Balkabağı Sinkonta

“Balkabağı sinkonta of pompoen sinkonta„

Een gerecht van pompoen met ui en tomatenpuree. Een geweldig bijgerecht voor tijdens heerlijk zonnige herfstdagen of met Kerstmis.

KlassiekBijgerecht8 personenTurkijeWarm

Benodigdheden

Bereiding: /
Keukengerei
Braadslede of Ovenschaal;
Mengkom; Opscheplepel

Voorbereidend werk

  • Schil de pompoen met een groentemes op een snijplank. Snij de pompoen in de breedte in vieren en snij elke partje in plakken van ½ à 1 cm.
  • Pel de uien en snij ze middendoor. Snij de ui vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze op een snijplank in fijne stukjes.

Bereiding

  • Vet de bodem van een braadslee of ovenschaal in en leg de plakjes pompoen er in één enkele laag in (tip 3).
  • Meng in een grote mengkom de gesneden uien met het zout.
  • Masseer het zout in de uien met behulp van je handen, om ze een beetje te breken, samen te drukken.
  • Meng de tomatenpuree, zwarte peper, bloem en eventueel de pepervlokken (als je het wat pittiger wilt – tip 4) eronder, om ervoor te zorgen dat de pasta en de bloem gelijkmatig verdeeld is, en nogmaals, het is best om je blote handen hiervoor te gebruiken.
  • Schep dan vervolgens het uienmengsel gelijkmatig over de pompoenplakjes.
  • Besprenkel de olijfolie over de hele boel.
  • Plaats de braadslede in een op 200°C voorverwarmde oven en bak het geheel 40 à 50 minuten of tot de uien goudbruin zijn en de pompoen gaar is.
    • De uiteinden van de ui die wat uitsteken mogen wat aanbranden, dit geeft een gekarameliseerde smaak. Ik zeg wel ‘wat’ en dus niet teveel! Als ze te snel aanbranden kan men het de eerste helft afdekken met aluminiumfolie.

Serveren

  • Serveer heet of warm met een dot dikke Turkse yoghurt met wat chili-olie overgoten en eventueel wat pilav (rijst).

Tips

  1. De butternut, of flespompoen, behoort tot de muskaatpompoenen en wordt ook wel boterpompoen genoemd omwille van zijn romige, zoete notensmaak en textuur. Geschild en ontpit moet ongeveer 1 kg vlees geven.
  2. Zongedroogde tomatenpuree is moeilijk te vinden. Je kunt het vervangen door zongedroogde tomatenpasta/saus of door een normale tomatenpuree.
    • Om de tomatenpuree beter te verwerken, kan je er een beetje water onder mengen. Of (zongedroogde) tomatensaus gebruiken.
  3. Je kunt eventueel nog 3 à 4 aardappelen (1kg, in plakjes gesneden) bovenop de pompoenplakjes leggen
  4. Je kunt er eventueel nog 1 tl gedroogde munt ondermengen.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Pompoensoep

Pompoenpuree

Pompoencake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.