Lenticchie in Umido

“Linzenhutsepot„

Bij Italiaanse winkels zijn bolronde donkergroene linzen verkrijgbaar die erg lekker zijn omdat ze stevig blijven en niet kapot koken. Ze combineren daardoor erg goed met zacht voedsel zoals aardappelpuree en/of gepocherde/gebakken worst. De linzen moeten wel een nacht weken in ruim water.
Als men ze vindt, kies dan voor “lenticchie di Castelluccio di Norcia – I.G.P.” linzen, deze zouden biologisch geteeld worden. Ze zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en zeer geliefd in heel Italië.

KlassiekBijgerecht4 personenItalië │ Warm

Benodigdheden

  • Linzen – 300 gr ( uit Castellucio – tip 1 en 2)
  • Pancetta – 50 gr (plakjes – zie tip 3)
  • Gele ui – 1 grote
  • Salie – 4 verse blaadjes (tip 4)
  • Laurier – 1 blaadje
  • Bouillon – 1 L
  • Olijfolie – 3 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Braadpan met dikke bodem en deksel; Roerlepel

Voorbereiding

  • Week de linzen een nacht in water. Giet ze vlak voor gebruik af.

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers.
  • Spoel de salie af onder stromend water en snij het vervolgens in fijne reepjes op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Verhit olie in een braadpan met dikke bodem en fruit hierin pancetta, ui en salie (al roerend) gedurende enkele minuten op een middelhoog vuur.
  • Linzen in vergiet doen en afspoelen met koud water.
  • Voeg de linzen, laurierblaadje en zoveel van de bouillon toe dat de linzen ruim onder staan.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat de linzen op een laag vuur stoven tot ze gaar zijn (zie voor kooktijd op de verpakking van de linzen) met deksel schuin op de pan; voeg zonodig wat bouillon toe.
  • Breng de linzen, wanneer gaar, op smaak met zout.
  • Linzenschotel overdoen in warme serveerschaal.

Serveren

  • Serveer de linzen samen met het restant van het stoofvocht (eventueel wat ingekookt voor een wat rijkelijke smaak).
    Bedruppelen met olie en bestrooien met zwarte peper.
    Lekker bij gebakken varkens- of kalfsvlees.

Tips

  1. Linzen zijn een vast onderdeel in vele vegetarische keukens, en worden al geteeld sinds vele millennia. Linzen zijn ronde platte zaadjes van een peulgewas. Ze bestaan in vele soorten en kleuren. Je hoeft ze niet te weken, maar was ze wel grondig want er zitten dikwijls kleine steentjes tussen. Linzen worden vooral voor eenpansgerechten gebruikt, maar smaken ook lekker in salades. Gepureerd zijn ze lekker verwerkt in een kroket of vegetarische burger. Laat linzen niet te lang koken want dan worden ze papperig.
  2. Linzen uit het gebied van Castelluccio, een kerkdorp van de gemeente Norcia in Umbrië, op de grens met de Marken. De linzen genieten een geografische herkomstbenaming (I.G.P. – Indicazione geografica protetta). Dat betekent ook dat er voorwaarden zijn gesteld aan de productie en verwerking. Ze worden geoogst in augustus, maar pas eind september te koop aangeboden. De linzen worden traditioneel geteeld.
  3. Snijd de plakken pancetta in smalle repen en snijd de reepjes in korte stukjes.
  4. In plaats van salie kan ook oregano gebruikt worden.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Lens culinaris (Wiki/It)
Lenticchia di Castelluccio di Norcia (Wiki/It)

Ook interessant

winterwortelen43
Hutspot

Italiaanse Stamppot

Hutsepot
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s