Bloody Mary – Tomatensap Met vodka

“Verdrijf je kater met deze cocktail„

looza_tomatensapDe klasssieke Bloody Mary is een populaire cocktail, hoofdzakelijk bestaand uit tomatensap en vodka. Voor de smaak worden er vaak nog enkele druppels worcestersaus en tabasco aan toegevoegd of andere kruiden en aroma’s zoals bouillon, mierikswortel, zout, peper, cayennepeper, citroen- of limoensap en selderzout.
Verschillende partijen claimen deze befaamde cocktail. De drank zou zijn gevonden in 1921 door Fernand Petiot in de New York Bar in Parijs (later Harry’s New York Bar). Een ander verhaal zegt dat barman Henry Zbikiewicz deze cocktail uitgevonden heeft in de New Yorkse ’21 Club’ in de jaren 1930. Ander verhalen claimen dan weer dat de komiek George Jessel, die de ’21 Club’ bezocht, de cocktail zou uitgevonden hebben. Of zou Bloody Mary vanwege zijn bloederig uiterlijk, genoemd zijn naar koningin Maria I van Engeland, die deze bijnaam had. ‘Zou’, want sommige geloven dat de inspiratie voor de naam van Hollywood-ster Mary Pickford komt. Andere zeggen dan weer dat het komt van een serveerster, genaamd Maria, die werkte in een Chicago bar, Bucket of Blood genoemd…
Een Bloody Mary wordt vaak met een stengel bleekselderij geserveerd (dat dan dient als roerstaaf), maar je kan ook olijven, dunne wortel met loof, champignons of andere groenten toevoegen. Of zelfs vlees of vis (salami, scampi) en kaas.
Een Bloody Mary heeft de reputatie om een kater te genezen en wordt daarom vaak (evenals de niet-alcoholische Virgin Maria) geserveerd in de ochtend (zo ook Mimosa’s en Screwdrivers) en vroege middag, vooral tijdens een brunch.
Het is niet moeilijk om vodka met tomatensap te mengen, maar de meer uitgebreide versies zijn het handelsmerk geworden van barmannen die elk hun eigen manier hebben om deze cocktail te maken.

KlassiekCocktail1 persoonFrankrijkKoudZomer

Benodigdheden

  • Vodka – 3 à 4,5 cl
  • Worcestersaus – 6 druppels
  • Tabasco – 3 druppels
  • Citroen- of limoensap – 1 tl
  • Selderzout – snufje (mespuntje)
  • Zwarte peper – snufje (versgemalen)
  • Tomatensap – 10 cl
  • Bleekselder – 1 stengel
  • IJsblokjes
Bereiding: 2 min
Keukengerei

Bereiding

  • Vul het longdrinkglas met ijsblokjes.
  • Doe er de vodka, worcestersaus, tabasco, het citroensap en de specerijen bij.
  • Giet er vervolgens het tomatensap bij en roer goed door.

Serveren

  • Garneer met een stukje selderstengel en/of een partje limoen en/of citroen.

Variaties

* Bleeding Mary
zonder tomatensap, gelijke delen vodka en tabasco
* Bloody Beer
vervang vodka door bier, meestal pils en vaak geserveerd met worcestershiresaus, zwarte peper, tabasco en/of limoensap
* Bloody Bishop
gelijke delen van sherry en vodka
* Bloody Boyarsky
grenadine, tabasco, vodka
* Bloody Bull
rundbouillon en tomatensap
* Bloody Cab
vervang vodka door Cabernet Sauvignon
* Bloody Caesar, Caesar of Clamme Mary
vervang tomatensap door clamato (een mix van tomatensap en bouillon van schelpdieren): deze cocktail is in Canada populairder dan de traditioneler Bloody Mary
* Bloody Cary
vervang tomatensap door wortelsap
* Bloody Dane, Danish Mary
vervang vodka door aquavit
* Bloody Derby
vervang vodka door Bourbon
* Bloody Eight of Eight Ball
vervang tomatensap door V8 of een mengsel van beide (meestal gelijke delen)
* Bloody Fairy, Red Fairy
vervang vodka door absinthe
* Bloody Geisha, Bloody Ninja
vervang vodka door sake
* Bloody Greg
traditionele Bloody Mary, maar voeg nog mierikswortel en olijven toe
* Bloody LeRoy
vervang tomatensap door barbecuesaus en serveer met rib
* Bloody Marghioala
vervang vodka door tuica (Roemenië)
* Bloody Maria
vervang vodka door tequila
* Bloody Mariyaki
vervang worcestershiresaus door teriyaki saus
* Bloody Maro
vervang vodka door chacha (Georgië)
* Bloody Maureen
vervang vodka door Guinness
* Bloody Molly
vervang vodka door Irish Whisky
* Bloody Pari
vervang vodka door arak
* Bloody Pirate
vervang vodka door donkere rum
* Bloody Scotsman
vervang vodka door Scotch
* Bloody Skliva
vervang vodka door tsipouro (Griekenland) en serveer met komkommerstaafje
* Bloody Sunshine
vervang bleekselder door augurk en tabasco door habanero saus, ontstaan in St.Louis
* Bloodless Mary
zonder tomatensap
* Brown Mary or Whiskey Mary
vervang vodka door whisky
* Bull Shot
vervang tomatensap door rundbouillon en eventueel op smaak met peper, zout, citroensap, tabasco en worcestersaus
* Frozen Bloody Mary
mix het drankje in een blender met crushed ice
* Harry’s Original
de originele Bloody Mary gemaakt in Harry’s New York Bar in Parijs, was alleen vodka en tomatensap
* Ruddy Mary
vervang vodka door gin
* Virgin Mary, Bloody Shame of Bloody Virgin
zonder alcohol
* Screaming Emo
traditionele Bloody Mary, maar met een habanero peper toegevoegd voor meer pittigheid
* Screw Mary
gelijke delen wodka, sinaasappelsap en tomatensap, gekruid naar smaak

Music

Bloody Mary
door Tom en Dick (1969)
door Lady Gaga
Bloody Mary (Nerve Endings)
door Silversun Pickups

Film

Bloody Mary
Trailer
The Legend Of Bloody May
Trailer

iNFOeDGE

Meer info over
Harry’s New York Bar (Officiële website)
Fernand Petiot (Wiki/En)
21 Club (Wiki/En)
Maria I van Engeland (Wiki/Nl)
Mary Pickford (Wiki/En)

Ook Interessant

hurricane-cocktail-glas43
Chi Chi
cosmopolitan
Cosmopolitan
habanero43
Hot Summer Breeze
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s