Wafels op Grootmoeders Wijze

“Heerlijk luchtige wafels„

grootmoeders-wafelsEr zijn wafels in verschillende soorten, van zoete tot hartige wafels. Dit recept is om slappe wafels zonder gist te maken. Het voordeel van wafels zonder gistdeeg is dat je ze langer kunt bewaren, dus bewaarwafels die lang mals blijven.

KlassiekDessert24 stukes │ BelgiëWarm of koud

Benodigdheden

  • Melk – 1 L (tip 1 en 2)
  • Zelfrijzende bakmeel – 375 gr
  • Eieren – 4 st
  • Kristalsuiker – 4 el
  • Vanillesuiker – 4 zakjes
  • Roomboter – 225 gr
  • Bakpoeder – 1 zakje (7 gr)
  • Neutrale olie (invetten van wafelijzer)
  • GARNERING
  • Bloemsuiker/poedersuiker, slagroom, confituur/jam, vers fruit…
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje; 2 mengkommen;
garde; bolzeef;
wafelijzer met bakplaten 4×7 of 6×10; wafelvork; rooster

Bereiding

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
  • Laat de boter opwarmen (gewoon opwarmen, niet bruisen of koken!).
  • Scheid de eieren in eigeel en eiwit, doe ze elk in een aparte kom (tip 3 en 4).
  • Voeg in de kom met het eigeel de suiker en de vanillesuiker toe en klop het met een garde tot een luchtige massa (vergt even wat tijd).
  • Zeef met een bolzeef de zelfrijzende bloem (tip 5) boven de mengkom en meng goed door het beslag.
  • Voeg er de boter bij en roer glad.
  • Meng een deel van de melk goed onder het mengsel, zodat alle klonters eruit zijn.
  • Voeg daarna nu de rest van de melk toe.
  • Roer goed onder elkaar met de garde tot een vloeiend glad beslag.
  • Klop het eiwit stijf op en spatel het in twee keer onder het beslag.
  • Laat het wafelijzer heet worden (volg de instructies op van het wafelijzer).
  • Vet het wafelijzer een beetje in met een neutrale olie zoals arachide- of zonnebloemolie. Gebruik hiervoor een borsteltje of keukenpapier (tip 6).
  • Lepel er met een pollepel beslag in (tip 7), sluit het ijzer en laat de wafels goudbruin bakken.
  • Gebruik een wafelvork om de wafels uit het ijzer te halen.
  • Leg de gebakken wafels op een taartrooster, zodat ze kunnen afkoelen (tip 5).
  • Bewaar de wafels in een luchtdicht afgesloten koektrommel.

Serveren

  • De wafels kunnen warm gegeten worden, maar ook koud. Bestrooi ze met bloemsuiker/poedersuiker, lichtbruine kandijsuiker, kinnekessuiker (cassonade graeffe) en/of met slagroom, chocoladesaus, confituur/jam, roomboter, vers fruit  (waaronder aardbeien, banaan of gemengd vers fruit): de mogelijkheden zijn eindeloos…

Tips

  1. Werk met ingrediënten op kamertemperatuur!
  2. Je kunt ook werken met de helft melk en een andere helft bruisend water.
  3. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat de eieren kraakvers zijn en dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
  4. De mengkom voor de eiwitten eerst ontvetten met wat citroensap en schoon wrijven met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen. Goed opgeklopt eiwit zorgt ervoor dat een wafel niet te zwaar op de maag ligt.
  5. Je kunt het beslag nog aanvullen met 2 el aardappelzetmeel.
  6. Door het aanwezige vetstof in het beslag is het niet echt nodig om je wafelijzer in te vetten.
  7. Je kunt het beslag ook overbrengen in een beker met schenktuit, om het op die manier in het wafelijzer te gieten.

Drankadvies

  • /

Ook interessant

appels43
Appel Crumble
avocado pie
Avocado Pie
New_York_Cheesecake
New-York Cheesecake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s