Marillenknödel – Abrikozenknoedels

“Zoet omhulsel, fruitige vulling: heerlijk!!„

Een knoedel is een bal of balletje gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander deeg en vaak een mengvorm van de hiervoor genoemde deegsoorten, of van oud brood. Knoedels komen oorspronkelijk uit Bohemen. In Bohemen en ook in Moravië waren uitgestrekte graanvelden te vinden, en de Boheemse kokkinnen wisten van meel en andere ingrediënten knoedels te maken.Knoedels zijn vooral geliefd in Zuid-Duitsland, de Elzas, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië.
Knoedels zijn onder te verdelen in hartige knoedels en zoete knoedels.
Zoete knoedels, altijd gevuld met een vrucht of vruchten of noten worden als nagerecht geserveerd met boter en suiker. In dit recept gebruik men abrikozen.
Als de abrikozen rijp zijn in Oostenrijk, maakt iedereen er de befaamde Marillenknödel!

KlassiekDessert4 personenOostenrijk │ Warm

Benodigdheden

  • KNÖDELS
  • Topfen – 400 gr (kwark – tip 1 en 2)
  • Bloem – 250 gr
  • Eieren – 2 st (medium)
  • Zeezout – 1 snufje
  • Zure room – een beetje
  • Abrikozen – 12 st
  • Suikerklontjes – 6 à 12 st
  • AFWERKING
  • Broodkruimels – 100 gr (paneermeel)
  • Echte boter – 50 gr (ongezouten)
  • Bloemsuiker
Bereiding: 1 u
Keukengerei
Mengkom; Garde; Plasticfolie;
Snijplank (groen); Keukenmes; Kookpot; Schuimspaan; Bakpan; DeegrollerDiep  bord

Bereiding

  • KNÖDELS
  • Doe de kwark, de eieren, de bloem en een snufje zout in een mengkom en meng alles goed door elkaar tot een gladde deeg dat niet meer aan je vingers kleeft.
    • Mocht het deeg te vast zijn, wat room toevoegen.
    • Mocht het deeg te nat zijn, mag er nog wat bloem bij.
  • Dek kom af met plasticfolie en laat het deeg vervolgens een uurtje rusten in de koelkast.
  • Abrikozen wassen en afdrogen.
  • Als het tijd is om het deeg uit de koelkast te halen, de abrikozen half door snijden (net ver genoeg om de pit te kunnen verwijderen).
  • Pit met de steel van een pollepel verwijderen en in plaats van de pit een half of een heel suikerklontje in de vrucht plaatsen.
  • Bestuif een werkblad met bloem, leg daarop het deeg en vorm er een ± 5 cm dikke rol/worst van.
  • Snij deze in 12 schijven en druk elke deegschijf plat (tot een kleine pannenkoek, je kunt de schijfjes uitrollen met een deegroller).
  • In elke stuk schuif een abrikoos leggen, de abrikoos met het deeg omhullen.
  • Vorm er een gladde, goed afgesloten bal van, eventueel in de vorm van een druppel water.
  • Breng een grote pot water (lichtgezouten) net aan de kook op het fornuis.
  • De Knödel in het water laten glijden met een schuimspaan en 15 à 20 minuten lang op een zacht vuurtje laten sudderen.
  • AFWERKING
  • Ondertussen een flinke klont boter laten smelten in een bakpan.
  • Strooi de boterkruimels in de pan (tip 3) en laat het zachtjes roosteren tot goudbruin geroosterde broodkruimels. Doe de broodkruimels in een diep bord.
  • Schep als de knoedels gaar zijn, ze uit het water met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken.
  • Rol ze flink door de goudbruin geroosterde broodkruimels.

Serveren

  • Bestrooid met bloemsuiker en serveer de marillenknödels meteen warm op tafel.

Tips

  1. Topfen is een heerlijke Beierse kwark, ook wel ‛Speisequark’ genoemd. Kwark wordt gemaakt door verse melk met behulp van melkzuurbacteriën net zo lang te laten aanzuren tot de eiwitten stollen en de wei wordt afgescheiden. Deze kwark is droger dan gewone kwark en wordt daarom voornamelijk gebruikt bij de bereiding van regionale meelspijzen of brood en banket, zoals kwarkstrudel.
  2. De Belgische platte kaas en Nederlandse kwark bevat meer vocht dan de Oostenrijkse/Beierse topfen. Als je geen topfen vindt, giet dan het vocht goed af van de kwark/platte kaas. Doe vervolgens eventueel de kwark/platte kaas in een neteldoek en druk of wring het extra vocht er nog uit.
  3. Je kunt de broodkruimels ook nog aanvullen met 40 gr krsitalsuiker en 1 zakje vanillesuiker (10 gr).

Drankadvies

  • /

Variaties

* Marillenknödel
(knoedels gevuld met abrikoos)
* Hefenknödel
(knoedels gevuld met pruim)
.

InfoEdge

Meer info over
Topfen (Wiki/De)

Ook interessant


Appel Crumble

Clafoutis Met Kersen

Crème Montenau
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s