Naanbrood

“Voor naanbrood heb je maar 3 ingrediënten nodig!„

Naan vindt zijn oorsprong in het noorden van India, Punjab, ook wel de broodtrommel van India genoemd.
Het werd door de Mongolen, die oorspronkelijk uit Perzië kwamen, naar India gebracht. In het Perzisch betekent het woord naan ‘brood’. Naan bevat bloem, yoghurt en gist. Yoghurt is van belang voor de fermentatie. Hierdoor krijgt het deeg zijn luchtige structuur en zachte korst. Normaal wordt het brood niet gerold, maar platgeslagen en uitgerekt in druppelvorm. Naan wordt traditioneel gebakken in een tandoor, een Indiase kleioven. Maar in een grillpan, een gewone pan of in de oven lukt het ook.
Hoe minder ingrediënten hoe beter! Voor dit zelfgemaakte naanbrood heb je maar 2 ingrediënten nodig! De basis bestaat uit zelfrijzend bakmeel en yoghurt, aangevuld met wat peper, zout, olie en kruiden of specerijen die je zelf lekker vind. En extra leuk, dit staat binnen een half uur op tafel! Echt waar!
Dat is het meest makkelijke broodje dat je kunt maken. Het hoeft niet te rijzen, je hoef niet te wachten en je bakt het gewoon in de pan.
Het basisrecept bestaat dus uit slechts 2 ingrediënten en zout, maar om het een extra smaakje te geven kan je het naanbrood op smaak brengen met kruidenolie (tip 1).

KlassiekBijgerecht8 broodjesIndiaWarm of koud

Benodigdheden

  • NAANBRODEN
  • Zelfrijzend bakmeel – 400 gr
  • Yoghurt, volle – 300 gr (tip 2)
  • Zeezout – 1 tl (7 gr)
  • KRUIDENOLIE (optioneel)
  • Olijfolie – 100 ml
  • Knoflook – 2 teentjes (geperst)
  • Za’atar – 2 tl (tip 3)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Garde;
Bolzeef; Roerlepel; Snijplank (bruin); Keukenmes; Deegroller; Koekenpan; Bakkwastje; Theedoek

Voorbereidend werk

  • Haal de yoghurt voor het deeg van het naanbrood op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en pers ze vervolgens uit met een knoflookpers.

Bereiding

  • KRUIDENOLIE
  • Maak een kruidenolie door de olijfolie te mengen met de knoflook en de za’atar. Breng het verder op smaak met een snuifje peper en een flinke snuif zout. Zet even weg.
  • BROOD
  • Zeef het zelfrijzende bakmeel (tip 4) boven een kom, voeg de yoghurt en een flinke snuif zout toe en roer tot een glad, zacht deeg.
  • Het deeg op een licht bebloemd aanrecht leggen en kneed het totdat het lekker elastisch en soepel is en iets plakkerig aanvoelt, zo’n 5 à 7 minuten soepel kneden.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
  • Rol een portie deeg op het licht bebloemde werkblad uit met een deegroller (tip 5) tot een lang ovaal dun brood (druppelvorm, de dikte van het brood ligt tussen 3 en 5 mm).
  • Herhaal dit met de rest van de porties deeg.
  • Laat in de tussentijd een pan goed heet worden op een middelhoog vuur. Hoe heter hoe beter!
  • Leg een naanbrood in de hete pan (tip 6) en bestrijk de bovenkant van het broodje met de kruidenolie (optioneel): gebruik hiervoor een kwastje.
  • Bak het naanbrood ongeveer 2 à 3 minuten (de onderkant moet goudbruin zijn) en draai het dan om.
  • Bak deze kant nog ongeveer 1 à 2 minuten tot die kant ook goudbruin gebakken is.
    • Bestrijk ondertussen de bovenkant ook met de kruidenolie, zodat beide kanten bestreken zijn met kruidenolie (optioneel – tip 7).
  • Nadat je de andere zijde gegrild/gebakken hebt, is je naanbrood klaar (tip 8).
  • Pak het gebakken brood in een theedoek in om het warm te houden terwijl je de andere broden bakt.
  • Herhaal tot alle naanbroodjes gebakken zijn.

Serveren

  • Het is wel het lekkerste om het naanbrood meteen warm op te eten, maar iets afgekoeld of koud kan ook.
    • Je kunt het gewoon zo eten, zonder iets bij.
    • Of bij saag paneer, of bij een curry, of met baba ganoush, of met wat hummus, of boter…
  • Mmmmmm! Geniet van je home made naanbrood!

Tips

  1. Kruidenolie bestaat uit olie, peper en zout, en natuurlijk je kruid naar voorkeur:
    • Zo kan het kruid gewoon knoflook zijn.
    • Of zoals dit recept knoflook en za’atar …
  2. Je kunt natuurlijk kiezen voor een magere versie yoghurt. Ik gebruik Griekse yoghurt voor dit naanbrood.
  3. Za’atar is een kruidenmengsel uit de Midden Oosterse keuken. Het is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. Het heeft een ietwat aardse smaak. De kruidenmelange za’atar bestaat traditioneel uit het kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak (zure rode gedroogde besjes). Er zijn echter veel variaties op deze mix gangbaar. De melange wordt in het Midden-Oosten bij veel vlees- en groentegerechten gebruikt. Za’atar is heerlijk in combinatie met geroosterde kip (wrijf er je kip mee in en vervolgens lekker grillen of bakken). Maar je kunt het ook over je labneh (uitgelekte yoghurt) strooien. In Palestina is platbrood bestreken met een mengeling van olijfolie en za’atar het gebruikelijke ontbijtgerecht.
  4. Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan kun je ook 400 gr bloem mengen met 11 gr bakpoeder en zo heb je ook zelfrijzende bakmeel.
  5. Je hoeft geen deegroller te gebruiken, je kunt het deegballetje ook met je handpalmen goed plat drukken.
  6. Om het deeg te bakken in een koekenpan kun je het beste een pan met een dikke onderkant gebruiken. Het aantal broodjes dat je tegelijk kunt bakken hangt af van de grote van je pan.
  7. Je hoeft niet beide kanten te bestrijken met olie, je kunt ook kiezen om maar één kant te bestrijken of om geen kruidenolie te gebruiken en ze gewoon zo te bakken.
  8. Om de Naan te bakken hoef je geen olie of boter te gebruiken. Wanneer het deeg begint bubbelen dan draai je de Naan om. Het kan zijn dat ze iets langer moeten, of dat je het vuur wat hoger of lager moet zetten. Oefening baart kunst, maar op een gegeven heb je goed door wanneer je de Naan moet omdraaien en wanneer die klaar is.

Drankadvies

  • /

Menutips

* Koriandernaan
Voor een koriandernaan voeg je 4 el fijngehakte verse koriander en 2 el fijngesnipperde lente-uitjes toe, samen met de yoghurt.
* Knoflooknaan
Voor een knoflooknaan voeg je 1 fijngesneden teentje knoflook toe met de yoghurt.
* Maanzaadnaan
Bestrijk de naan voor het bakken in met olie en strooi er maanzaad over.

InfoEdge

Meer info over
Naan bread (Wiki/En)

Ook interessant


Maïsbrood

Koulouri – Simit

Chapati
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s