Stiekeme Suiker

suiker-voedingsindustrie

Stop De Suiker Strooiende Voedingsindustrie

Wie braaf al z’n groentjes opeet, heeft 12 suikerklontjes binnen!

De winkelschappen liggen vol mierzoet eten. En dan hebben we het niet alleen over de snoep, koek en snacks. Ook aan groenteconserven, maaltijdssalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten worden suikers toegevoegd.

Uit onderzoek van foodwatch blijkt nu dat zelfs in meer dan de helft (56%) van de producten in de supermarkt suikers worden gestopt. Gezonde verse onbewerkte producten zijn ver in de minderheid. Dit is het resultaat van slap kabinetsbeleid en geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie.

Recent toonden we zelfs aan dat jij je aanbevolen daglimiet aan toegevoegde suikers al kunt overschrijden met één portie rode kool met appeltjes uit de conservenfabriek! Wat bleek? De fabrikanten hadden er fructose-glucosestroop, honing én karamelsuikerstroop aan toegevoegd. Aan gezonde groente! De wereld op zijn kop: een portie groente met omgerekend 12 suikerklontjes.

Kijk je alleen naar sterk bewerkt fabrieksvoedsel (‘ultra processed foods’), dan zijn de resultaten van ons onderzoek nog schokkender: aan meer dan driekwart van dit fabrieksvoedsel is suiker toegevoegd. Eten uit de fabriek wordt vrijwel standaard gedompeld in fructose-glucosestroop of een andere (schuil)naam voor suiker. De voedingsindustrie heeft meer namen voor suiker dan Eskimo’s voor sneeuw, zei een deskundige onlangs treffend.

En dat mag allemaal ongestoord want ons kabinet gelooft heilig dat bedrijven als Coca-Cola en McDonald’s zelf bedenken hoe je producten gezonder maakt en gezond eten stimuleert. Zelfregulering noemen ze dat. De voedingsindustrie waakt zogenaamd over de volksgezondheid – ja, vast!

Doordat voedselfabrikanten overal zoetigheid in stoppen, krijgen we met ons allen veel teveel suikers binnen. Een 5-jarig kind eet en drinkt in één jaar tijd meer suiker dan zijn of haar eigen gewicht! De overdaad aan suikers en calorieën verhoogt het risico op obesitas, hartziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en verschillende typen kanker. Wist je dat er alleen al in Nederland meer dan 1.000 patiënten met suikerziekte PER WEEK bij komen? En dat er ondertussen wereldwijd meer mensen sterven aan ongezonde eetgewoonten dan aan roken, drugs, onveilige seks en alcohol bij elkaar.

Waar de Nederlandse overheid het probleem niet lijkt te willen zien, ziet de Wereldgezondheidsorganisatie het wél. Én ze weet de oorzaak. Sprekend over het onvermogen van landen om de wereldwijde obesitasepidemie te stoppen, zei directeur-generaal Chan: ‘Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan

Foodwatch

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s