (tot 1/3 à 1/4 van de bovenkant van het kopje – denk eraan dat ze erg zullen rijzen): gebruik een lepel om te voorkomen dat het beslag spettert tussen twee bakvormpjes. Vang het beslag dus op met een lepel aan de schenktuit.
 • Plaats de bakvorm zo snel mogelijk terug in de oven (middelste plank van de oven) en laat ze ongestoord (tip 9) gedurende 15 tot 25 minuten bakken/garen, totdat de puddinkjes zich hebben opgeblazen, bijna uit de kopjes komen en ze mooi goudbruin gebakken zijn (tip 10 en 11).
 • Haal de Yorkshire Pudding bakvorm uit te oven (ovenwanten niet vergeten) en met een vork floep je de Yorkshire puddingen in een servet-beklede serveerschaal (tip 12).

Serveren

 • Serveer de Yorkshire puddingen direct (tip 13) en dompel in je favoriete vleessaus.

Tips

 1. Met 1/3 wordt bedoeld dat de eieren, melk en bloem dezelfde hoeveelheid inhoud moeten hebben: bv de 4 eieren hebben in de maatbeker een inhoud van 200ml, dan meet men met de maatbeker evenveel inhoud voor bloem en melk of elk dus 200ml.
  • Sommige zeggen dat je 200 ml melk nodig hebt 200 ml eieren (ongeveer 4 eieren) en 200 gr bloem. Het is het proberen waard, om te zien wat het verschil geeft.
 2. De eieren moeten kraakvers zijn en zowel de eieren als de melk moeten op kamertemperatuur zijn.
 3. Je kunt eiwit en eigeel nemen (volledige eieren) of enkel eigeel.
  • Als je eiwit met eigeel toevoegt, hoe hoger en knapperiger ze puffen
  • Als je enkel eigeel gebruikt in je beslag, hoe rijker, teder en custardy ze worden.
 4. Een 7:1 combinatie van melk (175 ml) en water (25 ml) zorgt ervoor dat de Yorkshire pudding extra rijst en knapperiger wordt. Je kunt natuurlijk ook enkel melk gebruiken.
 5. Dit bakvet is om kopjes van de muffinbakvorm in te vetten. Men kan het volgende gebruiken: ganzenvet, reuzel, olijfolie, zonnebloemolie, boter… De beste smaak bekom je met reuzel of ganzenvet. Zorg dat het bakvet gesmolten is, zodat het makkelijker is om in de kopjes te gieten.
 6. Koud/Warm beslag:
  • De één zegt dat het beslag na het mengen tenminste een uur gekoeld moet worden alvorens te bakken.
   • Koud beslag zal dichtere/vastere puddingen maken met een duidelijke kop.
  • De ander zegt dat het beslag op kamertemperatuur zijn.
   • Warm beslag zal grotere, krokantere puddingen maken met een holle kern.
 7. Yorkshire Pudding bakvorm is een beetje vergelijkbaar met een muffinbakvorm, maar over het algemeen ondieper.
 8. Koude/hete bakvorm: je puddingen zullen iets hoger en een mooiere vorm hebben met een hete vorm, maar het is niet het einde van de wereld als je vergeet om de bakvorm op te warmen.
 9. Iedereen zegt “Nooit of nooit de deur openen” tijdens de eerste 10 minuten van het bakken, daarna enkel als het echt moet en maar eventjes: het is de bedoeling om de puddingen te laten rijzen en bruin te laten worden zonder dat ze instorten.
  • Maar het “Nooit mogen openen van de ovendeur” zou absoluut onwaar zijn. Je zou de ovendeur mogen openen, zonder dat de puddingen zouden inzakken!
 10. Er is geen vaste baktijd voor de yorkshire puddings. Het hangt ook af van de kwaliteit van je oven en van de grote van je bakvorm (12 kleintjes is 15 à 25 minuten baktijd of vier grote is 25 à 35 minuten baktijd), maar zodra ze goudbruin uitzien en ze aanzienlijk gerezen zijn, zijn ze klaar. Volg het van kortbij op, om er zeker van te zijn dat ze niet verbranden.
 11. Het kan zijn de je de bakvorm op de bovenste plank van de oven moet zetten, om een ​​mooi bruine bovenkant te krijgen op de puddingen.
 12. Je kunt ze in de vriezer steken voor maximaal 3 maanden. Laat ze hiervoor eerst volledig afkoelen en doe ze dan in een rits-lock diepvries zak. Opwarmen in een hete broodrooster voor het opdienen.
 13. Yorkshire pudding wordt het best rechtstreeks vanuit de oven geserveerd, want ze zullen als ze afkoelen, beginnen inéén te zakken.

Drankadvies

 • /

Musictips

Yorkshire Pudding Song
door Guy Richardson

InfoEdge

Meer info over
Yorkshire pudding
(Wiki/NlWiki/En)

Historie van de Yorkshire pudding (En)

Ook interessant


Blackwellsaus

Shepherd’s Pie

Queen Pudding
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.