Mosselen à la Provençale – Mediterraanse Keuken

“Mosselen zijn erg gezond en erg lekker„

Mosselen-43Enkel mosselen eten in de maanden met een ‘r’? Dat behoort ondertussen tot het verleden! Het traditionele mosselseizoen loopt tegenwoordig van juli tot april, en daar profiteren we als Belgen ten volle van. Er zijn oneindig veel variaties om mosselen klaar te maken. Zo kan je de mosselen koken in eigen nat (natuur), witte wijn, bier, cider, kokosmelk, pastis, room, vermout, Provençaalse saus, met look …
Dit recept is ‘Mosselen à la Provençale’, een traditioneel gerecht van de Provence (Frankrijk), waarbij de mosselen begeleidt worden door tomaten, olijfolie, witte wijn, knoflook en Provençaalse kruiden.

KlassiekHoofdgerecht4 personenFrankrijkWarmZomer

Benodigdheden

  • Mosselen – 4 à 5 kg (jumbo, 1 à 1,25 kg/persoon)
  • Uien – 2 grote (in halve ringetjes of gesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Provençaalse kruiden – 2 tl (gedroogde)
  • Gepelde tomaten – 600gr (in blokjes)
  • Tomatenpuree – 30gr (geconcentreerd)
  • Droge witte wijn – 2 dl
  • Tomaten – 4 st (verse, gepeld, ontpit en in blokjes)
  • Peterselie – 1 el (verse, fijngehakt)
  • Olijfolie – 4 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
Bereiding: 20 min
Keukengerei
Voorbereiding
Aardappelmesje;
MosselborstelVergiet
Bereiding
Grote kookpot of mosselpot met deksel;
4 mosselpannetjes
of diepe borden

Voorbereiding

  • Verwijder met een mesje pokken, zandresten, kalkresten en/of baarden en borstel ze eventueel nog even af (tip 1 en 2).
  • Spoel de mosselen een paar maal in een gootsteen of emmer zeer grondig met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt.
  • Mosselen die zich niet sluiten, na er even op te tikken, gooi je weg, alsook mosselen met een kapotte schelp.
  • Laat de mosselen wat uitlekken.

Bereiding

  • Doe olijfolie in een grote kookpot en verwarm het (tip 3 en 4).
  • Voeg de ui en knoflook toe en stoof de ui lichtjes aan zonder ze te kleuren. Roer even.
  • Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, Provençaalse kruiden en wijn toe, breng aan de kook en laat 15 minuten, zonder deksel, koken of tot de saus tot de helft is ingekookt.
  • Voeg de gespoelde mosselen toe en laat de mosselen, onder deksel, gedurende 5 à 8 minuten op een hoog vuur garen of tot alle mosselen open zijn.
    • Schud de mosselen (met deksel stevig op de pan gedrukt en van de hittebron af) om de twee minuten op, zodat de onderste mosselen bovenaan komen te liggen en de groenten goed mengen.
  • Als bijna alle mosselen open zijn, voeg je er nog de verse tomatenblokjes en verse peterselie toe, schud je alles op en kook je de mosselen verder gaar.
  • De mosselen zijn gaar van zodra de schelpen geopend zijn en je de mossel gemakkelijk uit de schelp kunt halen (tip 5).
    • Mosselen die niet opengegaan zijn, nooit opeten (weggooien)!

Serveren

Tips

  1. Als er op de verpakking van de mosselen staat dat ze ‘panklaar’ zijn, verdient het toch aanbeveling ze nog eens snel te controleren, er zit soms nog verrassend veel zand in de verpakking, alsook baarden aan de mosselen.
  2. Er worden vijf mosselsoorten onderscheiden voor consumptie ofwel vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein of van duur naar goedkoop: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.
  3. Ofwel maak je de mosselen klaar in één grote kookpot en schep je de mosselen over in mosselpannetjes, ofwel maak je de mosselen direct klaar in vier individuele mosselpannetjes (allebei met deksel).
  4. Zorg dat de pot groot genoeg is, want de mosselen nemen toe in volume en je moet ze nog kunnen opschudden. De pot daarom maximaal tot 2/3 vullen.
  5. Het is de kunst om de mosselen net goed te koken! Mosselen hebben een korte gaartijd, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid in de pot.
    Laat ze
    altijd op een hoog vuur koken, maar laat ze niet te lang garen:

    • hoe korter de mosselen open zijn, hoe sappiger! De perfect gekookte mossel ‘smelt’ in de mond.
    • hoe langer ze open zijn, hoe taaier ze worden! Vermijd dat ze veranderen in smakeloze rubber.
  6. Je kan ook de mosselen gewoon natuur koken (mosselen natuur) en een Provençaalse saus apart klaarmaken. Schep de mosselen in diepe borden en overgiet met de saus.

Drankadvies

  • Een Provençaals gerecht vraagt natuurlijk om een wijn uit die Franse streek, namelijk een droge rosé.

iNFOeDGE

Provence (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Mosselen-43
Mosselen Natuur
mosselen43
Tiella Di Riso, Patate E Cozze Alla Barese
Mosselen-43
Mosselen Met Witte Wijn
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s