Borsjtsj – Echt Oekraïense Soep

“Een zeer vullende, volwaardige maaltijd„

borsjtsjBorsjtsj, borsjt, borscht of borsh is een rode soep welke zo populair is in onder andere Oekraïne, Rusland, Polen en Litouwen. Daar het gekend is in verschillende landen (soms groot en uitgestrekt) bestaan er ook veel versies, iedere kok maakt het wel op zijn manier, maar wat wel in elke borst hetzelfde is is het gebruik van rode bieten.
’s Winters wordt de soep heet opgediend, ’s zomers koud. Geen lichte voorafje, maar een zeer vullende, volwaardige maaltijd vaak geserveerd met pampoeshky (breekbrood met zacht, geurige knoflook).

Deze bietensoep is niet alleen een lust voor oog en tong, maar ook een bron van voedingsstoffen.

KlassiekSoepen4 personenOekraïneWarm of Koud

Benodigdheden

  • Rode bieten – 500 gr (verse – tip 1)
  • Soepvlees – 500 gr (tip 2)
  • Olijfolie
  • Vodka – een scheutje (optioneel)
  • Rode wijnazijn – 1 el (tip 3)
  • Suiker – 1 tl
  • Wortelen – 1 st (in plakjes)
  • Knolselder – 1/4 (in blokjes – tip 4)
  • Witte of groene kool – 200 gr (gesnipperd)
  • Preiwit – 1 st (in plakjes)
  • Aardappelen – 2 st (in blokjes)
  • Ui – 1 grote (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 3 teentjes (geperst)
  • Tomatenpuree, geconcentreerd – 1 el
  • Bouillonblokje – 1 st (optioneel, rund- of groenten-)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Tijm – 1 takje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GARNERING
  • Zure room – 2 dl (optioneel)
  • Dille (fijn gehakt – optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Grote kookpot; Schuimspaan;
2 bakpannen; Snijplank (groen en bruin); Keukenmes+; Dunschiller; Blender, Foodprocessor of Staafmixer; Bolzeef; Soepborden

Bereiding

  • Verhit een beetje olijfolie in een grote pot en schroei het soepvlees erin dicht.
  • Overgiet het vlees met 1,5 L water, (tip 5) breng aan de kook en schuim de onzuiverheden en vetlaag af met een schuimspaan of pollepel.
  • Breng terug aan de kook en laat de soep met het soepvlees, laurier en tijm, en het deksel op de pot, 1 uurtje sudderen of tot het soepvlees gaar is.
  • Schep het vlees met de schuimspaan uit de bouillon, laat wat afkoelen op een snijplank, maak het los van de botten, verwijder eventueel vel en snij het vlees met een keukenmes in blokjes, plakjes of reepjes.
  • Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook, prei, wortel, kool en aardappelblokjes gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Blus met een scheutje vodka, laat inkoken en voeg de gestoofde groenten toe aan de bouillon.
  • Schil de bieten en snij ze in kleine blokjes (tip 6).
  • Stoof de bieten in een andere pan, blus met de azijn (om de rode kleur te behouden) en voeg toe aan de bouillon.
  • Voeg de tomatenpuree, suiker, bouillonblokje toe aan de bouillon en kruid met peper en zout.
  • Breng terug aan de kook en laat de soep nog 30 minuten sudderen.
  • Verwijder tijm en laurier, en pureer de helft van de soep in een blender, foodprocessor of met een staafmixer.
  • Doe de gemixte soep terug in de kookpot en warm de soep langzaam op.
  • Zeef eventueel de soep door een bolzeef voor een fluweelachtige soep.
  • Proef de soep en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveren

  • Verdeel het soepvlees over soepborden, overgiet met de hete soep en bestrooi met wat dille (tip 7).
  • Garneer elk bord met een toefje zure room (tip 8) en serveer er pampoeshky bij (tip 9).
    • Eventueel reepjes gekookte rode biet toevoegen in de borden.

Tips

  1. Verse rode bieten kleuren mooier dan de voorgekookte!
  2. Soepvlees het liefst met been en wat vet.
  3. De rode wijnazijn kan vervangen worden door witte wijnazijn, natuurazijn of citroensap.
  4. Je kunt de knolselder vervangen door 2 takjes bleekselder.
  5. Je kunt ook runds- of groentebouillon nemen.
  6. Gebruik een paar plastic of latex handschoenen, ze beschermen de handen tegen verkleuring.
  7. Geen voorstander van dille, gebruik dan peterselie of bieslook.
  8. Normaal wordt er ‘smetana‘ gebruikt.
  9. In Rusland worden er geprakte eieren bij gegeven en augurken die er apart bij geserveerd worden.

Drankadvies

  • /

InfoEdge

Meer info over
Borsjtsj (Wiki/En)

Ook interessant

Spliterwten43
Saint-Germainsoep
Winterseizoensgroenten43
Minestrone d’Inverno
Tomaten43
Tomatensoep Met Balletjes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s