Vichyssoise – Aardappel-preisoepje

“Een heerlijke koude zomersoep„

Prei43Vichyssoise, een soep op basis van aardappelen en prei, wordt traditioneel met kippenbouillon bereid en koud gegeten op een zomerse dag, maar is net zo lekker met groentebouillon en warm in de winter.
Het is onduidelijk waar het recept voor de Vichyssoise vandaan komt. Het zou een Franse koude soep zijn, maar uitgevonden in de VS. Vichyssoise zou voor het eerst geserveerd zijn in 1917 door Louis Diat, een Fransman die begin vorige eeuw chef-kok was in het Ritz-Carlton Hotel in New York, VS. Hij zou het recept van zijn grootmoeder hebben die de soep, tijdens hete zomers, koelde met melk. Diat noemde het naar Vichy, een stad niet ver van zijn geboorteplaats Montmarault, Frankrijk.
Is het nu Frans, dan wel Amerikaans? Wat zeker is, is dat het zowel koud als warm een overheerlijke soep is!

KlassiekSoep4 personenFrankrijk / USAKoudZomer of Winter

Benodigdheden

  • Aardappelen, bloemig – 250 gr (in kleine blokjes)
  • Preiwit – 500 gr (in dunne ringetjes – tip 1)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Bakboter – 40 gr (of 3 el olijfolie)
  • Groente- of kippenbouillon – 7,5 dl
  • Melk – 2,5 dl
  • Bouquet garni (2 tijmtakjes, 1 peterselietakje en 2 laurierblaadjes)
  • Slagroom – 2 dl (of room culinair)
  • Sap van ½ citroen (optioneel)
  • Bieslook of peterselie (verse, fijngesnipperd)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Warme bereiding:
45 min
Koude bereiding:
2 uur 45 min

Keukengerei
Soeppan;
Roerspatel;
Staafmixer;
Bolzeef;
Pollepel

Bereiding

  • Smelt de boter in een soeppan, doe er de ui en prei bij en laat het 8 minuten zachtjes smoren (af en toe roeren), zonder de ui of prei te kleuren, zonder het bruin te laten worden.
  • Voeg de aardappelen toe en laat even samen stoven.
  • Giet er vervolgens de bouillon en melk over.
  • Doe er de bouquet garni bij en kruid met peper en zout.
  • Breng aan de kook en laat het geheel zachtjes koken gedurende 30 minuten of tot de aardappelen gaar en de groente zacht zijn.
  • Neem de pan van het vuur, verwijder de bouquet garni en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een glad mengsel.
  • Haal eventueel door een bolzeef (de soep met de bolle kant van een pollepel door de zeef duwen) tot een prachtige fluweelzachte soep.
  • Roer de room er doorheen en warm de soep terug op, zonder te koken.
  • Proef en breng verder op smaak met peper en zout, en voor een frisse smaak het citroensap (optioneel).
  • Wil je ze warm eten, dien ze dan nu op of als je ze koud wilt, laat de soep dan afkoelen en zet minstens 2 uur in de koelkast of tot de soep door en door koud is of zoals ze zeggen ‘ijskoud’.

Serveren

Tips

  1. Gebruik alleen het wit van de prei, dat geeft een mooie lichte kleur en een scherpere preismaak.
  2. Ook lekker met andere verse kruiden zoals dragon.

Drankadvies

  • /

Variaties

Vichyssoise
* met een gepocheerd eitje, croutons en wat olijfolie erover gedruppeld
* met Noordzeegarnalen
* met knapperig gebakken spekblokjes
* met reepjes gerookte zalm

iNFOeDGE

Meer info over
Louis Diat (Wiki/En)
Ritz-Carlton (Wiki/En)
Montmarault (Wiki/Fr)

Ook Interessant

Prei43
Irish Potato Leek Soup
Aardappelen1-43
Aardappelsoep
Prei43
Preisoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s