Omelet Met Grijze Garnaaltjes

“Heerlijk eenvoudig„

Een perfecte omelet vergt wat ervaring, wat oefening en “oefening baart kunst” zo spreekt de uitdrukking! Een mooi omelet is stevig aan de buitenkant, maar zacht – bijna vloeibaar – van binnen. Een omelet bak je best individueel.
Een omelet is een eiergerecht dat wordt gebakken in boter of olie met behulp van een bakpan. Je kunt ‘m vullen met allerlei soorten kaas, groenten of vleeswaren (meestal ham of spek), of als garnituur gebruiken bij een gerecht. Want vulling of geen vulling: een omelet is een ware traktatie. Mits hij op de juiste wijze is klaargemaakt natuurlijk.
We maken hier een “Omelet Baveuse”, en Baveuse wil zeggen dat je bakt zodat het midden van de omelet nog een beetje lopend is. Een baveuse omelet is gaar, maar van binnen toch nog vochtig. Baveuse komt van het Franse werkwoord “baver”, wat zoveel betekent als kwijlen of zeveren.
Met grijze garnalen kan je alle kanten op. En eenvoud siert, ook met dit recept: een heerlijke omelet met garnalen… Eenvoudig en heerlijk, klaar in een wip met weinig ingrediënten.

KlassiekBrunch of Lunch1 persoonBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Room – 3 el
  • Grijze garnalen – 75 gr (handgepeld)
  • Bieslook
  • Boter – een klontje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: 20 min
Keukengerei
Mengkom;
Garde;
Antiaanbakpan Ø 22 cm;
Spatel

Bereiding

  • Klop de eieren los met een garde of vork (eigeel en eiwit moeten homogeen gemengd zijn, zonder dat de substantie schuimig wordt).
  • Roer er room onder voor wat smeuïgheid en breng op smaak met peper en zout.
  • Smelt een klontje boter in een anti-aanbakpan.
  • Draai de pan even rond, zodat de volledige bodem ingevet is.
    • Zorg dat de boter en de pan goed warm zijn voordat je de eieren erin doet, maar de boter mag niet bruin worden.
  • Een omelet is in minder dan 2 minuten gaar.
  • Als het bruisen van de boter voorbij is, giet je het eimengsel in de pan en laat je het zeer rustig garen op een laag vuurtje.
  • Til de pan schuin op en draai de pan met korte bewegingen rond, zodat het eimengsel gelijkmatig over de bodem van de pan uitloopt zoals bij de boter.
  • Roer met een houten spatel (niet met een vork, maakt krassen in de pan) even in het eimengsel, zodat de eieren mooi overal rond zitten.
    • Als de eieren – meestal na 20 tot 30 seconden – beginnen op te stijven, kun je stoppen met roeren.
  • Zet het vuur laag, strooi de garnalen over de omelet (tip 1) en laat de omelet zachtjes 3 à 4 minuten verder garen, tot de onderkant lichtbruin begint te kleuren en de eimengsel bijna is gestold (bovenkant moet nog wat vochtig blijven – tip 2).
  • Vouw dan met een spatel de omelet dubbel of vouw aan beide zijden een flap naar het midden (tip 3 en 4). Zo krijg je de typische sigaarvorm van de enige echte omelet: goudbruin van buiten, smeuïg van binnen, maar wel gaar.
  • Als er nog hier en daar vloeibaar ei is (maar niet rauw) als je serveert, is de omelet baveuse en daarmee verreweg het lekkerst (tip 5).

Serveren

  • Hou het voorverwarmd bord dicht bij de pan en hou de pan vervolgens zo schuin dat de omelet met de ‘naad’ omlaag op het bord glijdt.
  • Bestrooi met wat bieslook of peterselie en serveer de omelet direct.
  • Lekker met sneetjes toast of een dikke snee geroosterd brood.

Tips

  1. Een garnituur voor de omelet kun je vóór, tijdens of na het bakken aan het eiermengsel toevoegen. Een garnituur kan bestaan uit bijvoorbeeld geraspte kaas, gestoofde champignons, tomatenblokjes, ham of gebakken spek (blokjes of lapjes).
  2. Bij een traditionele bereiding wordt de omelet dubbelgevouwen en is binnenin beslist nog sappig en smeuïg. Uit angst voor een salmonellavergiftiging draaien sommige mensen de omelet in zijn geheel om, om de andere zijde ook te laten stollen.
  3. De klassieke bereidingswijze van een omelet is door ‘m op te vouwen, ook wel oprollen genoemd. Het vouwen doe je met behulp van een spatel. Vouw de dichtstbijzijnde helft met een spatel als een brief op. Pak vervolgens de steel van de pan van onderen vast (dus met je handpalm naar boven) en houd de pan schuin (in een hoek van ongeveer 45 graden). Met je andere hand geef je enkele malen een fikse tik op de steel. Probeer dit dicht bij de pan te doen. Hierdoor krult de andere kant van de omelet over het opgevouwen deel. Sluit ten slotte de ‘brief’ helemaal met een spatel.
  4. Vind je het ‘oprollen’ van een omelet lastig, dan kun je een omelet ook verder afgaren in een voorverwarmde oven op 160°C. Houd je omelet goed in de gaten, want het is zo klaar.
  5. Liever door en door gare omelet, leg dan een deksel op de bakpan.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant


Scrambled Eggs & Bacon With Hash Browns

Eggs Benedict

Spaanse Tortilla
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s