Havermoutpannenkoeken

“Pannenkoekjes van havermout is een absolute aanrader„

Voor de gezondheidsfreaks! Havermoutpannenkoeken zijn rustieke pannenkoeken met een beetje textuur. Ze zijn dikker en ook wat brozer dan de klassieke exemplaren, maar tegelijk zijn de pannenkoeken heerlijk luchtig dankzij het opgeklopte eiwit. Je kunt er uiteraard allerhande lekker beleg bij serveren.
Wist je al dat havermout helemaal hip is? Meer nog: het zit boordevol gezonde stoffen en is ideaal als ontbijt. Gezond én zo lekker. Een ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Eentje op basis van havermout geeft je energie én een verzadigd gevoel voor de rest van de ochtend.

KlassiekOntbijtDessert4 personenBelgië │ Warm

Benodigdheden

  • Havermout – 250 gr (tip 1)
  • Bakpoeder – 2 tl
  • Eieren – 3 à 4
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Melk, volle – 4 dl (tip 2)
  • Zeezout – 1 snufje
  • Kokos- of arachideolie, of cacao- of roomboter
Bereiding: /
Keukengerei
Blender; Mengkommen; Garde; Plasticfolie; Pannenkoekenpan;
Paletmes; Bord; Keukenhanddoek

Bereiding

  • Mix de havermout fijn tot meel in de blender (of gebruik havermeel – tip 3). Meng er de suiker, bakpoeder en zout onder.
  • Eieren (tip 4 en 5) splitsen in eigeel en eiwit. De mengkom voor het eiwit eerst ontvetten met wat citroensap en wrijf schoon met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen. Hou de eiwitten even aan de kant.
  • Klop in een andere kom het eigeel los en roer er de helft van de melk door.
  • Giet geleidelijk beetje bij beetje het ei-melkmengsel door het bloemmengsel terwijl je met een garde/klopper het geheel goed oproert/opklopt (dit zorgt ervoor dat er een beslag zonder klontertjes ontstaat – tip 6).
  • Meng alles tot je een stevig beslag bekomt.
  • Als alle klontertjes eruit zijn, de rest van de melk eronder roeren tot een dun glad beslag (dit gaat ook heel goed in een blender – tip 7).
  • Laat het beslag vervolgens 30 minuten rusten onder plasticfolie (als men kan wachten natuurlijk).
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in de vetvrije kom stijf op tot sneeuw.
  • Spatel het eiwit onder het beslag (zo bekom je luchtige pannenkoekjes). Je hebt nu een vrij dik beslag.
    • Ontbijtpannenkoekjes zijn het lekkerst als ze goed dik zijn (je kunt twee kleine pannenkoekjes in één pan bakken).
    • Dunne pannenkoekjes zijn ideaal als vieruurtje (meng er dan nog wat meer melk onder – één pannenkoek in één pan).
  • Zet een pannenkoekenpan op een hoog vuur. Doe er een lepel boter of olie in en schep telkens een kleine pollepel met beslag in de pan (twee dikke of één dunne pannenkoek).
    • Laat het beslag gelijkmatig uitlopen door de pan ietsje schuin te houden en natuurlijk met een draaiende beweging van de pan. Hierdoor verdeelt het beslag zich over de bodem (tip 8): zorg ervoor dat de pannenkoek overal even dik is. Als je dit voor de eerste keer doet, zal dit misschien niet zo goed lukken en komen er een paar in de afvalbak, maar oefening baart kunst!
  • Bak de pannenkoek op niet te hoog vuur aan de onderkant lichtbruin, keer om met een pannenkoekmes (paletmes) als de bovenkant gestold is en bak de andere kant ook lichtbruin (tip 9). De kunst van pannenkoeken bakken zit in het afstellen van de hittebron. De onderkant van de pannenkoek moet lichtbruin zijn op het moment dat de bovenkant net gestold is.
    • De pannenkoekjes moeten loskomen en er moeten belletjes op het beslag komen vooraleer je ze mag omdraaien.
  • Laat de pannenkoek uit de pan glijden op een bord en houd warm onder een keukenhanddoek.
  • Doe zo verder tot al het beslag op is.
    • Als men wat handiger wordt in het bakken van pannenkoeken, kan met dit zelfs met twee pannen tegelijk (oefening baart kunst, zoals ze zeggen).

Serveren

  • Serveer gewoon met bruine suiker, witte suiker, boter, honing, confituur, chocoladestroop, siroop, ijs, kandijsiroop…
    • Of met gebakken appeltjes en giet er ahornsiroop over.
    • Of serveer met vers fruit (plakjes banaan, frambozen, bosbessen …) en eens schepje (Griekse) yoghurt.
    • Of serveer met de noten (bv wal- en pecannoten) en de kokosschilfers, giet er wat ahornsiroop over en bestuif met kaneel.

Tips

  1. Je kunt ook een mengeling van havermout en boekweitmeel nemen of havermout en zelfrijzende bloem (half-om-half, gebruik dan geen bakpoeder) of 200 gr havermout en 50 gr bloem (met bakpoeder)
  2. Je kunt kiezen uit gewone (koe)melk, haver-, amandel-, soja-, hazelnoten- of kokosmelk.
  3. Je hoeft de havermout niet te vermalen, je kunt de havermout gewoon laten weken in de melk (15 minuten) en er dan pannenkoekjes van bakken (wel wat langer zachtjes bakken).
  4. Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn: De eiwitten zijn dan makkelijker (sneller) stijf te kloppen.
  5. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
  6. Klontertjes in het beslag: het is bij het maken van beslag altijd erg belangrijk dat je eerst de helft van de vloeistof toevoegt. Het beslag is dan in eerste instantie wat dikker, maar je kunt de klontertjes er dan goed uitroeren/uitkloppen. Pas daarna voeg je de andere helft van de vloeistof toe. Het is niet erg als er nog enkele klontertjes in het beslag blijven: na het bakken zijn ze meestal verdwenen.
  7. Je kunt er ook eens een banaan onder mengen (mix alles wel in een blender).
  8. Mocht het gelijkmatig uitlopen nog niet goed lukken, doe dan een scheutje extra melk bij het beslag. Het beslag is in dat geval iets dunner en loopt beter uit over de bodem.
  9. Sommigen maken een kunst van het omdraaien van een pannenkoek en werpen de pannenkoek vanuit de pan omhoog om hem weer omgedraaid in de pan terug te vangen: dit is al iets voor de meer ervaren pannenkoekbakkers.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Havermoutpannenkoeken met bananen
Plet 2 rijpe bananen fijn tot pap en klop het onder het beslag. Werk het af zoals de gewone havermout pannenkoeken.

Ook interessant


American Pancakes

Boekweitkoek Met Spek En Perenstroop

Pannenkoeken
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s