Vanille Cupcakes – Vier Vierde Beslag

“Een klein gebakje met vanille smaak„

Cupcake is een Engels woord voor een klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje. Het kan op verschillende manieren worden versierd.
Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828 In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes (afternoon tea), naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een verklaring van hun naam kan zijn. De meeste cupcakes zijn zoet van smaak en veel mensen noemen ze ook wel muffins terwijl er tussen die twee een verschil zit.
Met dit basisrecept maak je in een handomdraai de heerlijkste en mooiste cupcakes zelf. Volg de basisrecepten recept stap voor stap, dan gaat het je lukken!
Cupcakes worden traditioneel versierd met allerlei snoep dat je in de bakafdeling van je supermarkt kan vinden. De snoepjesgarnituur en een basislaagje fondant of marsepein wordt op de cakejes gekleefd met suikerlijm.

KlassiekDessert24 cupcakesUSAKoud

Benodigdheden

  • VIER VIERDE BESLAG (Basisrecept #1)
  • Roomboter – 250 gr (ongezouten – tip 1 en 2)
  • Kristalsuiker – 250 gr
  • Zelfrijzend bakmeel – 250gr
  • Eieren – 4 st (250 gr, maat M)
  • Melk – 5 el
  • Vanille-extract – 2 tl
  • Zeezout – een snuifje
Bereiding: /
Keukengerei
Grote mengkom;
Mixer met beslaghaken
of keukenmachine met platte menghaak;
Prikker; Taartrooster;
Bewaardoos

Voorbereidend werk

  • Haal de roomboter, eieren, melk op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
    • Gebruik lauwwarme ingrediënten, bij koude ingrediënten rijst de gist niet goed. Weeg alle ingrediënten voor dit recept zorgvuldig af, anders bak je geen constant product!
  • Snij de roomboter, direct als je het uit de koelkast hebt gehaald, in kleine blokjes.
  • Eieren (tip 3) splitsen in eigeel en eiwit. De mengkom voor het eiwit eerst ontvetten met wat citroensap en wrijf schoon met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen.

Bereiding

  • Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar (tip 4).
  • BESLAG
  • Doe de zachte boter in de kom van een keukenrobot (uitgerust met een kneedhaak – tip 5) en mix de boter zo’n 30 seconden tot het romig wordt.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en roer alles in een minuutje op medium snelheid door elkaar (tip 6).
    • Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Dit is één van de meest belangrijke onderdelen van het maken van je cupcakebeslag.
  • Voeg vervolgens het eigeel 1 voor 1 toe, alsook 2 tl vanille-extract (tip 7) en klop alles tot een licht en romig mengsel, ongeveer een minuutje (schraap het deeg van de zijkanten van de kom en zorg dat het mee mixt).
    • Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
  • Verminder de snelheid, voeg het zelfrijzende bakmeel geleidelijk toe, alsook het snuifje zout en mix op lage snelheid tot alles gemengd is (zie tip 8).
  • Voeg vervolgens de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag (tip 9).
  • Haal de kom met de deeghaak uit de keukenrobot, verwijder zo goed als je kan het deeg rond de haak en doen het bij in de kom.
  • Klop de eiwitten (tip 10) met een snufje zout en/of suiker (anders wordt het eiwit vlokkig en zal het verwateren) in de vetvrije kom stijf op tot sneeuw en dit met een garde of mixer. Zorg er ook voor dat de garde zuiver en vetvrij is (eventueel ontvetten met een beetje citroensap).
  • Schep dan voorzichtig en geleidelijk de stijfgeklopte eiwitten onder het geheel (dit zorgt voor een luchtig beslag) en dit op de volgende manier: hef het geheel met een spatel op terwijl men het een halve draai geeft, weerom opheffen en draaien tot de eiwitten en de chocolade vermengd zijn (dus niet door elkaar roeren of kloppen). Terwijl men spatelt de kom ook telkens iets draaien. Dit vermengen niet te hevig willen doen, want anders krijgt men geen luchtige cupcakes.
  • VULLEN
  • Pak nu je cupcake bakblik met daarin de papieren bakvormpjes.
  • Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje.
  • Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje (tip 11).
  • Vul de papieren bakvormpjes voor 2/3 tot maximum 3/4 met beslag. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn (tip 12).
  • BAKKEN
  • Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster (tip 13).
  • Bak de cupcakes in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 15 à 20 minuten gaar en goudbruin (tip 14).
    • Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in.
  • Na maximum 20 minuten open je de ovendeur en controleer je met een breinaald of houten prikker in de gaarheid van de cupcakes:
    • Steek de naald/prikker in een cupcake en haal ze er terug. Wanneer er niets meer aan kleeft en de naald er dus droog en schoon uitkomt, is de cake gaar en heeft ze lang genoeg gebakken..
    • Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken en controleer je dan weer of de cupcakes gaar zijn.
  • Wanneer de cupcakes gaar zijn, haal je ze uit de oven (ovenwanten niet vergeten) .
  • AFKOELEN
  • Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes drie minuten in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij voorkeur even op een taartrooster.
  • Na drie minuten haal je de cupcakes voorzichtig uit het bakblik.
    • Je kunt het bakblik een beetje schuin houden, zodat de cupcakes er langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en laten de papiertjes niet los.
    • De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen op het rooster (tip 15).
  • GARNERING
  • Maak lekkere cream cheese frosting als topping.

Serveren

  • Verse cupcakes die op de dag zelf zijn gemaakt zijn het allerlekkerst.
  • Je kunt de afgekoelde cupcakes nu versieren met een swirl van de cream cheese frosting (maak de swirl met een ‘jumbo ster tip‘ en een spuitzak). Leg hierop een mooie decoratie.
    • Ga creatief aan de slag met (gekleurde) hagelslag, stukjes nougat, fijngemalen nootjes, chocoladeschilfers (witte, melk of pure), choco pinda’s, choco dragees, boudoirs, chocolate chips cookies, speculoos, kleine gekleurde snoepjes (zoals zilveren pareltjes, eetbare confetti, gekleurde zoethoutsnoepjes, smarties …), enz… Keuze in overvloed!
  • Bewaar de gebakken, afgekoelde en ongedecoreerde cupcakes tot 3 dagen in een luchtdichte doos, buiten de koelkast. De cupcakes blijven zo lekker luchtig en smeuïg van binnen. Gebruik hiervoor een luchtdicht afsluitbare koektrommel (tip 16).

Tips

  1. Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen, want dit is belangrijk! De boter moet op kamertemperatuur zijn en dus niet laten smelten in een pan. Ook de eieren en de melk moet je op tijd uit de koeling halen en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Doe je dit niet dan kan dit het bakproces negatief beïnvloeden.
  2. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.
  3. Men begint eerst alle ingrediënten af te wegen: start met de 4 eieren af te wegen (gewicht zonder de schaal natuurlijk, want het bakmeel, suiker en boter weegt men ook af zonder de verpakking). Dit gewicht is het gewicht voor de andere drie ingrediënten: bv wegen de 4 eieren 225 gr, neem dan ook 225 gr  meel, boter en suiker.
  4. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Maak het jezelf gemakkelijk met het verwijderen van de cupcakes uit het blik, door gebruik te maken van papieren bakvormpjes of aluminium vormpjes of door de vakjes van het blik in te vetten met een klontje boter of bakspray.
  5. Je kan dit ook met een mixer doen of gewoon met de hand en een garde.
  6. De keukenrobot niet hoger dan medium snelheid zetten en het mengsel niet langer dan een minuut mixen, anders krijg je luchtbelletjes tussen de vetcellen en krijg je droge cupcakes.
  7. Geen extract, gebruik dan 50 gr vanillesuiker (doe dan slechts 200 gr kristalsuiker bij voor recept 1 en voor recept 2 slechts 250 gr).
  8. Wanneer je de droge ingrediënten aan de natte toevoegt, hoef je de droge maar kort te mengen. Anders worden er teveel gluten ontwikkeld, waardoor de textuur van je cupcakes veranderd.
  9. Niet overmixen! Stop met mixen zodra de laatste meelsliert verdwenen is. Als je te lang door mixt lijkt je beslag heel luchtig, maar je cupcakes zakken in en worden erg compact en zwaar, in plaats van lekker smeuïg.
  10. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
  11. Het vullen van de bakvormpjes met beslag kan je op verschillende manieren doen. Ofwel met eetlepel(s), maatlepel, ijsschep, spuitzak
  12. Vul de vakjes van het cupcakeblik voor 2/3 tot maximum 3/4 met beslag. Vul je de vakjes met meer beslag dan krijg je een plakkerige bende in plaats van mooie cupcakes. Vul je de vakjes voor minder dan de helft met beslag, dan krijg je te kleine cupcakes, die je dan moet voorzien van een enorme laag frosting om ze wat groter te laten lijken.Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
  13. Bak één cupcake-bakblik per keer in de oven. Plaats het cupcake-bakblik in het midden van een rooster en het rooster in het midden van de oven, niet te hoog of te laag. Doe je dit niet dan kunnen je cupcakes barsten, niet garen, of ontstaan er holtes. Wil je toch twee blikken tegelijk laten bakken, wissel de blikken halverwege de baktijd dan van plaatst. Dus het bovenste blik draai je om en zet je op het onderste rooster en het onderste blik roteer je en zet je op het bovenste rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait, is dit geen enkel probleem.
  14. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden. De aangegeven temperatuur in een recept is een gemiddelde, op onze ‘Ovenstanden-pagina’ staat een handige tabel met info op welke stand of temperatuur je jouw oven het beste kan instellen, maar let op, want er zit ook verschil tussen de merken. Niet elke hetelucht- of gasoven is gelijk, leer je oven kennen!
  15. Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.
  16. Verpakt in een luchtdicht afsluitbare diepvriesdoos zijn de cupcakes in de diepvriezer tot 3 maanden houdbaar.

Drankadvies

  • /

Menutips

* Chocolade Cupcakes
* American Chocolate Chip Cookie Cupcakes
* Gemarmerde Cupcakes
* Confetti Cupcakes
* White Velvet Butter Cupcakes
* Carrot Cake Cupcakes
* Red Velvet Cupcakes
* Witte Cake Cupcakes
* Orange Velvet Cupcakes
* Schwarzwalder Kirsch Cupcakes
* Blueberry Muffin Cupcakes With Cream Cheese Frosting
* Raspberry Chocolate Cupcakes
* Salted Caramel Cupcakes
* Lemon Cupcakes With Vanilla Frosting
* Strawberry Cupcake
* Appel Honing Cupcake
* Appel Kaneel Cubcake
* Banana Split Cupcake
* BLueberry Cupcake
* Cappuccino Cupcake
* Chocolate Banana Cupcake
* Nutella Cupcake
* Oreo Cookie Cupcake
* Speculoos Cupcake
* En veel, veel meer Cupcakes …

Musictips

Cupcakes
door Feather

InfoEdge

Meer info over
Cubcake (Wiki/En)

Ook interessant


Appelcakejes

Pompoencake

Chocoladecake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s