Sodabrood – Expressbrood

“Een lekkere Ierse klassieker, makkelijk en SNEL zelf te bakken brood„

Mensen laten zich verleiden door de zachtheid van wit gistbrood, maar ze zouden moeten terugkeren naar de basis van brood. Na de WOII werd de massaproductie ontwikkeld om snel en goedkoop brood te kunnen produceren. Ook de Ieren hebben zich een tijdje laten verleiden door de zachtheid van wit gistbrood, maar er wordt massaal teruggekeerd naar hun eigen inheemse bruine sodabrood. En dat is niet zonder reden want Ierlands beste brood is niet zomaar een nationaal begrip geworden. Als je er eens bij stilstaat – het is een complex koolhydraat, het zit vol met vezels en je hebt er veel langer een vol gevoel van dan van een snee witbrood. Bovendien is het enorm lekker. Wat de beroepsbakkers je misschien niet vertellen is hoe ontzettend simpel het is om je eigen sodabrood te maken en bakken. Sodabrood, wordt gegist met natriumbicarbonaat in plaats van gist, is heel snel te maken. Waarom probeer je het niet? Mensen moeten weer wakker worden met de geur van echt brood.

KlassiekBijgerecht1 broodIerlandLauwwarm

RECEPT 1 (zonder bakingsoda/bakpoeder)

Benodigdheden

  • Zelfrijzende bakmeel – 500 gr
  • Zeezout – 1 tl
  • Olijfolie, extra vierge – 1 el
  • Warm water – 3 à 400 ml
Bereiding: 50 m
Keukengerei
Bolzeef; Mengkom; Roerlepel;
Bakplaat; Afkoelrooster

Bereiding

  • Zeef het meel en het zout in een mengkom.
  • Meng de ingrediënten goed door elkaar. Leg alles op een hoopje en maak in het midden daarvan een kuiltje.
  • Giet in het kuiltje de helft van het vocht en voeg geleidelijk de rest van het vocht toe.
  • Roer het dooreen tot er een smeuïg deeg ontstaat: gebruik je vingers om het door elkaar te roeren tot je een deeg hebt dat niet meer plakt.
  • Kneed op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een glad en zacht deeg is.
    • Voor de zekerheid: het deeg hoeft niet te rijzen, dus kneed het niet te lang, anders wordt het taai.
  • Maak er een bolle vorm van en plaats op een bakplaat.
  • Maak met de steel van een roerlepel een kruisvormige insnijding in de bovenkant van het brood (deze insnijding mag diep zijn, tot 2/3 met de steel in het brood indrukken). Draai eventueel het brood en druk nogmaals in het brood, zodat je brood hebt met 8 verdelingen.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 à 40 minuten.
  • Check of het brood hol klinkt als je er op klopt. Als dat niet het geval is: draai het om en bak het nog voor een paar minuten.
  • Laat het even afkoelen op een rooster. De vochtige lucht kan er dan uit verdwijnen.

RECEPT 2 (met bakingsoda)

Benodigdheden

  • Witte bloem – 500 gr (tip 1)
  • Zeezout – 1 tl
  • Baking soda – 1 tl (tip 2)
  • Karnemelk – 3 à 400 ml (tip 3)
Bereiding: 50 m
Keukengerei
Bolzeef; Mengkom; Roerlepel;
Bakplaat; Afkoelrooster

Bereiding

  • Zeef de bloem, het zout en het baking soda in een mengkom.
  • Meng de ingrediënten goed door elkaar. Leg alles op een hoopje en maak in het midden daarvan een kuiltje.
  • Giet in het kuiltje de helft van het vocht en voeg geleidelijk de rest van het vocht toe.
  • Roer het dooreen tot er een smeuïg deeg ontstaat: gebruik je vingers om het door elkaar te roeren tot je een deeg hebt dat niet meer plakt.
  • Kneed op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een glad en zacht deeg is.
    • Voor de zekerheid: het deeg hoeft niet te rijzen, dus kneed het niet te lang, anders wordt het taai.
  • Maak er een bolle vorm van en plaats op een bakplaat.
  • Maak met de steel van een roerlepel een kruisvormige insnijding in de bovenkant van het brood (deze insnijding mag diep zijn, tot 2/3 met de steel in het brood indrukken). Draai eventueel het brood en druk nogmaals in het brood, zodat je brood hebt met 8 verdelingen.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 à 40 minuten.
  • Check of het brood hol klinkt als je er op klopt. Als dat niet het geval is: draai het om en bak het nog voor een paar minuten.
  • Laat het even afkoelen op een afkoelrooster. De vochtige lucht kan er dan uit verdwijnen.

RECEPT 3 (met bakingsoda en bakpoeder)

Benodigdheden

  • Volkorenmeel – 250 gr
  • Witte bloem – 250 gr
  • Zeezout – 1 tl
  • Baking soda – 1 tl
  • Bakpoeder – 2 tl (tip 4)
  • Karnemelk – 3 à 400 ml (tip 3)
  • Ei – 1 (opgeklopt – tip 5)
Bereiding: 50 m
Keukengerei
Bolzeef; Mengkom; Roerlepel;
Bakplaat; Afkoelrooster

Bereiding

  • Zeef het meel, de bloem, het zout, het baking soda en het bakpoeder in een mengkom.
  • Meng de ingrediënten goed door elkaar. Leg alles op een hoopje en maak in het midden daarvan een kuiltje.
  • Meng de karnemelk en het geklopte ei door elkaar in een andere mengkom. Giet in het kuiltje de helft van het vocht en voeg geleidelijk de rest van het vocht toe.
  • Roer het dooreen tot er een smeuïg deeg ontstaat: gebruik je vingers om het door elkaar te roeren tot je een deeg hebt dat niet meer plakt.
  • Kneed op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een glad en zacht deeg is.
    • Voor de zekerheid: het deeg hoeft niet te rijzen, dus kneed het niet te lang, anders wordt het taai.
  • Maak er een bolle vorm van en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Maak met de steel van een roerlepel een kruisvormige insnijding in de bovenkant van het brood (deze insnijding mag diep zijn, tot 2/3 met de steel in het brood indrukken). Draai eventueel het brood en druk nogmaals in het brood, zodat je brood hebt met 8 verdelingen.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 à 40 minuten.
  • Check of het brood hol klinkt als je er op klopt. Als dat niet het geval is: draai het om en bak het nog voor een paar minuten.
  • Laat het even afkoelen op een rooster. De vochtige lucht kan er dan uit verdwijnen.

RECEPT 4 (met bakingsoda en bakpoeder – lijkt meer op een cake)

Benodigdheden

  • Witte bloem – 500 gr
  • Zeezout – 1 tl
  • Baking soda – 1 tl
  • Bakpoeder – 2 tl (tip 4)
  • Kristalsuiker – 70 gr
  • Karnemelk – 3 à 400 ml (tip 3)
  • Ei – 1 (opgeklopt – tip 5)
  • Boter – 50 gr (gesmolten)
Bereiding: 50 m
Keukengerei
Bolzeef; Mengkom; Roerlepel;
Bakplaat; Afkoelrooster

Bereiding

  • Zeef de bloem, het keukenzout, het baking soda, het bakpoeder en suiker in een mengkom.
  • Meng de ingrediënten goed door elkaar. Leg alles op een hoopje en maak in het midden daarvan een kuiltje.
  • Meng de karnemelk en het geklopte ei door elkaar in een andere mengkom. Giet in het kuiltje de helft van het vocht en voeg geleidelijk de rest van het vocht toe.
  • Roer het dooreen, voeg nu nog de gesmolten boter toe en meng alles tot er een smeuïg deeg ontstaat (tip 7): gebruik je vingers om het door elkaar te roeren tot je een deeg hebt dat niet meer plakt.
  • Kneed op een met bloem bestrooide ondergrond tot het een glad en zacht deeg is.
    • Voor de zekerheid: het deeg hoeft niet te rijzen, dus kneed het niet te lang, anders wordt het taai.
  • Maak er een bolle vorm van en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Maak met de steel van een roerlepel een kruisvormige insnijding in de bovenkant van het brood (deze insnijding mag diep zijn, tot 2/3 met de steel in het brood indrukken). Draai eventueel het brood en druk nogmaals in het brood, zodat je brood hebt met 8 verdelingen.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 45 à 60 minuten.
  • Check of het brood hol klinkt als je er op klopt. Als dat niet het geval is: draai het om en bak het nog voor een paar minuten.
  • Tot de volgende dag in een vochtige handdoek bewaren.

Serveren

  • Breek de partjes los en serveer lauw met echte boter… Ongelofelijk heerlijk.
    • Het is een vrij stug brood en het blijft niet lang vers, dus eet gelijk op als het nog een beetje warm is. Met roomboter bij soep of dip het in olijfolie met zout. Toch nog wat over de volgende dag? Rooster het brood en besmeer met een dikke laag roomboter en oude kaas of jam en drink er een beker karnemelk bij.
      Zorg ervoor dat je een schone droge theedoek over het brood legt, zo blijf het lekker vers voor ongeveer drie dagen.

Tips

  1. Je kunt ook de helft van de witte bloem vervangen door tarwemeel of volkorenmeel of gebruik eens enkel volkorenmeel of 2/3 volkorenmeel en 1/3 witte bloem …
  2. Baking soda wordt ook wel baksoda, natriumbicarbonaat, sodabicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Zorg dat er bij verwerking van bakingsoda altijd iets zuurs in je beslag zit, anders wordt je beslag niet luchtig en krijgt het een vieze nasmaak. Deze nasmaak krijg je ook als je teveel van de soda gebruikt.
    1. Door de bicarbonaat hoef je niet te wachten tot het brood gerezen is en dus ook snel klaar.
  3. Om te variëren kun je de karnemelk vervangen met 500g (volle of halfvolle) yoghurt. Het brood krijgt dan een cake-achtige structuur, maar is net zo lekker!
  4. Bakpoeder is weer iets anders. Dit is namelijk een mengsel van bakingsoda en wijnsteenzuur of citroenzuur en zetmeel. Bakpoeder is minder sterk dan bakingsoda.
  5. Men ook bereidt worden zonder het ei, neem dan wat iets meer vocht.
  6. Het recept is gemakkelijk aan te passen: aan de mix kun je geraspte cheddar en gehakte rauwe ui toevoegen, of gehakte olijven zonder pit en zongedroogde tomaten voor een brood met een smaakje. Of voeg er wat vers tijm aan toe met 50 gr zonnebloempitten en 50 gr zongedroogde tomaat in stukjes. Doe er alleszins niet teveel vulling in, overdaad schaadt. Het wordt er niet lekkerder van en het brood kan dan ook niet goed rijzen. Dep eerst de natte vulling goed droog om het vochtgehalte in het deeg in balans te houden.
  7. Men kan er ook nog rozijnen onder mengen.

Drankadvies

  • /

Variaties

Ierse Soda Brood met
* Rozijnen of krenten (200 gr).
* 400 ml perencider + 1 cox appel (in kleine blokjes)

InfoEdge

Meer info over
De historie van het Ierse Soda Brood (Wiki/En)
Soda Brood (Wiki/En)

Ook interessant


Chapati

Maïsbrood

Naanbrood
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s