Oostendse Vissoep – Noordzee Vissoep

“Heerlijk na een fikse wandeling„

De lekkerste soep wordt van afval gemaakt: meer dan wat graten en groenten heb je niet nodig om een lekkere visfumet te trekken. Daar maak je een authentieke Noordzeesoep van, met stukjes vis, mosselen, enkele krabben en een langoustine.
Deze makkelijke Oostendse vissoep is een warme aanrader voor visliefhebbers. Deze klassiek vissoep is op basis van vis en schaaldieren, rijkelijk gevuld met zalm, witte vis, langoustines, krab, mosselen en grijze garnalen.

KlassiekSoep4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • VISFUMET
  • Visafval – 2 kg (koppen en graten – tip 1)
  • Bleekselder – 3 stengels (grof gesneden)
  • Ui – 2 st (grof gesneden)
  • Boter – 1 klontje
  • Droge witte wijn – 5 dl
  • Tijm – 3 vers takjes
  • Laurier – 3 blaadjes
  • Krulpeterselie – 1/2 bosje
  • Zwarte peperbollen – 10 st (geplet)
  • Citroen – 1 st (in twee gesneden)
  • Knoflook – 3 teentjes (gekneusd)
  • Zeezout – 1 tl
  • SOEP
  • Wortel – 3 st (fijngesneden)
  • Groene selder – 2 stengel (fijngesneden)
  • Preiwit – 2 st (fijngesneden)
  • Ui – 3 st (fijngehakt)
  • Gepelde tomatenblokjes – 400 gr (tip 2)
  • Droge witte wijn – 2 dl
  • Witte vis – 4 stuks (tip 3)
  • Zalm – 4 stuks
  • Sint-Jacobsvruchten – 4 st
  • Langoustine, gekookt – 4 st
  • Krabbenpoten, gekookt – 4 st
  • Mosselen in de schelp, rauw – 12 st
  • Culinaire room – 2,5 dl (20% vet  – optioneel)
  • AFWERKING
  • Tomaten – 2 st (in kleine blokjes – tip 4)
  • Grijze garnalen – 300 gr (ongepeld)
  • Krulpeterselie (fijngehakt)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom;
Grote kookpot;
Schuimspaan;
Neteldoek; Bolzeef;
Bakpan; Soeppan; Plat bord of schaal
Staafmixer; Soepborden of –kommen

Bereiding

  • VISFUMET
  • Zet de graten 1 à 2 uur in een kom onder koud water om ze te degorgeren (tip 5): zo worden bloed- en andere resten losgeweekt.
  • Spoel de graten.
  • Stoof de ui en bleekselder in de boter op een matig vuur.
  • Doe er vervolgens de visresten bij en laat die enkele minuten meestoven.
  • Blus de pot met de witte wijn en laat inkoken.
  • Doe de tijm, de laurier, de peterselie en de peperbollen bij in de kookpot, alsook de citroen, de knoflook en het zout.
  • Voeg 3 L koud water toe en breng de fumet tot tegen het kookpunt.
  • Schuim regelmatig de onzuiverheden af die komen bovendrijven met een schuimspaan.
  • Laat de fumet op een zacht vuurtje sudderen gedurende 30 minuten.
  • Neem pot van het vuur en schuim de nog aanwezige onzuiverheden af.
  • Schep de fumet voorzichtig (tip 6) met een pollepel uit de kookpot en giet het door een bolzeef.
    • Leg eventueel nog een neteldoek boven de zeef.
  • SOEP
  • Pel de garnalen. Hou de koppen en pantsers bij en vries ze in. (ze zijn ideaal voor de bereiding van een garnalenfumet of een -sausjes).
  • Stoof in een bakpan de groentjes gaar in een klontje boter.
  • Blus de groentjes met de wijn en plaats het van het vuur.
  • Breng in een soeppan 1,5 liter visfumet zachtjes aan de kook (vries de rest van de fumet in porties in).
  • Leg er de vis in en pocheer hem op een zacht vuurtje gedurende een drietal minuten in: kleinere of dunne stukken garen sneller, grote of dikke langer!
  • Eenmaal gaar schep je ze met een schuimspaan uit de fumet en leg je ze op een bord.
  • Voeg de gestoofde groentjes met wijn en de gepelde tomaten bij de fumet en breng de soep zacht aan de kook.
  • Mix het geheel met een staafmixer na 20 minuten pruttelen en giet het door een bolzeef (tip 7 en 8).
  • Schenk eventueel room in de gezeefde soep en meng.
  • Gooi er de gare vis, mosselen en de (reeds gegaarde) langoustine en krabbenpoten een minuutje bij.

Serveren

  • Schik de vis op voorverwarmde soepborden en overgiet met de soep.
  • Strooi er een handje garnalen en tomatenblokjes over (of croutons en aïoli) en serveer met fijngehakte peterselie.
  • Dien heet op!

Tips

  1. Liefst van vaste magere platte witvissen, bij voorkeur tarbot, griet, tong, tongschar, heilbot, wijting, rode poon of pladijs. Verwijder de ogen en kieuwen van de vissenkoppen met een keukenschaar, want die kunnen de fumet troebel maken. Gebruik om dezelfde reden geen vette vissoorten zoals haring, forel, paling of zalm. Graten van kabeljauw kunnen, maar geven de fumet te weinig smaak.
  2. Je kunt de gepelde tomaten vervangen door 3 verse tomaten. Je kunt de gepelde tomaten ook weglaten.
  3. Mogelijke witte vis zijn pladijs, heek, wijting, kabeljauw, alaska pollack, zeetong …
  4. Ontvel intussen de tomaten (emonderen). Snij de tomaten in kwarten, snij er vervolgens de zaadlijsten uit en snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 0,5 cm.
  5. Vlees, gevogelte en vis in koud water met zout of azijn weken om onzuiverheden en bloedresten los te maken. Ook het bestrooien met zout van bepaalde groenten, met name aubergines en komkommer, om er vocht aan te onttrekken waardoor ze steviger worden.
  6. Voorzichtig om te vermijden dat de graten zouden gaan breken en de fumet bitter en troebel maakt.
  7. Je kunt zelf beslissen of je de soep wilt zeven of niet. Gezeefde soep geeft een fijne vissoep. De groentepulp die achterblijft in de zeef kan je weggooien.
  8. Indien je de soep te dun vind, kan je deze indikken met maïzena of gekookte aardappelen (deze laatste mee mixen met de groenten).

Ook interessant


Bisque Van Noordzeegarnalen

Tomatensoep Met Balletje

Witloofroomsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s