Petit Beurre Taart met Crème Au Beurre

“Een Gerecht Dat Eeuwig Zal Blijven Scoren„

petit-beurre-taartWelk kind lust geen au beurre of straffer nog, wie lust geen Petit Beurre koekjes.
Dus de combinatie van de twee is sowieso geslaagd. En daar de meeste mannen ook kinderen zijn, kan je deze er ook mee rustig houden (maar giet dan wel wat likeur, naar zijn voorkeur, over de koekjes). Twee vliegen in één klap, wat wil je nog meer.

KlassiekDessert4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Petit Beurre koekjes – 400 gr
  • Koffie
  • Ultrafijne witte suiker – 250 gr
  • Water – 75 ml
  • Eieren – 2 st
  • Eierdooiers – 2 st
  • Roomboter – 250 gr (ongezouten, halfzacht)
  • Extra smaak naar keuze (zoals sterke koffie, vanille essence, gesmolten chocolade, vruchtencoulis, fijngestampte nootjes … optioneel)
  • Cacaopoeder of chocoladehagelslag
Bereiding: /
Keukengerei
Sauspannetje;
Garde;
Keukenmachine met garde;
Garde;
Roerlepel;
Grote schaal
of vier kommetjes

Bereiding

  • Zet het water met de suiker in een sauspannetje met dikke bodem op een laag vuurtje, roer om met een garde en breng aan de kook.
  • Van zodra het suikerwater kookt, niet meer roeren in het water (anders gaat de suiker kristalliseren, en dat moet men vermijden)
  • Als de suiker is opgelost en je in de mengeling de typische siroopbubbeltjes ziet opborrelen, neem je het sauspannetje van het vuur en dompel je de bodem van het pannetje eventjes in koud water.
  • De siroop blijft warm maar de pan gaat de siroop niet verder karameliseren.
  • Doe de eieren en de eierdooiers in een mengkom met een garde en klop volle bak luchtig.
  • Voeg dan pas, onder voortdurend kloppen, de hete suikersiroop toe: giet deze langzaam in de kom.
    • De eieren worden als het ware steriel gemaakt door het hete suikerwater.
  • Blijf kloppen tot de mooie mousse geheel weer afgekoeld is (tot ongeveer lichaamstemperatuur).
  • Voeg er indien gewenst koffie of een andere extra smaakmaker aan toe en meng op lage snelheid (tip 1).
  • Lepel er dan keer per keer een schep boter bij en klop 3 minuten op volle kracht door de eieren tot we een luchtige gladde boterroom krijgen.
  • Zet koffie en laat afkoelen.
  • Dop de koekjes in de koffie en leg een eerste laag koekjes van 3 op 3 op een taartplateau.
  • Lepel er de boterroom op.
  • Dep koekjes terug in de koffie en maak een tweede laag. Lepel hier terug boterroom op. Bouw zo de taart op. Maak ze zo hoog zoals je zelf wilt (tip 2).
  • Wrijf ook langs de zijkant wat boterroom.

Serveren

  • Bestrooi eventueel nog met wat cacaopoeder of chocoladehagelslag.

Tips

  1. Men kan ook likeur naar smaak toevoegen, zoals donkere rum,
  2. Men kan ook eerst een laagje pudding in de schaal of kommetjes gieten, dan er de koekjes opleggen en vervolgens de resterende pudding over de koekjes gieten. Of de pudding volledig in de schaal of kommetjes gieten en er dan de koekjes bovenop leggen. Het is een kwestie van smaak.

Drankadvies

  • Lekker met een mok zelfgemaakte chocolademelk of een tas koffie.

Ook Interessant

witte-rijst43
Rijstpap
eieren-43
Flan Caramel
zwart-chocolade43
Chocolade mousse
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s