Harissa – Chilipasta

“Een hete rode saus„

harissa-pastaHarissa, ook wel chilipasta genoemd, is een hete rode saus die onmisbaar is in de Noord-Afrikaanse keuken (wordt vooral in Algerije, Tunesië en Marokko genuttigd). Diegene die je kunt kopen in de winkels is gewoon niet te vergelijken met het echte spul. Ze wordt onder meer gemaakt van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Het wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, deegwaren, rijstgerechten, stoofpotten en merguez. De saus wordt doorgaans in tubes, potjes en blik verkocht, maar zelf vers gemaakt is het veel smakelijker.
Er zijn net zoveel recepten voor harissa in Noord-Afrika als er koks zijn, dus dit recept is alleen maar een voorbeeld. Improviseer en maak je eigen harissa.

KlassiekBijgerechtvoor ± 1,25 dlMarokkoKoud

Benodigdheden

  • Rode pepers – 125 gr (verse, hete – tip 1 en 2)
  • Tomaten – 2 st (tip 3)
  • Knoflook – 1/2 bolletje
  • Djinten (komijnzaad) – 1 el
  • Ketoembar (korianderzaad) – 1 el
  • Karwijzaad – 1/2 el
  • Olijfolie – 2 el (extra vergine)
  • Zeezout – 1/2 el
Bereiding: /
Keukengerei
Keukenmes; Snijplank (groen); Vergiet; AntiaanbakpanKruidenmolen;
Blender; Klein confituurbokaal

Voorbereidend werk

  • Snij de bovenkant met het steeltje van de pepers af en rol de pepers tussen je handen of over een plank om de zaadjes in de peper te laten lossen. Schud de losgekomen zaadjes uit de pepers. Snijd de pepers in de lengte doormidden, verwijder de overgebleven zaadjes en de witte binnenkanten (geeft een bittere smaak). Was de pepertjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de pitjes.
  • Pel de knoflookteentjes en verwijder het groene midden.

Bereiding

  • Verhit 1 el olijfolie in een kleine antiaanbakpan, doe de kruiden erin en bak ze op medium vuur totdat de kruiden aromatisch worden.
  • Doe de kruiden in een kruidenmolen en maal deze kruiden fijn (tip 4).
  • Doe de pepers, tomaten, knoflook en alle kruiden in een blender.
  • Draai alles met korte stoten, voeg beetje bij beetje olijfolie toe, tot een dikke fijne massa (het moet de consistentie hebben van mayonaise).
    • Zorg ervoor dat de specerijen goed gemengd zijn met de pepers en tomaten.
    • Haal de massa eventueel door een bolzeef, om de velletjes van de pepers te verwijderen.
  • Doe het in een uitgekookt potje met deksel (tip 5).
  • Strijk de bovenkant glad en giet een dun laagje olijfolie over de bovenkant van de harissa, zodat het niet bederft en uitdroogt.
  • Zet het donker en koel weg (tip 6).

Serveren

  • Schep voor het serveren de olie door de harissa.

Tips

  1. Je kunt kiezen uit bv jalapeño’s, Spaanse pepers, cayennepepers, hete habanero’s, Bishop’s Crown, tabasco’s, African Bird’s Eye Chili (Piri-Piri), enz … of een combinatie: bv 50 gr paprika’s, 50 gr jalapeños en 25 gr African Bird’s Eye Chili..
    • Mocht je het niet te heet willen, gebruik dan minder rode pepers en iets meer tomaten of kies paprika’s.
  2. Als je gedroogde pepers gebruikt, week ze dan eerst 1 uur in water en laat ze vervolgens op keukenpapier uitlekken.
  3. Snijd een kruisje over de tomaten, dompel ze 10 à 20 seconden in kokend water, spoel ze af onder koud water, ontvel de tomaten, snijd ze doormidden en verwijder de pitjes.
  4. Je kunt de zaadjes ook fijnwrijven in een vijzel met een stamper.
  5. Gebruik enkel een zeer goed uitgekookte (gesteriliseerde) potje en schroefdeksel om bederft van de pasta tegen te gaan: kook het potje en deksel 5 à 10 minuten in water, haal ze eruit met een tang en keer ze om op een zuivere handdoek (droog ze niet af)!
  6. De Harissa is 3 à 4 weken houdbaar, mits je het in de koelkast bewaard.

Drankadvies

  • Staat je mond in brand, drink dan melk!

Music

Red Hot Chili peppers

iNFOeDGE

Meer info over
Chili pepers (Wiki/En)
of Spaanse pepers (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Knoflook43
Aioli
ansjovis43
Fettuccine
Basilicum43
Bucatini
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s