The Last Word

“Cocktail met een bleek groenachtige kleur„

Deze cocktail werd uitgevonden in de Detroit Athletic Club (DAC) te Michigan. Bartender Murray Stenson van het Zig Zag Café in Seattle plukte dit oude recept uit Bottoms Up!, een klassiek cocktailboek uit 1952. Frank Fogarty, een stand-upcomedian die graag het laatste woord had, had de cocktail toen al geïntroduceerd in New York. Maar zijn geschiedenis gaat terug tot de drooglegging. De deftige heren van de Detroit Athletic Club lustten ondanks het verbod nog steeds een drankje en om de slechte smaak van de illegale gin te camoufleren, waren extra ingrediënten erg welkom. The Last Word heeft een beetje zuur, een beetje zoet en een beetje scherp. Zijn charmante bleekgroene kleurtje dankt hij aan de Chartreuse, een sterke Franse kruidenlikeur gemaakt door kartuizermonniken.
Audrey Saunders van de Pegu Bar in New York City vindt het een van de beste cocktails van haar bar en beschrijft de smaak als volgt:

  • “I love the sharp, pungent drinks, and this has a good bite. It’s a great palate cleanser. And it’s perfectly balanced: A little sour, a little sweet, a little pungent.”
    – Audrey Saunders, The Seattle Times
KlassiekCocktails4 personenUSA/MichiganKoud

Benodigdheden

  • Gemalen ijs – 1 scoop (schep)
  • Gin – 2 cl (zoals Bombay Sapphire – 1 deel)
  • Limoensap, vers – 2 cl  (1 deel)
  • Chartreuse Verte – 2 cl  (groene – 1 deel)
  • Maraschino – 2 cl  (zoals Luxardo – 1 deel)
  • IJsblokjes – 8-tal
  • GARNERING
  • Limoentwist
Keukengerei
Cocktailshaker;
Scoop;
Delmonicoglas,
cocktailglas
of klein wijnglas;
Barzeef

Bereiding

  • Koel het glas voor met gemalen ijs.
  • Doe de gin, de Chartreuse, de Maraschinolikeur en het llimoensap in een met ijsblokjes gevuld cocktail shaker.
  • Sluit de shaker en schud hard tot de shaker erg koud aanvoelt.
  • Verwijder het ijs uit het glas en strain de cocktail dubbel met een barzeef.

Serveren

  • Serveer zonder ijsblokjes.

Tips

  1. Chartreuse is een Franse kruidenlikeur gemaakt door de kartuizer monniken en genoemd naar hun klooster ‘Grande Chartreuse’ in de buurt van Grenoble (Franse Alpen), dat in 1084 gesticht werd. De drank wordt nog steeds gemaakt naar het ingewikkelde recept van distilleren, trekken, maceratie en filtratie van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen dat de monniken in 1605 gekregen hebben van Marechal d’Estrees en in 1764 door de apotheker van het klooster: broeder Jerôme Maubec geperfectioneerd werd tot een smakelijk elixer. De Chartreuse likeuren behoren tot één van de meest complexe alcoholische dranken.
    De twee bekendste soorten chartreuse zijn gele en groene chartreuse, waarbij de groene het meest algemeen en populairste is. Groene Chartreuse “Chartreuse Verte” is een natuurlijk groene likeur bekomen uit chlorofyl (de bladkleurstof van planten), heeft een alcoholpercentage van maar liefst 55% en heeft een zeer sterke karakteristieke smaak, zowel zoet, kruidig als pittig.

Drankadvies

  • /

Filmtips

The Last Word
Trailer

InfoEdge

Meer info over
The Last Word (Cocktail – Wiki/En)

Ook interessant


Silver Monk

Green Ghost

Angel’s Tit
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.