Pampoeshky – Breekbroodjes met knoflook

“Pampoeshky is de meervoudsvorm van Pampoeshka„

pampushkiPampoeshky zijn kleine broodjes (al dan niet overgoten met knoflooksaus) die traditioneel geserveerd worden met borsjtsj in Oekraïne. Ze zijn licht, zacht en oh zo lekker. Maar ze kunnen ook dienen als voorafje of bij een stoofschotel zullen ze het heel goed doen: lekker doppen in de saus. Mits goed afgesloten bewaard en kort opgewarmd, zijn ze ook de volgende dag nog zo geurig en zacht.

KlassiekBijgerecht12 stuksOekraïneWarm of koud

Benodigdheden

  • Broodbloem – 500 gr (tip 1)
  • Melk – 250 ml (tip 2)
  • Gist – 1 pakje (actieve droge gist,11 gr)
  • Zonnebloemolie – 2 el
  • Suiker – 1 el
  • Zeezout – 1/2 tl
  • Eigeel – 1 st
  • KNOFLOOKSAUS
  • Roomboter – 2 el (tip 3)
  • Knoflook – 3 à 4 teentjes
  • Dille of platte peterselie, verse – 1 à 2 el
  • Zeezout – 1/2 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Keukenmachine met deeghaak of menghaak; Mengkommen; Keukenhanddoek; Rechte of ronde bakvorm of springvorm;
Bakkwast; Ovenwanten; Garde

Voorbereidend werk

  • Warm de melk in een steelpannetje lichtjes op (35 à 40°C).
  • Klop het eigeel in een kommetje met een garde los.
  • SAUS
  • Doe de boter in een steelpannetje, laat het smelten op een zacht vuurtje (enkel smelten, niet laten bruisen of kleuren) en laat vervolgens afkoelen.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en pers ze vervolgens uit met een knoflookpers.
  • Spoel de dille of peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Voorbereiding

  • Los de suiker, zout en gist op in handwarme melk (in de mengkom van een keukenmachine).
  • Voeg vervolgens de olie toe, bevestig de haak in het keukenmachine en start het toestel op medium kracht.
  • Voeg geleidelijk de bloem toe tot alles goed opgenomen is.
  • Verwijder het deeg uit de keukenmachine, bestuif het aanrecht met wat bloem, haal het deeg uit de mengkom en kneed het geheel op het aanrecht tot een glad en elastische deeg: zo ongeveer 10 minuten.
  • Leg het deeg in een mengkom, dek het af met een keukenhanddoek en laat het minstens 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbelt is in grootte.
  • Druk de lucht met de handen, als het deeg gerezen is, eruit.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en vorm ze vervolgens tot bolletjes.
  • Leg de bolletjes iets van elkaar in een beboterde rechte of ronde bakvorm (of springvorm van 25 cm in diameter), dek terug af met de handdoek en laat het geheel nog eens 30 à 40 minuten rijzen.

Bereiding

  • Verwijder de handdoek en bestrijk (met een kwast) de bovenkant van de deegballetjes met het losgeklopt eigeel.
  • Plaats de vorm  in een op 175°C voorverwarmde oven en bak het gedurende ongeveer 25 à 30 minuten of tot de bovenkant van de Pampoeshky mooi goudbruin is.
  • Haal de bolletjes (als ze gebakken zijn) uit de oven (vergeet de ovenwanten niet).
  • KNOFLOOKSAUS
  • Doe de knoflook in een mengkom, alsook het zeezout, 2 el water, de gesmolten boter (of olie) en de verse kruiden en meng het geheel met een garde goed door elkaar.
  • Bestrijk de bolletjes (als ze nog warm zijn) met de knoflooksaus (gebruik hiervoor een kwast).

Serveren

  • Serveer warm met Borsjtsj.

Tips

  1. Broodbloem zoals witte bloem, tarwemeel, speltmeel, roggemeel, volkorenmeel of een combinatie.
  2. Melk kan vervangen worden door water.
  3. Je kunt de roomboter ook vervangen door plantaardige olie.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Aardappel Pampoeshky

InfoEdge

Meer info over
Keuken van Oekraïne (Wiki/En)

Ook interessant

koulouri
Koulouri
chapati43
Chapati
Broodkruim43
Broodkruim
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s