Szarlotka z budyniową

“Poolse appelmoescake met puddingschuim„

Deze Poolse appeltaart is een van mijn favorieten. Ze zit boordevol appeltjes en bevat amper vet. Een verrassende afwisseling op de oerklassieke appelcake of de Bretoense appeltaart.
Appeltaart dankt zijn naam aan de prinses Charlotcie, szwagierce Keizer, Keizerin later.
De vullen zijn meestal appels , maar je kunt ook peren, perziken, abrikozen en andere vruchten gebruiken, en daarnaast ook nog rozijnen. Poolse appels in de appeltaart worden meestal ook nog gekruid met kaneel en kruidnagel.

KlassiekDessert4 personenPolen │ Koud of Warm

Benodigdheden

  • DEEG
  • Bloem – 500 gr (tip 1)
  • Bakpoeder – 2 tl
  • Roomboter – 250 gr (koud)
  • Kristalsuiker – 100 gr
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Eieren – 2
  • Eierdooiers – 2
  • Zure room – 3 el (18%)
  • VANILLEPUDDING
  • Melk, halfvolle – ½ L
  • Kristalsuiker – 75 gr
  • Puddingpoeder, vanille – 50 gr
  • Eiwitten – 5 (tip 2)
  • Kristalsuiker – 75 gr
  • APPELVULLING
  • Appelen – 2 kg
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Broodkruimels – 1 el
  • Kaneelpoeder – ½ à 2 tl (tip 3)
  • Basterdsuiker (bruine, optioneel – tip 4)
  • GARNERING
  • Poedersuiker
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Plasticfolie; Aardappelmesje of Dunschiller;
Bakplaat; Grove rasp;
Poedersuikerstrooier

Voorbereidend werk

  • Haal de boter uit de koelkast, pak een snijplank (wit) en snij de koude boter in kleine blokjes met een keukenmes.
  • Haal de eiwitten op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Bereiding

  • DEEG
  • Mix de bloem met het bakpoeder en de in blokjes gesneden koude boter
  • Voeg de eierdooiers, hele eieren, suiker, vanillesuiker en zure room toe en kneed het deeg.
  • Verdeel het deeg in twee en dek de twee stukken deeg elk apart af met plasticfolie.
  • Plaats een deeg in de koelkast gedurende 30 minuten.
  • Plaats het tweede deeg in de diepvriezer gedurende 1 uur.
  • VANILLEPUDDING
  • Doe de melk in een steelpannetje.
  • Schep 1 kopje melk uit het steelpannetje. Meng in het kopje met een garde de inhoud van het puddingpoeder, totdat er geen klonters overblijven.
  • Doe de suiker bij de melk in het steelpannetje en breng aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en giet er, onder voortdurend roeren, de oplossing van de melk en poeder in.
  • Plaats terug op het vuur en laat de bereiding tenslotte nog 1 minuutje doorkoken, terwijl je blijft roeren.
  • Doe de pudding in een kom, dek af met plasticfolie (plasticfolie tegen de pudding aanduwen) en laat afkoelen in de koelkast (er mag geen velletje bovenop de pudding ontstaan).
  • Als de pudding is afgekoeld, doe je de eiwitten in een vetvrije mengkom (tip 5) en klop het met een garde of in een keukenmachine stijf. Voeg geleidelijk de suiker eraan toe terwijl het wordt stijfgeklopt.
    • De eiwitten zijn stijf genoeg, als je de kom kunt omkeren zonder dat het schuim eruit valt.
  • Haal de koude pudding uit de koelkast en meng voorzichtig met een spatel het schuim onder de pudding.
  • Dek het puddingschuim af met plasticfolie en plaats tot gebruik terug in de koelkast.
  • APPELVULLNG
  • Schil de appels en rasp ze met een grove rasp (grote gaten).
  • Knijp zachtjes het sap uit de geraspte appels (tip 6) en meng met de vanillesuiker en broodkruimels.
  • Proef of er suiker moet aan toegevoegd worden (als het zure appels zijn misschien ± 60 gr) en eventueel ± 1 tl kaneelpoeder (er je ervan houd).
  • BEREIDING (vlak deeg, geraspt appel, geraspt deeg)
  • Haal het deeg uit de koelkast, verwijder plasticfolie en rol het deeg uit tot het grote heeft van de bodem van de bakplaat (tip 7).
  • Bekleed de bodem van de bakplaat met bakpapier, leg er een deeg bovenop.
    • Duw eventueel met de handpalm het deeg over de volledige bodem van de bakplaat (tot tegen de zijkanten en in de hoeken): zorg ervoor dat het deeg overal even dik is.
  • Prik met een vork in het deeg en plaats de bakplaat in de op 180°C voorverwarmde oven gedurende 10 à 15 minuten.
  • Haal de bakplaat uit de oven, laat afkoelen en schep er de geraspte appels egaal bovenop.
  • Haal het puddingschuim uit de koelkast en schep er deze egaal bovenop de appelen.
  • Haal het deeg uit in de diepvriezer en rasp het deeg met een grove rasp (grote gaten) bovenop de geraspte appelen, maar zorg dat het geraspte deeg overal even dik op de appelen ligt.
  • Druk het deeg eventueel ‘lichtjes’ aan met een schuimspaan.
  • AFBAKKEN
  • Plaats de bakplaat in de op 180°C voorverwarmde oven gedurende 50 minuten of tot de bovenkant van het deeg mooi goudbruin is gebakken.
    • Mocht het oppervlakte een beetje beginnen te verbranden, bedek dan de bovenkant met aluminiumfolie en verminder de temperatuur naar 150°C.
  • GARNERING
  • Bestrooi de taart met het nodige poedersuiker en snij de taart mooi in punten, vierkanten of rechthoeken.

Serveren

  • Appeltaart is klaar om te serveren (koud of warm) samen met vanille-ijs, opgeklopte slagroom (al dan niet op smaak gebracht met kaneel), chocolade- of caramelsaus – heerlijk!

Tips

  1. De bloem is fijngemalen tarwebloem (patentbloem), de bloem dat dus gebruik wordt bij de bereiding van (luchtig)brood, gebak, pannenkoeken en pizzadeeg. Of bloem voor alle doeleinden.
  2. Splits de eieren heel zorgvuldig boven aparte schaaltjes. Doe het eiwit in de vetvrije kom en splits daarna het volgende ei boven het schaaltje. Zo voorkom je dat er eigeel in het eiwit terechtkomt. Mocht je toch morsen, dan hoef je dankzij de aparte schaaltjes niet alles weg te gooien, want je maakt meringue met de inhoud van de vetvrije schaal. Verder is het belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, want anders kan het eiwit nooit het maximale volume halen.
  3. De hoeveelheid kaneel is naar eigen smaak, want de één heeft dat heel graag, de ander wat minder en sommige helemaal niet.
  4. De hoeveelheid suiker naar eigen smaak toevoegen, want er kunnen zoete en zure appelen zijn.
  5. Om stevig eiwitschuim te krijgen, wat meringue eigenlijk is, moeten de gardes van de mixer en de kom goed ontvet worden. Anders kan het eiwit niet goed stijf worden geklopt. Gebruik citroen om de garde en kom goed in te wrijven en maak het vervolgens schoon met keukenpapier.
  6. Je kunt er ook nog wat rozijnen onder mengen.
  7. Je kunt ook, in plaats van een rechthoekige bakplaat, een ronde ovenschaal gebruiken (een ronde taart maken).

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Szarlotka (Wiki/Pl)

Ook interessant


Appelcakejes

Chocoladecake

Cake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s