Matze en matzemeel

“Matze is een platte koek gemaakt van ongezuurd meel, matzemeel is gemalen matze)„

Matzemeel is gemalen matze of ongezuurd meel, waar geen gist of ander rijsmiddel aan toegevoegd is. Van meel (tarwe- of tarwe- met gerstemeel) en water worden de platte koeken (een soort pannenkoeken), matze, gebakken. In 99,5% van de supermarkten zal je matze niet aantreffen, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Matzes worden dan gemalen om zo dan matzemeel te bekomen.

KlassiekBrood4 personen │ Joodse keuken │ Koud

Benodigdheden

  • Volkoren tarwemeel – 500 gram (zie tip 1)
  • 200 ml water
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom;  Roerlepel;
Deegroller; Vork
Foodprocessor

Bereiding

  • MATZE
  • Doe 500 gr volkoren tarwemeel in een mengkom goed.
  • Doe er water bij en roer het geheel goed door elkaar met een houten lepel.
  • Bestuif de bovenkant van dit mengsel met een klein beetje meel.
  • Wrijf de handen in met meel en kneed het deeg 3 minuten lichtjes.
  • Verdeel het vervolgens in 6 à 8 ballen (zie tip 2).
  • Druk de deegballen (met de hand of met een deegroller) uit tot een platte koek (pannenkoek) met een diameter van ongeveer 13 cm.
  • Prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg gaat bollen.
  • Leg de matzes op een ingevette bakplaat en bak ze 10 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven.
    • Joden voltrekken dit proces binnen 17 minuten, om eventuele gisting uit de lucht te voorkomen.
  • Haal de matzes uit de oven en dien ze meteen op als ze zacht moeten blijven.
  • MATZEMEEL
  • Anders de oven uitdraaien en de matzes erin laten liggen tot de oven geheel afgekoeld is.
    • De matzes zijn nu knapperig en kunnen in luchtdichte trommels heel lang bewaard blijven.
  • Doe matzes in een foodprocessor en maal met pulsen tot het gelijkmatige, redelijk fijn meel geworden is.
    • Matzemeel kan in luchtdichte trommels heel lang bewaard blijven.
  • Dit matzemeel kan je nu gebruiken om lekkere matzeballen van te maken.

Tips

  1. In plaats van volkoren tarwemeel, kan je volkoren gerstemeel of een ook mengeling van 250 gr volkoren tarwemeel en 250 gr gerstemeel nemen of gewone tarwemeel en/of gerstemeel (geen volkoren dus).
  2. Voor kleinere matzes kun je natuurlijk kleinere deegballen maken.
  3. Voor taarten herhaal je dit proces in kleine porties, zodat je daarmee het heel fijne matze-cakemeel kunt malen.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Chapati

Koulouri

Naanbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s