Frisgroene Romige Avocadosoep

“Koninklijk lekkere en gezonde soep„

St. Patrick’s day is dé nationale feestdag van Ierland en dat wordt er uitbundig gevierd. Vele feestgangers zijn helemaal in het groen gehuld en dat willen wij graag doortrekken naar de keuken. Beleef deze feestdag met een lekkere, zelfgemaakte avocadosoep. Cheers!
Je lust graag avocado’s, maar met guacamole heb je het wel even gehad. Wat dacht je van deze frisgroene romige avocadosoep? Het recept zou uit 1980 komen, toen avocado’s nog heel bijzonder waren en niet voor iedereen verkrijgbaar. Deze groene soep zit vol gezonde vetten. Ideaal als lunch of voorgerecht.

KlassiekLunch of Voorgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Avocado – 6 rijpe (tip 1)
  • Gele ui – 3 st
  • Groentebouillon – 1 L (tip 2)
  • Melk – 5 dl
  • Olijfolie – een scheutje (tip 3)
  • Citroen – 2 kleine
  • Eidooiers – 4 à 5 st
  • Koriander – handvol
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Snijplank (groen); Groentemes; Blender; Kookpot; Citruspers; Mengkom; Garde; Pollepel

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers.
  • Spoel de koriander af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil (zie video – opgepast: vruchtvlees direct verwerken, want het wordt snel bruin!).

Bereiding

  • Leg het vruchtvlees van de avocado in een blender.
  • Doe er 5 dl koude bouillon (of koud water) en de melk bij en mix tot een glad geheel.
  • Bak de ui in een kookpot glazig in wat olijfolie (ongeveer 10 minuten).
  • Schenk er 5 dl bouillon (of water en een bouillonblokje) bij en breng het net aan de kook (zet het vuur laag).
  • Giet het avocadosap in de pan en warm het al roerend op, maar laat niet koken!
  • Snij intussen de citroen doormidden, pers het uit boven een schaaltje en verwijder de pitjes. Snij de tweede citroen in partjes.
  • Doe de eidooiers met het citroensap in een kommetje en kluts alles goed door elkaar met een garde (de eiwitten van de eieren hoeft men niet weg te smijten, vries het in en gebruik het wanneer nodig).
  • Giet het vervolgens bij de soep (soep mag niet koken).
  • Roer de soep nog even door, proef en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Warm de soep verder op zonder te laten koken en garneer met de koriander.

Serveren

  • Serveer de soep met een partje citroen, en met geroosterd brood of knapperig stokbrood.

Tips

  1. Avocado is een frisse, oliehoudende peervormige vrucht van de avocadoboom. Er bestaan een vierhonderdtal variëteiten van avocado’s. De schil van avocado’s is meestal relatief hard, groen tot zwart en licht geribbeld. Het zachte en romige vruchtvlees is licht groen of geel van kleur. Binnenin bevindt zich een grote, ronde pit. De pit wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. De avocado bevat een grote hoeveelheid essentiële vetzuren. De avocado rijpt niet op de boom, zoals de andere vruchten, maar pas nadat hij geoogst is. Als je er koopt, moeten ze vast zijn en mogen ze geen vlekken hebben. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de avocado. Een avocado is rijp als de schil een beetje meegeeft bij lichte druk met je vingers. Als je het rijpingsproces van de avocado wilt versnellen, rol hem dan in krantenpapier of leg hem naast andere fruitsoorten die ethyleen afscheiden (zoals appelen of bananen). Als je het rijpingsproces wilt stopzetten, bewaar ze dan in de groentebak in je koelkast: daar blijven ze nog 8 à 10 dagen goed. De meest gekende avocado’s in België en Nederland is de ‘Fuerte’, met de vorm van een peer en een donkergroene schil die fijn en glanzend is. En de ‘Hass’, met zijn zwarte en oneffen schil. Zie ‘Fuerte’ en ‘Hass’ avocado voor meer info.
  2. Je kunt ook 7 dl water en 1,5 bouillonblokje (of  bouillonpoeder) gebruiken.
  3. De olijfolie waarin de uien gefruit worden kan vervangen worden door roomboter.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Avocado

Ook interessant


Avocado Pie

Spaghetti Met Romige Avocado

Avocado Smoothie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s