Lucjes Wafels – Wafels Van Luc

“Lucjes wafels op de verjaardag„

lukjes-wafelsDit recept heb ik tegengekomen op de website “belgischewafels.blogspot.be“. Dit zijn fijne wafeltjes die de familie van Anne bakt voor het nieuwe jaar! Heb geen kennis met de familie van Anne, maar daar mijn voornaam Luc is (het origineel recept is met een k, maar ja), heb ik mij deze eigen gemaakt en geef ik de “Lucjes wafels” op mijn verjaardag.

KlassiekDessert4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Patisseriebloem – 500 g tot 700 gr
  • Vanillesuiker – 2 zakjes
  • Roomboter en smout – 450 gr
  • Eieren – 6 st
Bereiding: /
Keukengerei
Weegschaal; Steelpannetje; 2 Roestvrij stalen mengkommen; Bolzeef; Garde; Spatel; Keukenhanddoek; Wafelijzer met bakplaat 6×10; Bakborsteltje; IJsschep; Wafelvork; Taartrooster; Koektrommel

Voorbereiding

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
  • Doe de boter in een steelpannetje, laat het smelten op een zacht vuurtje (enkel smelten, niet laten bruisen) en laat vervolgens wat afkoelen.
  • Neem twee ruime mengkommen en scheid de eieren: de dooiers in één kom en de eiwitten in een ander kom (tip 1 en 2).
  • Doe bij de dooiers de suiker en gezeefde bloem en meng alles goed door elkaar met een garde tot een luchtige massa.
  • Voeg de gesmolten boter toe bij het beslag (roer intussen met de garde).
  • Klop de eiwitten met een snuifje zout tot een stevig schuim. Gebruik hiervoor een propere garde.
  • Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.
  • Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig om.
  • Laat het een nacht bedek onder een keukenhanddoek staan op een tochtvrije koude plaats.

Bereiding

  • Vet het wafelijzer een beetje in met een neutrale olie zoals arachide- of zonnebloemolie. Gebruik hiervoor een borsteltje of keukenpapier (tip 3).
  • Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand, laat het zeer heet worden. Laat het ijzer ook voldoende lang voorverwarmen (volg de instructies op van het wafelijzer)!
  • Leg twee bolletjes naast mekaar (gebruik hiervoor een ijsschep) in het wafelijzer en bak ze volgens de richtlijnen van je wafelijzer tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben.
  • Gebruik een wafelvork om de wafels uit het ijzer te halen.
  • Leg de gebakken wafels op een taartrooster, zodat ze kunnen afkoelen.
  • Bewaar de wafels in een luchtdicht afgesloten koektrommel.

Serveren

  • Speciaal voor mijn verjaardag een lekker glaasje donkere rum toevoegen!

Tips

  1. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat de eieren kraakvers zijn en dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
  2. De mengkom voor de eiwitten eerst ontvetten met wat citroensap en schoon wrijven met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen. Goed opgeklopt eiwit zorgt ervoor dat een wafel niet te zwaar op de maag ligt.
  3. Door het aanwezige vetstof in het beslag is het niet echt nodig om je wafelijzer in te vetten.

Drankadvies

  • Een glaasje donkere rum!

Ook interessant

Blueberry-pancakes
American Pancakes
bosbessen-muffin
Bleuberry Muffins
marmer-goud
Gemarmerde Cake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s