Daarom Zijn Er Dit Jaar Al Zo Vroeg Asperges

Normaal verschijnen ze pas rond mei, maar nu al zijn er asperges te verkrijgen. Dat het witte goud zo vroeg op het jaar zijn weg gevonden heeft naar de winkelrekken heeft als voornaamste oorzaak het mooie weer, zeker wat de asperges betreft die bij ons in open grond werden gekweekt.

Enkele weken voor ze normaal hun kopje boven de aarde steken, zijn de asperges er al. Ondertussen hebben ze reeds hun weg gevonden naar de veilingen, winkels en uiteindelijk ons bord. Dat heeft alles te maken met de zachte temperaturen van de afgelopen weken en maanden. Een asperge gedijt goed als het veel zon en warmte krijgt en het droog blijft. Hoe warmer het is, hoe sneller ze groeien en hoe beter ze ook van smaak zijn want het maakt ze malser.

Ook de prijs voor de consument evolueert gunstig. Zo zijn ze dit jaar iets goedkoper en betaal je in de supermarkten Delhaize en Carrefour tussen de 12 à 14 euro per kilo voor de betere kwaliteit en rond de 8 euro voor tweede keuze.

Versheid primeert

Hoewel in onze buurlanden nog heel wat meer asperges worden gekweekt, zijn de Belgische asperges nog altijd beter. Dat ligt gedeeltelijk aan de grond, maar in de eerste plaats is de versheid van een asperge belangrijk. Of ze nu uit Nederland, Limburg of van aan de kust komen, het is de versheid die doorslaggevend is wat de smaak betreft. Je moet ze natuurlijk wel niet uit Peru laten overkomen.

Op z’n Vlaams

Bij onze Noorderburen wordt de markt momenteel overspoeld door asperges. Er worden er steeds meer gekweekt en ook steeds vaker in serres met moderne technieken die nog sneller en vroeger op het jaar asperges opleveren. Ook bij ons wordt er jaar na jaar meer ruimte gemaakt voor de aspergeteelt. Toch wordt er in Vlaanderen voornamelijk in open grond gekweekt. En hoe eet de Vlaming het liefst zijn asperges? Op z’n Vlaams natuurlijk. HNB

Daarom hier het recept van asperges op Vlaamse wijze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.