Zwetschkenröster – Pruimencompote

“Zwetschkenröster of gestoofde pruimen„

Sommige pruimensoorten noemt men geen pruimen maar ‘kwetsen’ of in het Duits zwetschken. Kwetsen (Prunus domestica domestica) is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige stevige pruimen. In Vlaanderen is het de algemene naam voor eetbare pruim. Dit is de soort die meestal gebruikt wordt voor het destilleren van de sterkedrank slivovitsj.

KlassiekBeleg4 personenOostenrijkKoud

Benodigdheden

  • Zwetschken – 1 kg (kwetsen – tip 1)
  • Kruidnagel – 4 st
  • Kaneel – 1 klein stokje
  • Citroen – 1 st (bio – tip 2)
  • Witte suiker – 200 gr (tip 3)
Bereiding: /
Keukengerei
Dunschiller of zesteur;
OfficemesSnijplank (groen);
Mengkom; Kookpot met dikke
bodem
; Spatel; Schuimspaan;
Confituurbokalen met deksel

Voorbereidend werk

  • Snijd de schil van de citroen heel dun af (met een dunschiller, rasp of zesteur, zo min mogelijk wit) en pers hem uit en vang het sap op in een kommetje.
  • De pruimen doormidden snijden en ontpitten (als ze geschild moeten worden, giet dan eerst kokend-heet water erover).

Bereiding

  • Doe 1/2 à 1 dl water in een kookpot samen met de suiker, citroensap, citroenzestes, kaneelstokje en kruidnagel.
  • Breng aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten sudderen op laag vuurtje.
  • Verwijder dan de zestes, het kaneelstokje en de kruidnagels.
  • Voeg de pruimen toe en laat ze op zacht vuurtje zolang koken
    tot de schilletjes krullen en de vruchten bijna uit elkaar vallen (tip 4).

    • Roer de pruimen regelmatig door, zodat ze niet aanbranden.
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met suiker en/of citroensap.
  • Laat de compote afgedekt in de koelkast afkoelen (liefst tot de volgende dag laten staan, zodat de smaak goed door kan trekken)..

Serveren

  • Serveer koud. Is lekker met Kaiserschmarren (een soort uiteen getrokken pannenkoek).

Tips

  1. Geen kwetsen, geen probleem je kunt het natuurlijk ook vervangen door andere verse pruimen, diepvries (ontdooid) pruimen of zelfs (voorgewelde) gedroogde pruimen.
  2. Geen bio citroen, neem dan een gewone citroen en was ze grondig met heet water en een borsteltje.
  3. De helft van de suiker is meestal voldoende voor zoete pruimen. Neem, als de pruimen erg zuur zijn, wat meer suiker. Je kunt de suiker ook gedeeltelijk vervangen door honing.
  4. Je kunt de compote eventueel indikken met maïzena of inkoken tot de gewenste dikte.

Drankadvies

  • Een edelzoete wijn van de zierfandler druif, eentje die een frisse aangename zuurtegraad en dus een zekere elegantie heeft , bv Stadlmann Zierfandler Anninger (Aroma’s van kweepeer en honing met een fijnkruidige nuance, licht rokerig accent . Medium body met verfrissende zuren. Licht exotisch smakenpalet met kruidig accent. Elegant, levendig, vulling en diepgang).

Ook Interessant


Appelmoes Appelspijs Appelmousseline Appelcompote

Salade Liègeoise

Kartoffelsalat
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s