Ecologische Voetafdruk Van België

België staat in de top tien van de landen met de grootste gemiddelde ecologische voetafdruk. Dat bewijst milieuorganisatie WWF in het ‘Living Planet Report 2016’. Ons klein landje staat aan de top met grootmachten als de VS, Canada en Australië met een gemiddelde voetafdruk van meer van dan zeven globale hectare per inwoner.

WWF baseert zich op cijfers uit een WWF-rapport uit 2012. “We zijn een klein land dat voor praktisch alle dagelijkse producten afhankelijk is van grondstoffen uit het buitenland die moeten ingevoerd worden”, zegt Isabelle Vertriest, directeur Internationale Programma’s van WWF België.

ecologische_voetafdruk

Alle details kan je terugvinden in het ‘Living Planet Report 2016’.

Bouwen
Andere factoren die voor de trieste resultaten zorgen zijn volgens het WWF bijvoorbeeld onder manier van bouwen. We bouwen over het algemeen op grote oppervlaktes. “Het feit dat we een logistieke draaischijf zijn in dit deel van de wereld en zeker ook onze manier van landbouw bedrijven.”

Dat maakt dat de ecologische voetafdruk van de modale Belg zomaar eventjes zes keer groter is dan wat er per persoon wereldwijd beschikbaar is. Belgen oefenen dan ook een disproportionele druk uit op wat de aarde kan bieden: een groot contrast ook met lageloonlanden waar de voetafdruk minder dan de helft van de globale bio capaciteit per inwoner bedraagt.

Het  Living Planet rapport van WWF gebruikt  de Living Planet Index als maat voor de huidige stand van zaken op onze planeet. Dat is een instrument dat de Zoological Scoiety of London heeft ontworpen, waarmee de graad van biodiversiteit kan worden uitgedrukt. De index is gebaseerd op 14.000 populaties van 3.700 soorten gewervelde dieren.

Globale diversiteit
Die index staat momenteel op rood. Als de huidige trend zich voortzet betekent dat dat de globale diversiteit in 2020 met 67 procent zal gekelderd zijn tegenover het jaar 1970. Tussen 1970 en 2012 zijn de wereldwijde populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met 58 procent teruggevallen. Waren er dus 100 exemplaren van een bepaalde diersoort in 1970, dan zijn er vandaag nog maar 42 over. Vandaar dat er stemmen opgaan in wetenschappelijke milieus over een “zesde massa extinctie” die momenteel plaatsvindt op aarde.

WWF wijst er tot slot op dat milieubescherming niet langer als “een luxeprobleem” kan worden afgedaan, maar dat het een kwestie van paradigmashift is die een herdenken vraagt van ons produceren en ons consumeren. In dat verband wijst het jongste WWF-rapport ook – hoopvol – op de akkoorden over het klimaat van Parijs (COP21) en over duurzame ontwikkeling (de SDG’s of Sustainable Development Goals van de VN).

VTM Nieuws (27/10/2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.