Paardenworsten In Tomatensaus – Een Culinaire Topper

“Een typisch Lokers streekgerecht met geschiedenis„

streekproduct43De Lokerse paardenworst is een streekproduct uit de Belgische stad Lokeren. Het gerecht bestaat hoofdzakelijk uit worst van paardengehakt in een saus van tomaten, ajuin, selder, mosterd en water. In september 2007 kreeg de Lokerse Paardenworst het label Streekproduct.be. In het centrum van Lokeren, dat rond de eeuwwisseling van 19de naar 20ste eeuw veel armoede en werkloosheid kende, groeiden enkele beenhouwerijen uit tot kleine paardenvleesverwerkers. Zij bereidden onder meer gedroogde en verse paardenworsten, saucisson de Boulogne, gerookt paardenvlees. Paardenvlees was toen het vlees bij uitstek van de arme man, het was goedkoop en tevens heel voedzaam.
Op basis van verse paardenworsten en tomatensaus ontstond in Lokeren een typisch gerecht dat nu nog altijd bekend staat als Lokerse Paardenworsten. Onder meer door de Lokerse Feesten (die doorgaan begin Augustus) is dit gerecht over heel België bekend. Het populairste eten op de Lokerse Feesten zijn geen hotdogs of hamburgers maar wel paardenworsten. Het werd trouwens een echte hype toen er in 2011 kritiek op kwam van de Britse zanger Morrissey. Zelf is hij veganist en hij wilde niet optreden in de walm van de paardenworsten, maar, hierdoor en dank zij hem, zijn ze sindsdien heel populairder geworden!
Iedere kok en slager in Lokeren hebben hun eigen ‘paardenworst in tomatensaus’ recept die ze niet ‘willen’ verklappen, het is dan ook hun absolute specialiteit (hoewel het origineel recept niet met tomatensaus is, maar met bruine vleessaus).
Dit is het recept van KOOKRECEPTEN: niet met vleessaus, maar de bekende paardenworst in een heldere tomatensaus met ui, knoflook, bleekselder, tomatenpuree, water en mosterd. Wie de traditie getrouw wil blijven, laat de paardenworsten langzaam stoven in de tomatensaus. Door het langzaam laat stoven van de worsten in de saus, bekom je een smaakvoller stoofpotje. De bereiding van paardenworsten in tomatensaus neemt dan ook volgens de traditie twee dagen in beslag.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgië / LokerenWarm

Benodigdheden

  • Paardenworsten – 8 st (tip 1, 2 en 3)
  • Ui – 2 grote (gesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Bleekselder – 4 stengels (in plakjes)
  • Bakboter – 30 gr
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerd – tip 2)
  • Mosterd – 1 el
  • Bouquet garni (2 verse tijmtakjes, 1 peterselietakje en 2 laurierblaadjes)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: 2 uur
Keukengerei
Snijplank (bruin);
Vleesmes;
Kookpot;
Braadpan;
Roerspatel

Voorbereiding (een dag op voorhand)

  • De paardenworsten van elkaar snijden, ze doorprikken met een vork en ze vervolgens 10 minuten laten pruttelen in kokend water (water net niet laten koken): op deze manier gaat er veel vet uit de worsten. De worsten uit de kookpot halen en ze droogdeppen met keukenpapier.
  • Smelt een klontje boter in een braadpan, doe er de worsten in en laat ze aan twee kanten even aanbraden. Worsten uit de pan nemen en warm houden.
  • Doe nog wat boter in dezelfde pan, voeg de uien toe en fruit ze op een zacht vuurtje glazig.
  • Voeg er de knoflook en selder aan toe (tip 5) en stoof deze een vijf minuten mee.
  • Roer er de tomatenpuree onder en laat het ook een tweetal minuutjes meestoven.
  • Doe de worsten terug in de pan, overgiet met water tot alles net onder staat, voeg de bouquet garni toe en breng op smaak met peper en zout (tip 6).
  • Breng aan de kook en zet het vuur zachter.
  • Laat het, onder deksel en op een heel zacht vuurtje, ongeveer anderhalf à twee uur stoven. Regelmatig omroeren.
  • Neem van het vuur, laat afkoelen en zet in de koelkast.

Bereiding (de dag van opdienen)

  • Schep eventueel nog vet af van de saus.
  • Zet de braadpan terug op het vuur en warm het geheel langzaam op een zacht vuurtje op (tip 7).
  • Neem de worsten uit de pan en werk de saus af:
    • is de saus te dik, voeg dan een beetje water toe
    • is de saus te dun, kook ze dan eventueel in of bind ze met een sausbinder (zoals maïzena).
  • Proef de saus en breng verder op smaak met mosterd (tip 8 en 9), peper en zout.
  • Leg de worsten terug in de pan bij de saus en laat ze even terug goed opwarmen voor je ze serveert.

Serveren

  • Verdeel de worsten over de borden en overgiet met de tomatensaus (tip 10).
  • Lekker met vers brood, aardappelpuree, frietjes of kroketjes en een slaatje naar voorkeur. Smakelijk!

Tips

  1. Paardenworsten zijn niet overal verkrijgbaar, maar je kan het ook met een andere soort worst proberen, zoals je favoriete worst. Het heeft dan natuurlijk niet dezelfde smaak als met paardenworsten.
  2. De smaak van Lokerse paardenworst is een beetje bitterder, minder zoet dan gewone worsten, het heeft een pittige opvallende smaak.
  3. De paardenworsten zijn het allerbelangrijkste in dit gerecht: het paardengehakt gebruikt in de paardenworsten moet van heel goede kwaliteit zijn! Bij de huidige samenstelling van paardenworst wordt buiten paardengehakt (80%) ook een klein deel varkensvlees van de hals (Certus – 20 %) gebruikt en dit om de sappigheid te verhogen en een vollere smaak te verkrijgen.
  4. Tomatenpuree kan vervangen worden door gepelde tomaten uit blik (400gr).
  5. Je kan er ook nog plakjes wortelen of rode paprikablokjes aan toevoegen.
  6. Je kan het naar voorkeur nog kruiden met: paprikapoeder, koriander, foelie, kardemom, gember en/of piment.
  7. Eventueel nog champignons apart gaar stoven en onder de saus mengen.
  8. In plaats van de mosterd op het einde toe te voegen, kan je de mosterd ook vroeger toevoegen: besmeer een sneetje brood flink met mosterd, leg het op de worsten en overgiet met water (het brood zorgt voor binding van de saus). Werk verder af volgens bovenstaand recept.
  9. Mosterd kan ook aangevuld of vervangen worden door tabasco, pili-pili of cayennepeper.
  10. Paardworst is ook lekker in bruine vleessaus of biersaus.

Drankadvies

  • Als bijhorende drank wordt het lokale Kwak-bier sterk aangeraden!

Variaties

* Paardenworst in tomatensaus
* Paardenworst in bruine vleessaus
* Paardenworst in biersaus

iNFOeDGE

Meer info over
Lokeren (Wiki/Nl)
Lokeren (Startpagina stad)
Streekproduct.be
Lokerse Feesten
Britse zanger Morrissey (Wiki/Nl)

Ook Interessant

luikse-siroop43
Boulets à la Liégeoise
Tomaten43
Balletjes In Tomatensaus
westmalle43
Gentse Stoverij
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s