Putupap – Pap van maïsmeel

“Krummelpap – Kruimelpap„

Er zijn veel arme mensen in Zuid-Afrika. Deze mensen eten als ontbijt pap, zij hebben geen geld voor een ander ontbijt. De welgestelde Zuid-Afrikanen nemen vaak ook als ontbijt een bordje pap. De pap die ze eten is maïspap en wordt ‘Putupap’ genoemd. Putupap wordt geserveerd bij alle maaltijden:

  • het wordt bij het ontbijt gegeten met suiker
  • met de lunch gegeten met melk
  • ’s avonds gegeten als hartig bijgerecht bij vlees en saus

Het is een heel gemakkelijk recept, maar er zijn drie factoren die ten grondslag liggen aan een goede en lekkere putupap. Dat zijn:

  1. de verhouding tussen het water en het meel
  2. het creëren van een ijsberg
  3. het gebruik van een trancheervork (of tweetandige vork)
KlassiekOntbijt, Brunch, Lunch, Bijgerecht5 à 6 personenZuid-Afrika │ Warm

Benodigdheden

Bereiding: 30 à 60 min
Keukengerei
Zware braadpan met deksel;
Trancheervork (2-tandige vork)

Bereiding

  • Breng het water in de pan aan de kook en voeg het zout toe.
  • Neem de pan van het fornuis.
  • Voeg al het maïsmeel bij het water, richt daarbij op het midden van de pan. Je krijgt dan een ‘ijsberg‘ van maïsmeel (met het onderste deel onder water en een punt die er in het midden bovenuit steekt).
  • Leg het deksel op de pan, zet de pan weer op het vuur en laat dit zachtjes koken gedurende 45 minuten.
    • Het water moet net koken, een klein beetje borrelen dus, maar in essentie moet het water door middel van stomen in het meel trekken.
  • Je kunt 1 of 2 keer controleren of er genoeg hitte in de pan aanwezig is om stoom te vormen, maar doe het niet te vaak, want de stoom ontsnapt ook elke keer dat je het deksel optilt (en het is net die stoom die in het maïsmeel terecht moet komen!).
  • Na 20 minuten mag je voor de eerste keer roeren, gebruik hierbij de trancheervork om de ijsberg te breken.
  • Roer krachtig, zodat eventuele restjes water die in de pan nog aanwezig zijn worden opgenomen door de pap.
  • Leg het deksel weer op de pan en laat nog 20 minuten verder stomen.
  • Af en toe nog eens roeren (niet teveel) tot de pap gaar en kruimelig is (grote kruimels – tip 1 en 2).

Serveren

  • Serveer als ontbijt met suiker, als brunch of lunch met melk of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd (zoals bij Chakalaka, een Zuid-Afrikaanse pittige groentesaus).

Tips

  1. Ziet de pap er wat droog uit, voeg dan wat koud of warm water toe en roer erdoor met de trancheervork.
  2. Het is helemaal niet erg als zich op de bodem van de pan een korst vormt. Beschouw de bovenkant van deze korst gewoon tijdelijk als de nieuwe ‘bodem’. Na de bereiding en het eten van de pap natuurlijk kun je de korst eenvoudig verwijderen. Je kunt de pan zelfs nog even verwarmen, voordat je de korst verwijdert en de korst vervolgens eten met een klontje boter.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Wentelteefjes

Lekkere belegde broodjes

Boekweitkoek Met Spek En Perenstroop
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s