Georgia Mint Julep – The Real One

“All the scenery in the world – avails not to keep a Virginian away from a Julep on a hot summer day„
George William Bagby, Civil War writer and humorist, 1860

zilveren_beker43Mint Julep (Munt Julep), een echte klassieker, is een heerlijke en verfrissende cocktail die al eeuwenoud is en gemaakt wordt met bourbon whisky, mint, water en suiker (of suikerwater: 1 deel suiker opgelost in 1 deel water).
De naam ‘julep’ komt van het Persische woord ‘golâb’ en het Arabische woord ‘julab’, wat zoveel betekent als ‘rozenwater’.
Het is een heerlijke cocktail, maar het resultaat hangt heel erg af van de munt, de cognac en de perzikenlikeur en hoe het vermengd is: volgens de ene bartender is de geheime truc voor de beste Julep, de muntblaadjes eerst licht kneuzen/pletten, voordat je de overige ingrediënten toevoegt. De ander vind dat het gewoon goed geroerd moet worden. Waar ze allen zeker van zijn is dat een traditionele Mint Julep geserveerd moet worden in een zilveren (zie afbeelding) of roestvrijstalen beker, volledig opgevuld met geschaafd of gemalen ijs.
Deze Georgia Mint Julep klassieker komt uit het boek van Jerry Thomas van 1862 ‘Jerry Thomas’ Bartender’s Guide’ en is genaamd de “Real Georgia Mint Julep”.
De cocktail is genoemd naar één van de staten van de Verenigde Staten: Georgia. De staat is genoemd naar koning George II van Engeland. De bijnaam is “The Peach State”, en de standaardafkorting is GA. De hoofdstad van Georgia is Atlanta.

KlassiekCocktails1 persoonUSAKoudZomer

Benodigdheden

  • Munt – ± 15 verse blaadjes
  • Munt – 1 vers takje
  • Cognac – 4,5 cl (of brandy – tip 1)
  • Peach Brandy – 4,5 cl (perzikenlikeur – tip 1)
  • Ultra fijne suiker – 1 tl
  • Water – 1 tl
  • Crushed ice (geschaafd of gemalen ijs)
Bereiding: /
Keukengerei
Muddler;
Barlepel

Bereiding

  • Koel een zilveren of roestvrijstalen beker (240 ml – tip 2) eventueel eerst voor in de diepvriezer.
  • Doe de muntblaadjes in de gekoelde beker, voeg suiker (tip 3) en water toe en roer met een muddler (cocktailstamper – tip 4), waarbij je de muntblaadjes lichtjes tegen de beker plet/kneust (zonder druk uit te voeren) en de suiker oplost: het lichtjes kneuzen van de blaadjes is om het muntaroma vrij te geven (zeker de blaadjes niet te hard aanstampen, niet over-kneuzen).
  • Vul de beker voor meer dan de helft met geschaafd of gemalen ijs.
  • Giet de Cognac (tip 5) en Peach Brandy royaal over het ijs.
  • Roer langzaam alles door elkaar met een barlepel tot de beker goed gekoeld is (en erop de buitenkant van de beker condens uitslaat).
  • Vul het glas verder aan met ijs.

Serveren

  • Garneer met een takje munt (tip 6) en serveer ook met korte rietjes (tip 7).
  • Hoewel dit een zomerse cocktail is moet je van deze cocktail nippen, met kleine teugjes drinken.

Tips

  1. Kies als cognac het liefst voor Courvoisier VSOP. De Peach Brandy kan vervangen worden door Apricot brandy.
  2. Gebruik geen koffieglas of -mok (met een oor), noch plasticbekers. Heb je geen zilveren of roestvrijstalen beker, neem dan een tumbler-glas.
  3. Hoe zoet je de cocktail wilt, is volgens eigen voorkeur: je zal dus moeten proeven en misschien 2 tl suiker en 2 tl water nemen. Je kan ook werken met suikerwater (15 à 20 ml), in plaats van suiker en water apart toe te voegen.
  4. Geen muddler, neem dan een stamper (van een vijzel) of de bolle kant van een bar- of theelepel. Met de achterkant van een dikke houten lepel lukt het ook.
  5. Neem het munttakje voor het garneren eerst tussen je handpalmen en wrijf met handpalmen over en weer, waarbij je blaadjes lichtjes kneust: zo komt het aroma vrij en ruikt het heerlijk als je nipt van de cocktail.
  6. Neem twee rietjes en snijd ze zo kort dat ze slechts 2 à 3 cm boven de rand van de beker uitsteekt. Je wilt eigenlijk de drinker dwingen zijn neus in de gearomatiseerde munt-garnering te steken: hij/zij moet moet in feite, om van deze cocktail ten volle te gieten, tegelijkertijd ruiken en drinken. De garnering moet dus in het glas blijven steken en niet verwijdert worden wanneer men wilt drinken: dit is meer dan alleen maar garnering!!!.
  7. De beker enkel, telkens men wilt drinken, aan de bovenrand (ribbel) oppakken: je wilt het drankje zo koud mogelijk houden. Herhaal dit tot de whisky is verdwenen.

Variaties

Andere soorten Mint Julep:
* Classic Mint Julep
* The Early Times mint julep
* Citrus Mint Julep
* Blueberry Mint Juleps
* Cherry Mint Julep Slushies
* Sparkling Peach Mint Julep
* Kentucky Colonel Mint Julep
* The Champagne Julep
* French Julep
* Ginger Julep
* Basil Julep
* enz …

Music

“One Mint Julep”
door The Clovers (1952)
door Ray Charles (Instrumentaal – 1961)

iNFOeDGE

Meer info over
10 Steps to a Badass Mint Julep (En)
Jerry Thomas’ Bartender’s Guidev (artofdrink.com)

Ook Interessant

bananen-43
Beach Blonde
zilveren_beker43
Mint Julep
rock-candy-syrup43
Mai Tai
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s