Crème Au Beurre – Boterroom

“Voor het creatief decoreren van gebak„

Lekker recept om een zeer fijne, lichte, luchtige creme au beurre te maken met boter, suiker, eieren, water en naar smaak koffie, chocolade, fruit of vanille.
Crème au beurre in de zoete vorm dient voor het creatief decoreren van gebak. Dat gebeurt met een spuit of spuitzak met allerlei verschillende mondstukken.
Er is eigenlijk geen voorgeschreven recept voor crème au beurre. Met eieren, alleen dooiers, alleen stijfgeklopt eiwit, met vanille essence, zonder vanille essence, het kan allemaal.
Er zijn dus verschillende manier om boterroom te maken, maar één van de beste methodes is met gekookte suikerwater.

KlassiekDessertsauzen4 personenFrankrijkKoud

CRÈME AU BEURRE (met ei)

Benodigdheden

  • Ultrafijne witte suiker – 250 gr
  • Water – 50 ml
  • Eieren – 2 st
  • Eierdooiers – 2 st
  • Roomboter – 250 gr (ongezouten, halfzacht)
  • Extra smaak naar keuze (zoals sterke koffie, vanille-extract, gesmolten chocolade, vruchtencoulis, fijngestampte nootjes … optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Sauspannetje;
Garde; Mengkom;
Keukenmachine met garde

Bereiding

  • Zet de melk met de suiker in een sauspannetje met dikke bodem op een laag vuurtje, roer om met een garde en breng aan de kook.
  • Van zodra het suikerwater kookt, niet meer roeren in het water (anders gaat de suiker kristalliseren, en dat moet men vermijden – tip 1)
  • Als de suiker is opgelost en je in de mengeling de typische siroopbubbeltjes ziet opborrelen, neem je het sauspannetje van het vuur en dompel je de bodem van het pannetje eventjes in koud water.
  • De siroop blijft warm maar de pan gaat de siroop niet verder karameliseren.
  • Doe de eieren en de eierdooiers (tip 2) in een mengkom van een keukenmachine met een garde en klop volle bak luchtig.
  • Voeg dan pas, onder voortdurend kloppen, de hete suikersiroop toe: giet deze langzaam in de kom.
    • De eieren worden als het ware steriel gemaakt door het hete suikerwater.
  • Blijf kloppen tot de mooie mousse geheel weer afgekoeld is (tot ongeveer lichaamstemperatuur).
  • Voeg er indien gewenst koffie of een andere extra smaakmaker aan toe en meng op lage snelheid (tip 4).
  • Lepel er dan keer per keer een schep boter bij en klop 3 minuten op volle kracht door de eieren tot we een luchtige gladde boterroom krijgen (tip 3).
CRÈME AU BEURRE (zonder ei)

Benodigdheden

  • Ultrafijne witte suiker – 250 gr
  • Roomboter – 250 gr (ongezouten, zacht)
  • Extra smaak naar keuze (zoals sterke koffie, vanille-extract, gesmolten chocolade, vruchtencoulis, fijngestampte nootjes … optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Sauspannetje; Garde;
Keukenmachine met garde of handmixer

Bereiding

  • Zorg ervoor dat de boter net iets malser is dan op kamertemperatuur.
  • Je moet het vergelijken met smeerboter, zoals margarine.
  • Doe de boter in een keukenmachine of gebruik een elektrische handklopper.
  • Klop de boter tot ze bijna wit ziet en voeg er dan voorzichtig de poedersuiker aan toe.
  • Laat het geheel nog even goed doorkloppen tot het een luchtige massa is en de brokjes suiker helemaal opgelost zijn (ongeveer 3 minuten, voeg indien gewenst smaak zoals vanille-extract, eraan toe).
  • Voeg er indien gewenst koffie of een andere extra smaakmaker aan toe (tip 4) en meng op lage snelheid.

Serveren

  • Bewaar de crème au beurre in de koelkast tot gebruik.

Tips

  1. Suikersiroop moet je opwarmen tot 120°C. Als je geen suikerthermometer hebt, wacht je tot je in de pot kleine (enkele mm) blaasjes begint te zien (eerst zal je grote blaasjes zien van 1 cm of meer). De andere truc is een lepel siroop in een kommetje met koud water te dompelen: als de siroop wat opstijft, is hij klaar.
  2. Eiwit zonder eierdooiers heeft niet de kracht om vet op te nemen. Vandaar ook ganse eieren in de room verwerken. Gebruik je alleen eierdooiers, dan wordt de room minder luchtig. Voeg je teveel boter toe, dan gaat het geheel terug schiften. Met eiwit kan je iets minder nauwkeurig werken (vandaar dat de eieren niet worden afgewogen).
  3. Om de boter goed door de eieren te laten opnemen, moet je de kloppers op volle kracht zetten, zodat de boter zo snel mogelijk met zo veel mogelijk eideeltjes in contact komt.
  4. Voor extra smaak kan je extra sterke koffie of espresso toevoegen, alsook vruchtencoulis van bijvoorbeeld frambozen, of gewoon vanille extract, of gesmolten chocolade.

Drankadvies

  • /

Variaties

Gâteau met Crème au Beurre Chocolat
Cupcakes Crème au Beurre
Petit Beurre Taart met Crème Au Beurre
Biscuit met Crème au Beurre
Macarons met Crème au Beurre
Bûche de Noël met Crème au Beurre
Gevulde Eierkoeken met Crème au Beurre
Chocoladetaart met Chocolade Crème au Beurre

Ook interessant


Cream Cheese Frosting, Roomkaasglazuur

Eiwitglazuur, Royal Icin, Suikerlijm

Suikerglazuur, Waterglazuur
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s