Beans ‘N Franks

“Ook Beanie Weenies genoemd„

Frank ’n Beans, ook Beanie Weenies genoemd, is een gerecht dat als hoofdgerecht kan geseveerd worden of als bijgerecht. 13 Juli is het National Beans ’n Franks day in de USA.

KlassiekLunch4 personenUSA │ Warm

Benodigdheden

  • Witte bonen – 800 gr (uit blik – tip 1)
  • Frankfurterworsten – 550 gr (uit bokaal – tip 2)
  • Gerookte spekblokjes – 400 gr
  • Gele ui – 1 grote
  • Echte boter – 2 el
  • Chilipoeder – 1 tl
  • Ketchup – 4 el
  • Mosterd – 3 el
  • Melasse – 2 el (tip 3)
  • BBQ saus – 4 el
  • Bruine suiker – 4 el
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
xxx;
xxx;
xxx

Voorbereidend werk

  • Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af onder stromend water en laat ze uitlekken.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).

Bereiding

  • Verhit een bakpan zonder vetstof, leg er de blokjes gerookt spek in en bak ze op het fornuis lichtjes tot krokant (naar eigen smaak).
  • Verwarm de boter in een stoofpot, voeg de uien toe en stoof tot ze glazig zijn.
  • Doe er de bonen bij met al de andere ingrediënten, behalve de worsten en het spek.
  • Laat 5 minuten sudderen op het fornuis, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Terwijl de bonen sudderen, warm de hotdogs onder de grill, op de barbecue of op de grillpan.
  • Snij daarna de hotdogs in stukjes van ± 1,5 cm, doe ze samen met de spekblokjes in de pot en roer.
  • Laat sudderen gedurende ongeveer 15 minuten, blijf af en toe roeren.

Serveren

  • Serveer warm als lunch met stokbrood of baguettes of als bijgerecht met aardappelen en vlees.
  • ENJOY!

Tips

  1. Wil je het gemakkelijk houden, neem dan bonen in tomatensaus en voeg daar de gestoofde ui, gebakken spekblokjes en de worstjes aan toe en warm op. Klaar is kees!
  2. Men kan ook andere worstjes nemen zoals hot dogs, Weense worstjes, cocktail worstjes, TV worstjes …
  3. Melasse of molasse wordt al eeuwenlang gegeten. Het is een donkerbruine, stroperige vloeistof die ontstaat als bijproduct van het proces waarbij suiker wordt gemaakt. Door het hoge suikergehalte levert melasse veel energie (calorieën). De ‘zoute stroop’ is rijk aan mineralen, smaakt minder zoet dan andere stropen en wordt verwerkt in koekjes, gebak, taarten en sauzen. Daarnaast wordt er (illegaal) sterke drank van gestookt. Melasse wordt ook gebruikt als ingrediënt voor hoestsiroop – waarschijnlijk is dat de reden waarom kinderen zo dol zijn op die drankjes.
    Ruwe rietsuikermelasse is te koop in de betere biowinkel. Een mogelijke vervanger is ahornsiroop, een Canadese specialiteit gemaakt uit het sap van de esdoorn. Er is ook Luikse stroop, gemaakt van bieten en peren, en zelfs honing kan melasse vervangen. Natuurlijk zullen het suikergehalte, de kleur en de smaak steeds anders zijn.

Drankadvies

  • /

Musictips

Beans-N-Franks
voor kinderen, Hip Hop

InfoEdge

Meer info over
Beans ‘N Franks (Wiki/En)

Ook interessant


Crabcakes

Mac & Cheese

Po’ Boy
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s