Pizza Hawaï: Hemels Genot Of Godslastering?

pizza-hawaii

“Als ik kon, zou ik het zelfs bij wet verbieden om een pizza te beleggen met ananas.” De IJslandse president Guðni Thorlacius Jóhannesson was duidelijk toen leerlingen hem de vraag voorschotelden. Het nieuws verhitte ook op onze Facebookpagina de culinaire gemoederen. Iedereen lijkt wel een mening te hebben over de met ananas belegde pizza Hawaï. Maar alle Italiaanse pizzabakkers zijn het er unaniem over eens: het is onorthodox.

De pizza Hawaï: je gruwt of je houdt ervan. Maar waarom ze zo omstreden is? Die reden blijkt vooral historisch. “De oorsprong van de pizza Hawaï ligt in Canada,” weet pizzabakker Massimo Zamponi van pizzeria Il Proverbio in Genk te vertellen, “en dus is ze niet traditioneel Napolitaans. De oorspronkelijke Napolitaanse pizza werd enkel met kaas belegd. Later kwamen daar de tomaten bij en nog later de vis.”

Bij Il Proverbio dragen ze traditie hoog in het vaandel, want pizza Hawaï staat er niet op de menukaart. “Laat me duidelijk zijn: ananas hoort niet op pizza! Natuurlijk zijn er mensen die het lusten en daar is niets mis mee. Ook de pizza evolueert, maar deze evolutie is er eentje die ik oversla”, zegt Zamponi.

Nochtans gaat de pizza vlot over de toonbank en dus begrijpt Zamponi wel dat andere pizzeria’s de pizza wel aanbieden. “Ze verkopen daar wel een stuk authenticiteit. Ikzelf ben blij dat ik het niet gedaan heb.”

Klant is koning

Zo’n pizzeria waar de Hawaï wél op de menukaart staat, is Il Colosseo in Hasselt. “De eerste pizza die iemand hier bestelde, was ironisch genoeg een Hawaï”, herinnert Elena Sancamaria zich, die samen met haar man Salvatore Olivieri de zaak uitbaat. “Toch hoort een echte pizza simpelweg niet met fruit belegd te worden. We zouden er geen traan om laten mocht ze van onze menukaart verdwijnen, maar het is een populaire pizza, dus voldoen we aan de noden van onze klanten”, vertelt ze. “Het zijn trouwens vooral kinderen die de pizza bestellen. Volwassenen eten ze iets minder. Maar ook de iets oudere mensen lusten graag een Hawaï.”

Pizza pasta

Wie graag een pizza Hawaï eet, mag gerust zijn: pizzeria’s krijgen geregeld nog vreemdere verzoekjes. “Ooit belde een klant ons om een pizza belegd met pasta te bestellen. We hebben toen gezegd dat dat echt niet kon. Iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeur, maar soms stel je jezelf wel de vraag waar het allemaal vandaan komt”, aldus Sancamaria.

Ook bij pizzagigant Pizza Hut is de Hawaï onwaarschijnlijk populair. “Een op de drie pizza’s die over de toonbank gaan, is belegd met ananas”, zegt Ingeborg Fripon, uitbaatster van de Pizza Hut Delivery in Hasselt. “Ik vind het heel lekker, maar over smaken en kleuren valt niet te twisten”, besluit Fripon filosofisch.

Het Belang Van Limburg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s