Piadina Romagnola – Platte Broden

“Gevulde platte broden uit Emilia-Romagna„

Piadina of Piada is het typisch Italiaanse platte brood dat wordt gemaakt van bloem, gist, ossenwit of reuzel, zout en melk of water. Soms wordt er nog soda aan toegevoegd, heel dun uitgerold en het brood wordt gebakken in de pan. Piadina wordt warm gegeten op verschillende manieren, hartig met vleeswaren, kaas en salade of zoet met jam of Nutella. De piadina is een soort wrap, maar dan op z’n Italiaans. Deze Italiaanse ‘wrap’ (het heeft veel weg van de Mexicaanse tortilla) is geliefd bij jong en oud in Italië. Oorspronkelijk uit de regio Emilia-Romagna. Restjes brood worden nooit weggegooid, en de opmerking dat het ongeluk brengt om brood in de vuilnisbak te gooien geldt al generaties lang. Van restjes brood wordt broodkruim gemaakt, of het wordt verwerkt tot panzanella (Toscaanse salade met brood en tomaten) of broodsoep. Ook kan oud brood nog prima gebruikt worden als basis voor bruschetta en crostini.
Eenvoudig op te rollen, heerlijk als lunch of onderweg. Hoe kan een simpel broodje zo lekker zijn.

KlassiekLunch8 broodjesItalië │ Warm

Benodigdheden

  • Bloem – 400 gr (gewone tarwebloem – tip 1)
  • Bakpoeder – 2 tl (tip 2)
  • Olijfolie – 3 el (extra vergine – tip 3)
  • Water – 150ml (handwarm – tip 4)
  • Melk, volle – 50ml
  • Zeezout – 8 gr
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Deegroller;
Braadpan met dikke bodem;
xxx

Bereiding

  • DEEG
  • Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe de bakpoeder, zout en olie in het kuiltje.
  • Voeg geleidelijk het lauwwarm water toe, terwijl je ondertussen met je vinger alles vermengt tot een deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en kneed het ongeveer 5 minuten verder op een werkblad tot het stevig, homogeen en elastisch is.
    • Is het deeg te droog, dan kun je er een klein beetje olie of water bij doen. Echt een drupje maar!
  • Wikkel het deeg in plastic folie of afgedekt onder een vochtige theedoek en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Kneed het deeg nog een paar minuten en verdeel het dan in 8 bollen.
  • Strooi flink wat bloem op het aanrecht en rol ieder bolletje uit met behulp van een deegroller (tip 5) tot een dunne pannenkoek van 2 à 3 mm dik (tip 6)
  • Stapel de piadine op met steeds een velletje plastic folie ertussen.
  • AFBAKKEN
  • Zet een (grill)pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur (al dan niet met een paar druppels olijfolie) en laat de pan heet worden.
  • Leg de piadina voorzichtig in de pan.
    • Draai de piadina tijdens het bakken een beetje rond.
    • Er zullen bellen in het deeg ontstaan! Met een vork kan je de bellen plat drukken of prik je gaatjes in het deeg .
  • Wanneer de onderkant mooi bruin is (hef hierboor de piadina een beetje op met een pannenkoekmes), draai je de piadina om en laat je de andere kant bruin worden.
    • Bak de piadine ongeveer 2 minuten per kant.
  • Je kunt de piadine eventueel warm houden in aluminium folie (tip 7) of direct beleggen!
  • AFWERKING
  • Vul de piadines terwijl het deeg nog warm is naar smaak met een hartige vulling (zoals vleeswaren, kaas, tomaten of gegrilde groenten) of een zoet vulling (zoals Nutella).
  • Rol de piadina stevig op en snijd ze overlangs door of vouw ze dubbel en snijd ze doormidden.

Serveren

  • Op dit moment kan je kiezen om het te vullen met je favoriete ingrediënten! Serveer ze warm.

Hartige vulling

  • Beleg met stracchino (een zachte roomkaas), wat plakjes Coppa di Parma en een beetje rucola
  • Beleg met taleggio (een zachte gewassen roodkorstkaas), wat plakjes Prosciutto di Parma en een beetje rucola
  • Beleg met squacquerone (een verse roomkaas) en prosciutto crudo
  • Beleg met gegrilde courgette, mozzarella en tomaat
  • Beleg met roomkaas, rauwe ham, mortadella en veldsla
  • Beleg met Parmaham, mozzarella en rucola en/of tomaat en basilicumblaadjes (of pesto)
  • Beleg met Prosciutto Cotto, mozzarella, kerstomaatjes en rucola
  • Beleg met Parma Ham (crudo di Parma), parmezaanse kaas, gegrilde aubergine en rucola.
  • Beleg met mozzarella, gegrilde aubergine, rucola, parmezaanse kaas en tomaat.
  • Beleg met mozzarella, gegrilde aubergine, pesto en tomaat
  • Beleg met salame Milano, gegrilde paprika’s, rucola en jong belegen kaas.
  • Beleg met met Porchetta, gegrilde paprika’s, ui en mayo.
  • Beleg met met mozzarella, gorgonzola, jong belegen kaas, geitenkaas, parmezaanse kaas, rucola en tomaat.
  • Beleg met groene pesto en mozzarella, en dan nog even onder de grill.
  • Beleg met gerookte zalm, tonijn, ei, feta, augurk, kipfilet, rosbief …

Zoete vulling

  • Beleg met Nutella….. echt, goddelijk!
  • Beleg met honing, confituur…

Tips

  1. Traditioneel gebruik je Tipo 00 bloem.
  2. Sommige maken het zonder gist, een ongezuurde piadina dus.
  3. In het originele recept wordt strutto (reuzel) gebruikt (±40 gr), maar in dit recept gebruik ik olijfolie. Je kunt ook voor boter (±40 gr) kiezen als je dat lekkerder vindt.
  4. Je kunt experimenteren met de vloeistoffen water en melk: enkel water, enkel melk, half-om-half…
  5. Als je geen deegroller hebt, kun je bijvoorbeeld ook een lege wijnfles gebruiken.
  6. Hoe dunner, hoe beter en 15 à 20 cm in diameter. Deze hoeven echt niet perfect rond te zijn!
  7. Je kunt de Piadina’s ook kopen in een delicatesse winkel of supermarkt. Beleg de piadina’s en bak ze in een paar minuten tot ze goudbruin gebakken zijn en de kaas (indien het met kaas is belegd) gesmolten is.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Piadina romagnola (Wiki/It)
Piadina (Wiki/En)

Ook interessant


Sodabrood

Chapati

Naanbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s