Bouillebaisse – Mediterane Maaltijdsoep

“Een mediterane maaltijdsoep„

Bouillabaisse is een mediterane maaltijdsoep op basis van visfumet. Deze wereldberoemde Zuid-Franse klassieker schrik vele mensen af. En toch kan iedereen, mits een klein beetje geduld, een bijzonder smakelijke versie van dit gerecht op tafel zetten. Vaak denken mensen dat het hier om een soep gaat, maar dat is niet het geval. Het is meer ‘eten en drinken’ is! Dit recept gaat uit van zeven verschillende soorten vis, zoals de traditie het voorschrijft, maar minder of meer (tot zelfs 15 soorten) mag ook. Verder zijn er evenveel ‘echte’ recepten als er koks zijn. De soep ontstond als arme-mensen-eten. Soortgelijke soepen komen overal rond de Middellandse Zee voor, maar die uit Marseille is de beroemdste (en naar alle waarschijnlijk ook de lekkerste).
Terwijl de groenten voor de bouillabaisse zachtjes stooft (tip 1), kan je de rouille en de broodstukjes afwerken. Nadien is het puur genieten van de vis met groentjes, de krokante broodjes en die typische kruidige mayonaise die erbij hoort.

KlassiekMaaltijdsoep4 personenFrankrijk/MarseilleWarm

Benodigdheden

  • BOUILLABAISSE
  • Visfumet – 2 L (vers gemaakt)
  • Rode poon – 200 gr (tip 2 en 3)
  • Zeeduivel – 200 gr
  • Zalm – 200 gr
  • Lotte – 200 gr
  • Roodbaars – 200 gr
  • Mosselen – 12 st
  • Gamba – 8 st (tip 4)
  • Uien – 2 st (in fijne halve ringen)
  • Knoflook – 2 teentje (geperst)
  • Venkel – 1 kleine (tip 5)
  • Preiwit – 1 st (in fijne plakjes)
  • Tomaten – 4 st (ontveld, ontpit en in partjes)
  • Tijm – 2 vers takjes (tip 6)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Venkelzaadjes – 1 tl (optioneel)
  • Saffraan – 1 plukje (meeldraadjes)
  • Tomatenpuree, geconcentreerd – 1 el (uit blikje)
  • Pastis – 1 scheutje (sternanijslikeur)
  • Droge witte wijn – 5 dl
  • Olijfolie – 1 scheut
  • ROUILLE
  • Rode paprika’s – 2 st (in twee gesneden – tip 7)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Eieren – 3 st
  • Citroen – 1/2
  • Saffraan – 1 snuifje
  • Olijfolie – 1 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • KROKANTE BROODJES
  • Stokbrood – 1 st
  • Olijfolie
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot;
Roerlepel;
Ovenschaal;
Blender

Bereiding

  • BOUILLABAISSE
  • Maak verse visfumet klaar, of ontdooi voor 2 L fumet die je eerder hebt gemaakt.
  • Laat de gamba’s (indien nodig) ontdooien.
  • Zet een grote kookpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
  • Stoof de ui en de knoflook glazig in de olijfolie: roer regelmatig even in de pot.
  • Voeg er dan prei en venkel aan toe en laat even meestoven.
  • Voeg de saffraan toe aan de gestoofde groenten (tip 8).
  • Voeg de tomaten toe aan de stoofpot en roer alles even om.
  • Meng vervolgens de tomatenpuree onder de groentjes.
  • Laat alles nog al roerend een paar minuten stoven.
    • Let erop dat het gerecht niet aanbakt.
  • Flambeer (tip 9) het gerecht met een scheut pastis tot de vlam uit gaat en de alcohol dus is verdwenen (we hebben de smaak nodig, niet de alcohol).
  • Voeg er de witte wijn aan toe (tip 10) en roer goed om.
  • Schenk de visfumet in de stoofpot en voeg tijm en laurier toe (tip 6).
  • Breng aan de kook en laat de bereiding zo’n 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • ROUILLE
  • Neem een ovenschaal en leg er de halve paprika’s in. Besprenkel ze met wat olijfolie.
  • Konfijt de paprikahelften in een op 180°C voorverwarmde oven. Reken hiervoor zo’n 45 minuten, zodat de paprika’s zeer gaar en zacht worden. Laat ze nadien afkoelen.
  • Neem de beker van de blender en doe daarin de eidooiers (het eiwit gebruiken we niet).
  • Voeg het citroensap, een vleugje saffraan en de knoflook toe.
  • Doe de gekoelde gekonfijte stukken paprika in de blender, samen met enkele soeplepels van het kookvocht van de bouillabaisse.
  • Zet de blender op volle kracht en schenk intussen de olijfolie bij de saus. Mix alles tot een gladde ‘rouille’.
  • Voeg tenslotte wat peper en zout toe.
  • Schenk de rouille in een kommetje en zet de saus in de koelkast.
  • KROKANTE BROODJES
  • Snij het stokbrood in dikke sneetjes en schik ze in een ovenschaal.
  • Bestrijk de stukken brood aan beide zijden met wat olijfolie.
  • Kort voor het serveren plaats je de schaal met brood in de oven onder de grill.
  • Laat de sneetjes licht kleuren en draai ze op tijd even om, zodat ze langs beide zijden krokant zijn.
  • Leg ze op een schoteltje.
  • AFWERKING
  • Schep wat van de bouillabaisse (zonder groentjes) over in een lage kookpot en leg er de vis en de scampi in.
  • Laat ze enkele minuten pocheren op een zacht vuurtje.
    • Roer zo weinig mogelijk, zodat de stukken vis intact blijven!
  • Schep de vis uit de soep in een schaal en bedek met alufolie om het warm te houden.
  • Verwijder laurier en tijm uit de soep (groenten niet mixen – tip 11).
  • Proef en breng de soep verder op smaak met wat peper en zout.

Serveren

  • Verdeel de vis (van alles een beetje) en scampi over diepe borden en overgiet met de bouillabaisse.
  • Zet het kommetje rouille (met een koffielepel) en het schoteltje krokante broodjes op het tafel, zodat de gasten zelf kunnen nemen.
    • Serveer het eventueel nog met stukken vers stokbrood.
  • Verwittig de gasten wel voor de graten die in de vis aanwezig kunnen zijn!

Tips

  1. Met de hoeveelheid van de ingrediënten kunt spelen.
  2. Dit recept gaat uit van visfilets, maar hierdoor zal de smaak anders zijn (minder uitgesproken) dan wanneer men vis met kop en graten gebruikt, want deze zijn medebepalend voor de smaak (maar niemand houd je tegen om vis met kop en graten te gebruiken, zorg er dan wel voor dat je de vis goed reinigt onder koud stromend water, om bloem en onzuiverheden te verwijderen). Snijd de visfilets in stukken van 4 à 5 cm groot.
  3. De soorten vis zijn normaal mediterraanse vis, maar jij kiest, dus als jij liever kabeljauw of tong wilt, ga ervoor.
  4. Verwijder het pantser van de gamba. Maak een insnijding langs de rug van de grote garnalen en verwijder het darmkanaaltje (als je deze niet verwijdert, smaken ze bitter).
  5. Snij de venkel middendoor en verwijder het taaie hart van de knol. Het groene loof hoef je niet af te snijden. Snij de venkelhelften in fijne ringen.
  6. Maak tijm en laurier aan elkaar vast met keukentouw. Op die manier is het gemakkelijk om het kruidentuiltje te verwijderen.
  7. Schil de rode paprika’s, verwijder de stelen, snij middendoor en haal de zaadlijsten eruit.
  8. De meeldraden van de krokus kan je beter vooraf even weken in een klein scheutje citroensap en voeg daarna het mengsel toe aan de gestoofde groenten. Saffraan zorgt voor een verfijnde smaak en een bijzondere gele kleur. Gebruik je saffraanpoeder, dan kan je het zo toevoegen zonder te weken.
  9. Flambeer nooit gerechten onder een (werkende) dampkap. Zo kan je brandgevaar vermijden.
  10. Pastis en witte wijn zijn belangrijk, wil je min of meer de smaak van Marseille hebben.Sommige recepten vervangen pastis (of anis) door steranijs. Geen probleem, maar dan is het geen ‘à la’ Marseille.
  11. Bouillabaisse wordt niet ingedikt, maar als jij dat liever hebt, schep je wat bouillabaisse over in een kommetje en meng je er wat maïzena door. Giet het papje bij in de grote kookpot en meng goed.

Drankadvies

  • /

Musictips

La bouillabaisse
door Fernandel
Kidda’s Fatboy Bouillabaisse
by Fatboy Slim
Bouillabaisse
by Solar Plexus
Drowning in Bouillabaisse
by Manfred Mann`s Earth Band
B-Boy Bouillabaisse
by Beastie Boys

Filmtips

Le Petit Chef – Bouillabaisse

InfoEdge

Meer info over
Bouillabaisse
(Wiki/NlWiki/Fr)

Ook interessant


Bisque Van Noordzeegarnalen

Parmentiersoep

Oostendse Vissoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s