Aardbeien Parfait #2 – Maar Dan Zonder Ei

“De ideale afsluiter van een maaltijd„

aardbeien_parfait_2Parfait is, buiten een Franse jongensnaam, een Kathaarse geestelijke en de letterlijke vertaling “perfect”, ook een ijsgerecht. Parfait – ook wel “stilstaand ijs” genoemd – is een ijssoort die zonder machine gemaakt kan worden. Het is een luchtig mengsel gemaakt op basis van eidooiers, suiker, room en smaakstof (kan in verschillende smaken bereid worden door toevoegingen van fruit of aroma’s). De verhoudingen van de ingrediënten kunnen wel wat verschillen van recept tot recept: zoals men zegt “zoveel mensen, zoveel wensen”. In de klassieke bereiding worden de eidooiers met de suiker (in heet water bad) tot crème opgeklopt, en vervolgens worden de smaakmakers eronder geroerd en de slagroom en eventueel opgeklopte eiwitten.
Deze manier van bereiding is zonder eieren, maar met mascarpone.

Parfait is vrij simpel te maken, in een handomdraai klaar, smaakt lekker en ziet er ook nog eens fantastisch uit! Je kunt het goed in plakken snijden en zo opdienen met wat vruchten of een vruchtencoulis.
Parfait is al lekker op zich, maar door de toevoeging van heerlijke verse aardbeien is deze parfait pas echt onweerstaanbaar.

Nagerecht4 personenKoud

Benodigdheden

  • Aardbeien – 500 gr (tip 1)
  • Kristalsuiker – 125 gr (tip 2)
  • Mascarpone – 2,5 dl
  • Slagroom – 2,5 dl
  • GARNITUUR
  • Aardbeiencoulis
  • Muntblaadjes – 4 st
Bereiding: 15 min (+ invriezen)
Keukengerei
mengkommen; Garde; Roerlepel; Keukenmes; Keukenpapier; Vork;
Spatel; Plasticfolie

Bereiding

  • Giet de volle room in een diepe mengkom, voeg er 4 el suiker aan toe en klop de room met een garde stijf en plaats deze afgedekt in de koelkast.
  • Roer de mascarpone los in een andere mengkom met een roerlepel of garde.
  • Was de aardbeien (hou 4 dikke of 8 kleintjes opzij), verwijder de steeltjes en dep ze droog met keukenpapier.
  • Doe ze in een kom en plet de aardbeien met een vork tot puree (tip 3). Roer er de resterende suiker met een roerlepel onder.
  • Voeg deze puree bij de mascarpone en roer het egaal onder de puree.
  • Spatel de stijfgeklopte room voorzichtig onder het mascarpone-mengsel tot je een egaal mengsel krijgt (tip 4).
  • Vul vormpjes (glazen, kopjes=, schaaltjes, soufflé-kommetjes …), dek deze af en plaats ze meteen in de koelkast.
    • Geef de vormpjes met de parfait de nodige tijd om degelijk te koelen. Maak het dessert bij voorkeur minstens een halve dag op voorhand: hoe langer in de koelkast, hoe beter (minstens 3 uur)!

Serveren

  • Haal de vormpjes uit de koelkast en giet coulis over de parfait.
  • Leg enkele aardbeien (al dan niet in twee gesneden) bovenop de parfait samen met een muntblaadje.

Tips

  1. Kan natuurlijk ook met frambozen, brambessen, aalbessen, bosbessen …
  2. De kristalsuiker kan vervangen worden door bloemsuiker (poedersuiker).
  3. Men kan het fruit ook tot een mooie coulis mixen in een keukenmachine of wrijf door een zeef.
  4. Je kunt er nog wat Italiaanse koekjes (zoals cantuccini of amarettini, in stukjes) onder mengen, eventueel eerst besprenkeld met amandellikeur (zoals amaretto).

Drankadvies

  • /

Variaties

* Aardbeien cantuccini parfait
* Chocolade parfait
* Mokka parfait
* Frambozen parfait
* Vanille parfait
* Speculaas parfait
* Parfait met Amarena kersen
* Grand Marnier parfait
* Parfait van cuberdons
* Bosbessenparfait
* en veel meer …

Ook Interessant

Platte kaas43Messinaroom Eigeel43Sabayon slagroom43Panna Cotta white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s