Bentō – Voedsel Als Kunst

“Food & Art„

bento-creativeVoedsel als kunst vanuit een ander perspectief. Deze manier van voedselpresentatie komt overwaaien vanuit Azië. Een voorbeeld hiervan is Bentō ( 弁当): Bentō, van origine een lunch, is de Japanse versie van onze brooddoos of broodtrommel, maar dan met rijst in plaats van brood. Een traditionele bentō bestaat meestal uit rijst, vis/vlees en groenten. Over het algemeen geldt dat een bentō uit de verhoudingen 3-2-1 moet bestaan: 3 delen koolhydraten (rijst), 2 delen proteïne (zoals tofu, ei of vlees(waren)) en 1 deel groente of fruit (waarbij het fruit als snack gezien wordt). Verder moet een bentō goed volgepakt zitten en met vooral gezonde ingrediënten.
In Japan is het heel normaal om veel tijd in de bentō’s te steken. Veel Japanse huisvrouwen hebben een heel sterke competitie onder elkaar om hun kind of echtgenoot de mooiste bentō mee te geven.
Er zijn ook verschillende soorten waaronder deze twee:

  • Shōkadō bentō (松花堂弁当) is een traditionele bentō in een zwart gelakte japanse bentō-box.
  • Kyaraben of charaben (キャラ弁), is een verkorte vorm van karakter bentō (キャラクター弁当, kyarakutā bentō). Het is een stijl die veel voor kinderen wordt gebruikt. Het eten lijkt op populaire personages uit Japanse animatiefilms (zoals Pokémon), stripboeken of videogames.
  • lunchboxen1Een andere populaire bentō is “oekakiben bentō” of foto bentō. Hier lijkt het eten op mensen, planten, dieren, gebouwen of monumenten. Deze twee laatste stijlen werden vroeger gebruikt om kinderen beter te laten eten, maar tegenwoordig zijn er grote wedstrijden in.

Het is dan ook meer en meer verspreid geraakt over andere landen, zoals de Filipijnen, Korea, Taiwan, India, Hawaï …. Ook worden bentō samengesteld met pasta of brood.
yoshi-pica-bento
3-pigs-bento
cat-bento
bento
sailormoon-bento
bento-creative
Spongebob-Bento
mario_bento_boxes
bento-box-art-5
bento1
duck-bento
bento-box-art-7
bento-box-art-6
bento5
bento2
bento3
bento4
bentobox
chewy-bento

Ken je nog evenementen, projecten, voorstellingen, restaurants, … waar eten en kunst worden gecombineerd, weet het ons te melden via mail.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Bentō – Voedsel Als Kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.