French 75 – Een Geslaagde Champagnecocktail

“De French 75 is een bedwelmende cocktail!„

canon-de-75-modele-1897De French 75 is een klassieke cocktail die wordt gemaakt van Gin of Cognac, Champagne, citroensap en suikerwater, de hoeveelheid van dit laatste is afhankelijk van je eigen smaak. De meest populaire garnering voor de French 75 is een citroentwist, maar kan evengoed met een Maraschino kers of zelfs beide.
Verschillende partijen claimen deze befaamde creatie. De drank zou, volgens één verhaal, ontstaan zijn in 1915 in de New York Bar in Parijs (later Harry’s New York Bar) door barman Harry MacElhone. Graaf Léon Bertrand Arnaud Cazenave, voormalig eigenaar van de Frans-Creoolse bar-restaurant Arnaud’s in New Orleans, beweert dan weer de drink te hebben uit gevonden een paar jaar na die datum.
Vast staat dat de naam van een artilleriekanon komt, dat door de Fransen werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog, namelijk de 75 mm kanon. De cocktail zou je dezelfde kick geven, als bij het afschieten van een granaat met het machtige Franse 75 mm kanon (Canon de Soixante Quinze, die langs de Maginotlinie werden geplaatst). Franse officieren dronken deze cocktail ook om hun angst te overwinnen wanneer zij ten strijde trokken.
The Savoy Cocktail Book, die in 1930 de drank voor het eerst had opgenomen, zegt dat de drink met gin wordt gemaakt, het cocktailboek “The Fine Art of Mixing Drinks” door David Embury beweert echter in 1948 dat de French 75 een Cognac-gebaseerde drank is.
Dit recept is op basis van gin, maar het is aan jou om te beslissen welke versie jou het meeste aanspreekt.

KlassiekCocktail1 persoonFrankrijkKoudZomer

Benodigdheden

Bereiding: 5 min
Keukengerei
Cocktailshaker; Champagneglas
(flute – 265 ml); Barzeef;
Barlepel met gedraaide steel

Bereiding

  • Koel het champagneglas (tip 4) eerst 15 minuten voor in de diepvriezer of vul het op met crushed ice.
  • Haal het glas uit vriezer of giet crushed ice weg.
  • Vul de shaker voor de helft met ijsblokjes.
  • Doe gin, suikerwater en het citroensap in de shaker, sluit en schud krachtig gedurende 10 à 15 seconden.
  • Giet vervolgens de cocktail via een barzeef in het glas (leg eventueel eerst nog een Maraschino kers -zonder steel- in het glas).
  • Vul het glas verder aan met champagne en dit langzaam langs een barlepel met gedraaide steel.
  • Knijp de citroentwist uit boven de cocktail en wrijf nog even langs de rand van het glas.

Serveren

  • Voeg de twist bij in de cocktail of op de rand van het glas.

Tips

  1. De gin kan vervangen worden door cognac.
  2. Of limoensap.
  3. Of andere mousserende wijn zoals cava.
  4. Je kan voor deze cocktail ook een “Tall Martini Glass” nemen, een groot glas (30 cl) op een hoge voet.

Variaties

* French 76
vervang gin door vodka
* French 77
vervang gin door St. Germain
* Cider 75
vervang gin door Calvados en Champagne door appelcider

Music

French 75
door Panos & Sentenza

iNFOeDGE

Meer info over
Harry’s New York Bar/Parijs (Wiki/En)
Harry’s New York Bar (Officiële website/En)
Arnaud’s Restaurant/New Orleans (Officiële website/En)
Franse 75 mm kanon, model 1897 (forum eerstewereldoorlog/Nl)
Canon de 75 modèle 1897 (YouTube video)

Ook Interessant

angostura43
Champagne Cocktail
Mimosa-43
Mimosa
witte-perzik
Bellini cocktail
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s