Viscurry Met Kurkuma en Kokos

“Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos„

Een rijkelijk visgerecht met veel groenten. Je kunt bij voorkeur een seizoensvis kopen die budgetvriendelijk is.
Enkele van de meer bijzondere ingrediënten vind je in elke Oosterse supermarkt,zoals diepgevroren limoenblaadjes en de specerijenmix ‘garam masala‘.
Makkelijk en zeer snelle viscurry in minder dan 30 minuten geserveerd. Een heerlijk exotisch, maar razendsnel gerecht! Opdienen met langkorrelrijst, zilvervliesrijst, gierst of quinoa.
Op zoek naar een lekkere, Indiase viscurry? Ga dan aan de slag met dit recept, zodat je elke visfilet zal omtoveren in lekkere curry waar ieder zal van genieten!

KlassiekHoofdgerecht4 personenIndiaWarm

Benodigdheden

  • RIJST
  • Langkorrelrijst – 250 gr (of een type rijst naar keuze)
  • Water – 1 dl (tip 1)
  • Olijfolie – een scheutje
  • Gele ui – 1 st
  • Zeezout
  • VISCURRY
  • Visfilets – 750 gr (tip 2)
  • Tomaten – 4 st
  • Wortelen – 2 st
  • Bleekselder – 2 stengels
  • Venkel – 1 st
  • Paprika – 1 rode
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Chilipeper – 1 à 3 st (tip 3)
  • Gember – 40 gr (stukje knol)
  • Koriander – 1 bussel
  • Limoenblaadjes – 2 st (bij voorkeur diepgevroren)
  • Citroengras – 1 stengel
  • Garam masala – 1 el
  • Kurkumapoeder – 1 el
  • Kokosmelk – 5 dl (ongezoet)
  • Currypasta – 1 el (gele of rode)
  • Water – 1 dl
  • Citroen – in partjes
  • Olijfolie – een scheutje
  • Zeezout of vissaus
Bereiding: /
Keukengerei
Ovenvaste kookpot; Bakpapier; Dunschiller; Rasp; Stoofpot;
Groentenmes; Roerlepel;  Snijplank (groen en blauw)

Voorbereidend werk

  • Pel de ui voor de rijst en curry en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers.
  • Was de tomaten, wortel, bleekselder, venkel en paprika onder stromend water. Schil de wortel met een dunschiller en snij vervolgens de wortelen in de breedte in twee en snij daarna de wortelen in plakjes. Snij de bleekselder ook in plakjes. Snij de tomaten in twee, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snij de tomaat verder in blokjes.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en pers ze vervolgens uit met een knoflookpers.
  • Snij het rood pepertje op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder de pitjes als je het niet té pikant wilt).
  • Schil de gember met een dunschiller of rasp het met een koffielepel (minder afval). Rasp vervolgens de gember met een rasp fijn.
  • Leg het citroengras op een snijplank en kneus het over de lengte door er met eens zwaar mes of deegroller op te slaan.
  • Snij de citroen in partjes (in twee snijden en elk half deel nog eens in twee snijden).
  • Verwijder eventuele bruine vlekjes van de knolvenkel met een dunschiller. Halveer de knolvenkel en leg de helften met het snijvlak op een snijplank. Snijd de helften met behulp van een keukenmes in flinterdunne plakjes of repen. De voet van de venkel hoef je niet weg te gooien, zoals bij witlof. Dit is namelijk even zacht als de rest van de venkel en smaakt niet bitter.
  • Schil de rode paprika met een dunschiller (optioneel), snij de vrucht open, verwijder de steel en de zaadlijsten, en snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes. Zie de video om de paprika op de gemakkelijkste manier in blokjes te snijden.

Bereiding

  • RIJST
  • Verhit een scheut olijfolie in een ovenvaste kookpot op een matig vuur.
  • Stoof de ui glazig en laat aansluitend de rijst kort meestoven.
  • Zet het vuur wat zachter en voeg een dubbele hoeveelheid water toe, wat laurier en een snuifje zout.
  • Snij een rondje uit een vel bakpapier, iets groter dan het bodemoppervlak van de pot.
  • Bedek daarmee de rijst en schuif de pot in een op 180°C voorverwarmde oven, gedurende 20 minuten.
  • VISCURRY
  • Stoof de ui, knoflook en chili glazig in een (stoof)pot.
  • Doe de wortelen, selder, venkel en paprika in de pot en stoof ze op het gemak mee.
  • Voeg de tomatenstukjes in de stoofpot toe en roer even.
  • Strooi de gember over de groenten.
  • Snij de steeltjes van de koriander en hak ze fijn. Laat de steeltjes meestoven, want ze bevatten veel smaak.
  • Voeg de kurkumapoeder toe (voldoende voor een opmerkelijke gele kleur).
  • Dan de Indiase ‘garam masala’: de geroosterde en fijngemalen specerijen geven het gerecht een rijk en Oosters aroma.
  • Schenk de kokosmelk in de pot, samen met wat water.
  • Doe er het citroengras en de limoenblaadjes bij en roer alles even om.
    • Diepgevroren limoenblad kan je best even kneuzen alvorens het in de pot gaat.
  • Snij de visfilet in kleine hapklare stukken, en leg ze in de pruttelende curry.
  • AFWERKING
  • Laat de curry rustig pruttelen, tot alle groenten én de stukken vis gaar zijn.
  • Proef en breng op smaak met wat zout of vissaus.

Serveren

  • Serveer in elk diep bord een schep rijst (tip 4), overvloedig bedekt met de viscurry.
  • Werk het gerecht af met een paar blaadjes koriander en een partje citroen.

Tips

  1. Je kan het water ook vervangen door groentebouillon.
  2. Mogelijke visfilets zijn tilapia, pangasius, kabeljauw, koolvis, wijting, schelvis, zeewolf, zalm … of een mengeling van meerder visfilet-soorten (bv kabeljauw en zalm).
  3. Je kunt kiezen uit groene of rode chilipeper. Gebruik een hoeveelheid chilipeper naar persoonlijke smaak.
  4. Je kunt de rijst ook vervangen door naanbrood.

Drankadvies

  • /

Ook interessant


Indiase Viscurry

Indiase Bloemkoolcurry met Rijst

Kedgeree
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

2 gedachten over “Viscurry Met Kurkuma en Kokos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.